Ο Ρουμπινστάιν το 1957

(ανάρτηση αρχείου)

Από παρτίδα μεταξύ δυο κορυφαίων σκακιστών, του Ακίμπα Ρουμπινστάιν ο οποίος εικονίζεται αριστερά και του Δρ. Τάρας, κατά τη δεκαετία του 1920.

Στο βιβλίο Dykteryjki i ciekawostki szachowe (Βαρσοβία, 1971), ο Πολωνός συγγραφέας και σκακιστής Βλάντισλαβ Λιτμάνοβιτς δίνει ιστορική αναφορά για τη συνάντησή του με τον Ακίμπα Ρουμπινστάιν, τον Ιούνιο του 1957, σε γηροκομείο στις Βρυξέλλες.

Ο Ρουμπινστάιν είχε μπει στο βελγικό γηροκομείο 2 χρόνια πριν, το 1955, μετά το θάνατο της συζύγου του. Αν και ο θρύλος του προπολεμικού σκακιού εξεπλάγη με την επίσκεψη του Λιτμάνοβιτς και της συντροφιάς του, φρόντισε να τους υποδεχθεί φορώντας το πιο καλοραμένο κοστούμι του. Είχε μακριά γενειάδα και τους είπε ότι μπορούν να συζητήσουν σε όποια γλώσσα επιθυμούν: πολωνικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά.

Ο Λιτμάνοβιτς μετέφερε στον Ρουμπινστάιν τους θερμούς χαιρετισμούς των Μάκαρτζικ και Βρόμπελ και τον πληροφόρησε για τους πρόσφατους θανάτους σκακιστών: Ταρτακόβερ, Ρεκεντζίσκι, Ντουράς. Την εποχή εκείνη ο Σμίσλοβ είχε κερδίσει τον Μποτβίνικ και ήταν ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής, όμως ο Ρουμπινστάιν δεν είχε την παραμικρή ιδέα για τα σκακιστικά δρώμενα. Οι επισκέπτες του, πρότειναν να παίξουν μια παρτίδα εναντίον του, ο Ακίμπα Ρουμπινστάιν αρνήθηκε. Με μεγάλη ευχαρίστηση και ενδιαφέρον όμως ανέλυσαν από κοινού δυο σπουδές του Ντουράς.

Όταν τον αποχαιρέτησαν, η νοσοκόμα που φρόντιζε τον Ρουμπινστάιν είπε στον Λιτμάνοβιτς πως ο γέρος σκακιστής βρισκόταν σε καλή υγεία, ήταν πολύ φιλικός και ευγενής. Η γυναίκα, είχε καταγράψει απλώς ιδιαιτερότητες: αρνιόταν καμιά φορά να εγκαταλείψει το δωμάτιο ή να κοιμηθεί, όπως τον συμβούλευαν. Καθόταν σε μια καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι του και σκεφτόταν χωρίς άλλες αντιδράσεις. Σε ό,τι αφορά το σκάκι, η σύνδεση που είχε παρατηρήσει ήταν πως μετακινούσε κομμάτια στην μικρή σκακιέρα του, πέραν της προγραμματισμένης ώρας του ύπνου. Αλλά γενικότερα ήταν ένας προσιτός άνθρωπος, χωρίς γεροντικές εξάρσεις και χαρακτηριστικές ιδιοτροπίες.

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική μαρτυρία για τα άγνωστα τελευταία χρόνια της ζωής του Ρουμπινστάιν (απεβίωσε το 1961). Όπως είναι γνωστό, ο μεγάλος Πολωνός σκακιστής είχε αποσυρθεί τελείως από το σκάκι από το 1932 επειδή υπέφερε από δυναστευτικά ψυχικά σύνδρομα, με κυριότερο την ακραία αγοραφοβία.

Έκτοτε, εισήχθη σε άσυλα στην Πολωνία, γεγονός όμως που έσωσε τη ζωή του, γιατί οι Γερμανοί κατακτητές, αν και γνώριζαν πως ήταν εβραίος δεν ενδιαφέρθηκαν -μετά την πρώτη αποτυχία να τον βρουν- με μεγάλη θέρμη να τον μεταφέρουν στα στρατόπεδα του θανάτου, θεωρώντας τον ανιάτως ψυχικά ασθενή.

(τα πιο πολλά στοιχεία της δημοσίευσης αντλήθηκαν από άρθρο του Edward Winter. Ελάχιστα συμπληρωματικά στοιχεία από το περιοδικό Szachy 5/1976)

Πρόταση: δείτε το 45λεπτο ντοκιμαντέρ Akiba Rubunstein and Polish Chess. Εδώ το πρώτο μέρος, τα υπόλοιπα δυο τα βρίσκετε με απλή αναζήτηση του τίτλου στο youtube.

Agen 2017

852 σκακιστές και σκακίστριες κάθε δυναμικότητας συμμετέχουν στα σκακιστικά τουρνουά που διεξάγονται κατά το διάστημα 19 έως 27 Αυγούστου στη μικρή πόλη Αζάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που βρίσκεται ανάμεσα στο Μπορντό και στην Τουλούζ. Χωρίς να περιλαμβάνονται οι δεκάδες ακόμη φίλοι του παιχνιδιού που απλώς παίζουν στα σιμουλτανέ που γίνονται κάθε απόγευμα σε πλατείες της πόλης. Οι Γάλλοι, εδώ και κάμποσα χρόνια, ενσωματώνουν στα Ατομικά Πρωταθλήματα της χώρας την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών ακόμα συμπληρωματικών όπεν τουρνουά κλασικού και γρήγορου χρόνου. Σε περίοδο διακοπών και αδειών ώστε να υπάρχει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Σε παλιότερη διοργάνωση που είχε φιλοξενηθεί στη Μασσαλία οι συμμετοχές έφτασαν περίπου τις 1.200.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις σκακιστικού ενδιαφέροντος που περιλαβάνει το φεστιβάλ είναι τα ατομικά κλειστά πρωταθλήματα Ανδρών & Γυναικών Γαλλίας 2017. Υπάρχει ακόμα το εθνικό ατομικό πρωτάθλημα Βετεράνων, το εθνικό πρωτάθλημα Αρχαρίων και μερικά όπεν δυναμικότητας που καθορίζονται με το έλο (έλο 1950-2200 κ.λπ.).

Στο πρωτάθλημα ανδρών ισχυρότεροι σύμφωνα με τα έλο είναι οι gm Μπακρό (2715), Μπάουερ (2650), Φρεσινέ (2650). Στο αντίστοιχο των γυναικών οι im/wgm Μιλιέ (2352) και Κολάς (2289).

Το επίσημο σάιτ, υποσελίδα της γαλλικής σκακιστικής ομοσπονδίας, με εξαιρετική κάλυψη: φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανή μετάδοση με σχολιασμό, αναλυμένες παρτίδες, ιστορία των προηγούμενων πρωταθλημάτων. agen2017.ffechecs.org
14ο Όπεν Τουρνουά Καλαμαριάς

Η φωτό του παρελθόντος αγγίζει την ίδια οδό, στο ίδιο σημείο, μετά από δεκαετίες κάπου στην Καλαμαριά. Από ανάρτηση για τη μνήμη της συνοικίας της Θεσσαλονίκης στο biscotto.gr.

Από τις 30 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου θα γίνει στην Καλαμαριά το Όπεν Τουρνουά Καλαμαριάς, για 14η χρονιά. Διοργανωτές είναι η ΕΣ Καλαμαριάς και η ΕΣΘ. Το τουρνουά θα είναι ελβετικό 9 γύρων σε δυο ομίλους δυναμικότητας με συνολικά χρηματικά έπαθλα 1800 ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυάριθμα σε συμμετοχές όπεν που διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη σε όλη τη διάρκεια του έτους. Στον Α’ όμιλο, με δεδομένες τις έως τώρα δηλώσεις συμμετοχής στη λίστα των chess-results, ισχυρότερος σκακιστής είναι ο γκρανμέτρ Θ. Μαστροβασίλης (2506) και ακολουθεί ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας Σ. Μαλικέντζος (2445).
Παρότι οι διοργανωτές διατήρησαν τον προσδιορισμό του διεθνούς στον τίτλο του τουρνουά, στη λίστα φέτος δεν εμφανίζεται ξένος σκακιστής ή σκακίστρια.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 29 Αυγούστου, θα γίνουν αγώνες μπλιτς στη μνήμη του Γιώργου Ιωακειμίδη, ενός από τους πιο σπουδαίους εργάτες που πέρασαν από το σκάκι της Θεσσαλονίκης. Τις προκηρύξεις για το όπεν και το μπλιτς μπορείτε να βρείτε εδώ

 

Καταιγίδα


Μια σκακιέρα τοποθέτησε ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ στην Καταιγίδα. Αποτελεί συνεχές και κεντρικό σημείο συνάντησης των ηρώων του έργου του, μέσα σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο οικιστικό αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης και είναι το μόνο στοιχείο που ανακινεί την ασάλευτη ζωή τους. Εδώ, η σκακιέρα της Καταιγίδας από το Θέατρο Τέχνης, σε τηλεοπτική προσαρμογή της παράστασης που είχε τους ίδιους κύριους πρωταγωνιστές, δηλαδή τον Γιώργο Λαζάνη, την Κάτια Γέρου, τον Περικλή Μουστάκη, από τους πιο σπουδαίους του Κουν. “Η σκακιέρα μου, που αγόρασα στη μεγάλη αναμονή…”. Η παράσταση υπήρχε στο αρχείο της ΕΡΤ μέχρι πριν λίγο καιρό αλλά τώρα δεν εμφανίζεται στην αναζήτηση.

Ευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Νέων


Στο Ριμάνουφ-Ζντρούι, μια μικρή πόλη στη νότια Πολωνία που στην παράδοση της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής έχει διασωθεί σαν θέρετρο με ιαματικές πηγές που γέμιζε κατά τον μεσοπόλεμο, άρχισε το Ευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Νέων Αγοριών και Κοριτσιών 2017.

Στα αγόρια συμμετέχουν 22 ομάδες με τετραμελείς συνθέσεις αλλά οι εθνικές εκπροσωπήσεις είναι λιγότερες καθώς οι πέντε από τις ομάδες είναι πολωνικές και οι τρεις από τη διπλανή στο Ριμάνουφ-Ζντρούι Σλοβακία. Αρκετοί ισχυροί έφηβοι σκακιστές στις συνθέσεις, ανάμεσά τους ο gm Ζάγιτς (2499) στην 1η σκακιέρα της Σερβίας, ο im Κόλαρς (2514) με τη Γερμανία, ο im Κάντορ (2479) με την Ουγγαρία, ο im Μορόζοβ (2458) με τη Μολδαβία ο οποίος πριν ένα μήνα έπαιξε στο “Ιδαίο Άντρο” στα Ανώγεια.

Στα κορίτσια, 18 ομάδες και διμελείς συνθέσεις – το οποίο δεν ξέρω αν προβλεπόταν από την προκήρυξη ή αν προέκυψε σαν τροποποίηση ανάγκης λόγω περιορισμένης συμμετοχής. Και οι εθνικές εκπροσωπήσεις πολύ λιγότερες, 5 ομάδες η Πολωνία, 2 η Τουρκία, 2 η Σερβία, 2 η Ουγγαρία, 2 η Σλοβενία. Ισχυρότερη κοπέλα σύμφωνα με τα έλο η Σλοβένα wim Λάουρα Ουνούκ (2313).

Αντίθετα με άλλες χρονιές δεν υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση, αλλά ούτε εκπροσώπηση χωρών σαν τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αρμενία.  Θυμίζει ένα κεντροευρωπαϊκό event με διάσπαρτες λίγες πιο απομακρυσμένες συμμετοχές. Οι αγώνες σίγουρα δεν είναι οι ισχυρότεροι νεανικοί που έχουν διεξαχθεί αλλά το επίσημο σάιτ eytcc2017.pl είναι καλό, με πλήθος φωτογραφιών, βίντεο, καλύπτει σε ζωντανή μετάδοση όλες τις παρτίδες και το κυριότερο: σε κάθε γύρο δημοσιεύουν μια πολύ καλή ανασκόπηση με έμφαση στο σκακιστικό περιεχόμενο, με ανάλυση σε κρίσιμες και χαρακτηριστικές θέσεις από παρτίδες.

Σιμουλτανέ της Τσολακίδου


Η 17χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου, τρεις φορές φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια σε κατηγορίες νεανίδων, συμβάλλει πολύ στην προβολή του σκακιού με την αναγνωρισιμότητά της σε ευρύτερο κοινό – που έχει μάθει για τις επιτυχίες της. Ακόμη, όσο της επιτρέπουν οι αθλητικές της υποχρεώσεις, ταξιδεύει συχνά σε πόλεις της περιφέρειας για αγώνες επίδειξης που λειτουργούν ευνοϊκά για την εικόνα του σκακιού. Στη φωτογραφία, σιμουλτανέ στο Αίγιο στις αρχές Ιουλίου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η ΣΚΑ.ΚΙ. Τρικάλων συνδιοργανώνει με το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας σκακιστική εκδήλωση στην Καλαμπάκα. Οι διοργανωτές θα τιμήσουν την σκακίστρια από την Καβάλα Σταυρούλα Τσολακίδου για την προσφορά της στο ελληνικό σκάκι που αναγνωρίζεται μέσω των επιτυχιών της. Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, η Τσολακίδου θα αντιμετωπίσει σε σιμουλτανέ, 25 σκακιστές και σκακίστριες στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, της Καλαμπάκας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 6, η δραστηριότητα θα μεταφερθεί στην πόλη των Τρικάλων με τουρνουά μπλιτς (3’+2″ για κάθε παίκτη), 12 γύρων, στον προαύλιο χώρο της ΣΚΑ.ΚΙ., στο οποίο θα παίξουν αρκετοί σκακιστές από τη Θεσσαλία. Λεπτομερείς πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στο ιστολόγιο της ΣΚΑ.ΚΙ. Τρικάλων.

Μέρες του 48, του 52 και του 95

(ανάρτηση αρχείου)

Ο Βασίλι Σμίσλοβ και ο Μιχαήλ Μποτβίνικ. Μόσχα 1954

Ο Σουηδός γκρανμέτρ Γκίντεον Στάλμπεργκ (έπαιζε σκάκι από το 1930 ως το τέλος του, το 1967 -οι καλύτερές του μέρες ήταν στη δεκαετία του 50) είχε γράψει ένα βιβλίο που δεν έχει εκδοθεί στα αγγλικά: Το kamp med världseliten, 1958 (“αντιμετωπίζοντας την ελίτ του κόσμου”) και γράφει στον πρόλογο:

«Οι πιο δύσκολοι αντίπαλοί μου: ο Αλιέχιν και ο Μποτβίνικ. Ο πιο ενδιαφέρων αντίπαλός μου: ο Λάσκερ. Ο πιο ευγενής αντίπαλός μου: ο Κέρες. Ο πιο ταλαντούχος: ο Καπαμπλάνκα. Ο καλύτερος στρατηγικός παίκτης: ο Μποτβίνικ. Ο σκακιστής με τη μεγαλύτερη φαντασία: ο Μπρονστάιν. Ο καλύτερος τακτικός παίκτης: ο Λάσκερ. Ο πιο ισχυρός στα φινάλε: ο Σμίσλοβ».

«Σμισλ» στα ρωσικά σημαίνει αίσθηση, ο Σμίσλοβ γνώριζε ποια είναι τα καλύτερα τετράγωνα για τα κομμάτια του. Ο Ρώσος σκακιστής, στο βιβλίο με τις καλύτερες παρτίδες του, ζωντανεύει στα σχόλια την αίσθηση της αρμονίας στην τοποθέτηση των κομματιών.

Στα πρώτα χρόνια της σκακιστικής του καριέρας, ο Σμίσλοβ βρισκόταν κοντά στον Μποτβίνικ και επωφελείτο αρκετά από τις παροχές στον πιο ευνοημένο παίκτη από το σοβιετικό σύστημα. Όχι πως δεν το άξιζε ο Μποτβίνικ, αλλά από ένα σημείο και μετά η παροχή εξελισσόταν σε προσωπική δύναμη επιρροής.

Υπήρχε για παράδειγμα, μεγάλη συζήτηση για το αν ο Σμίσλοβ εδικαιούτο να λάβει μέρος στο τουρνουά των έξι της Χάγης και της Μόσχας, του 1948, που θα αναδείκνυε τον παγκόσμιο πρωταθλητή μετά τον θάνατο του Αλιέχιν το 1946.

Ο Μπρονστάιν γράφει: «Ο Μποτβίνικ χρησιμοποίησε την επιρροή του και ουσιαστικά απέκλεισε τον Μπολεσλάβσκι και τον Νάιντορφ, τους οποίους φοβόταν. Ο Ισαάκ Μπολεσλάβσκι άξιζε να παίξει περισσότερο απ’ ό,τι ο νεαρός Σμίσλοβ, αλλά ο Μποτβίνικ θα σκέφτηκε πως ένας ρωσοεβραίος ήταν αρκετός για το τουρνουά – ο ίδιος». Σε κάθε περίπτωση όμως, η πρόσκληση που δόθηκε στον Σμίσλοβ αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά χαριστική, τερμάτισε δεύτερος, μπροστά από τους Ρεσέβσκι,  ΚέρεςΌιβε.

Σύννεφα στη σχέση Σμίσλοβ – Μποτβίνικ φάνηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας της ΕΣΣΔ για την ολυμπιάδα του Ελσίνκι, το 1952. Ο Μποτβίνικ, αν και ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, είχε άσχημα αποτελέσματα στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Διατήρησε τον τίτλο του με ισόπαλο αποτέλεσμα εναντίον του Μπρονστάιν το 1951, την ίδια χρονιά στο πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης ήρθε τρίτος, ενώ το 1952, σε διεθνές τουρνουά στη Βουδαπέστη μόλις πέμπτος.

Τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν να βάλουν στην πρώτη σκακιέρα τον Κέρες και στη δεύτερη τον Μποτβίνικ. Εκείνος το θεώρησε υποτιμητικό, αρνήθηκε και κατηγόρησε ανοιχτά τον Σμίσλοβ για μεθόδευση. Αυτή ήταν η αρχή μιας διαμάχης μεταξύ των δυο κορυφαίων παικτών που κράτησε δεκαετίες.

Έπαιξαν μεταξύ τους δυο ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στις μέρες του 50. Πάντα συνυπήρχαν σκακιστικά στη Ρωσία, αλλά από απόσταση μηδενικής αλληλοσυμπάθειας. Οι σχέσεις τους έγιναν ομαλές στα στερνά του Μποτβίνικ, μόλις κατά το 1994. Οι δυο γέροντες είχαν τις ντάτσες τους κοντά κοντά και άρχισαν να κάνουν περιπάτους και να μιλούν για ώρες πάλι μαζί.

(προσαρμογή άρθρου του Bobby Ang)

Barcelona Stories


Η απάντηση στον θάνατο που θέρισε χτες το απόγευμα στη La Ramblas στη Βαρκελώνη με 13 αθώους νεκρούς και δεκάδες τραυματίες που πλήρωσαν ανυποψίαστοι το παράλογο ένθεο μίσος είναι η ζωή στη συνέχειά της. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο ούτε μπορεί να είναι ο παγωμένος στρατώνας του φόβου στην πολιτεία, η υποψία για την δίπλα ανάσα που φάνηκε ένοχη και η επιβολή μιας προσωπικής αυτοκαταστολής. Είναι το απλό. Πάντα έτσι ήταν.
Μια μέρα μετά, και περίπου την ίδια ώρα της επίθεσης μια σπουδαία σκακιστική γιορτή που ήταν προγραμματισμένη από πολλούς μήνες πριν, θα καθυστερήσει μόνο ένα λεπτό από την καθορισμένη ώρα έναρξης (17.30 τοπική, 18.30 ώρα Ελλάδας) για να κρατηθεί σιγή, αν δεν θα υπάρξει κάποια απαγορευτική παρέμβαση από τις αρχές. 793 παίκτες από πολλές χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στο 19ο Διεθνές Sants Open της Βαρκελώνης, ανάμεσά τους πολλοί ισχυροί επαγγελματίες γκρανμέτρ όπως οι Τζουμαμπάγιεβ, Αγκντενστάιν, Βοκατούρο αλλά η πλειοψηφία απλοί ερασιτέχνες κάθε ηλικίας. Θα υπάρξουν μερικές ακυρώσεις από το εξωτερικό της τελευταίας στιγμής, λόγω της εξέλιξης, αλλά είναι σίγουρο πως η αίθουσα θα κατακλυστεί σε κάθε ενδεχόμενο.
Το επίσημο σάιτ cotxeres-casinet.org και ζωντανή μετάδοση παρτίδων στο chess24 εδώ

Η Χαϊμαλίνα και τα τουρνουά νόρμας IM & GM στα Ανώγεια


Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων είναι ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους στην περιφέρεια. Το διεθνές τουρνουά “Ιδαίο Άντρο” που γίνεται κάθε Ιούλιο είναι η πιο σημαντική εκδήλωση με τη δημοσιότητα που παίρνει ακόμα και στο εξωτερικό καθώς και με τις τόσο θερμές αναμνήσεις με τις οποίες επιστρέφουν οι παίχτες στα σπίτια τους, αλλά στην μικρή πόλη της Κρήτης το σκάκι έχει παρουσία όλους τους μήνες και ενεργή διείσδυση στον πληθυσμό, ειδικά στον νεαρόκοσμο και τα παιδιά.

Να, τώρα πριν 5 μέρες, κατά το διήμερο 10-11 Αυγούστου, στην αντιφασιστική γιορτή “Χαϊμαλίνα” (όνομα που προέρχεται από ποίημα του 1978 του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη) ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων με μεγάλη χαρά συμμετείχε στο φεστιβάλ. Όλα τα παιδιά του συλλόγου απόλαυσαν αυτή τη συμμετοχή. Την πρώτη μέρα το Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό τουρνουά μπλιτς. Συμμετείχε πολύς κόσμος, ακόμα και παιδιά που μόλις είχαν μάθει τις κινήσεις. Σε τέτοιες διοργανώσεις νικητές είναι όλοι οι συμμετέχοντες, αλλά για την ιστορία την 1η θέση κατέλαβε ο Γιάννης Χαιρέτης.
Την δεύτερη ημέρα, το σιμουλτανέ του Κωστή Μεγαλιού με δέκα αντιπάλους (ο Μεγαλιός κέρδισε εννέα παρτίδες και έκανε μια ισοπαλία με τον Γιάννη Χαιρέτη).
Και τις δύο ημέρες έγινε εκμάθηση των βασικών κανόνων του παιχνιδιού και των κινήσεων από μέλη του ΣΟ Ανωγείων προς τα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας, αλλά και όποιον άλλο το επιθυμούσε.
Τα στοιχεία αυτής της παραγράφου, για τις εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Χαϊμαλίνας τα αντέγραψα από την ιστοσελίδα του ΣΟ Ανωγείων, ο σύνδεσμος για την ιστοσελίδα στο τέλος της ανάρτησης.

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ο ΣΟ Ανωγείων έχει προγραμματίσει ένα σημαντικό σκακιστικό γεγονός. Δυο κλειστά διεθνή τουρνουά, τα οποία θα παρέχουν δυνατότητα επίτευξης νόρμας IM και GM. Συγκεκριμένα το Fischer Memorial νόρμας IM & GM και το Capablanca Memorial, επίσης νόρμας IM & GM (το δεύτερο τουρνουά αρχικά είχε την προσδοκία να δίνει μόνο νόρμα ΙΜ, αλλά οι διοργανωτές το ενίσχυσαν προς το καλύτερο).

Οι αγώνες στα Ανώγεια θα διαρκέσουν από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου και συνδιοργανωτής θα είναι το Ηράκλειο ΟΑΑ. Οι συνθέσεις είναι ήδη γνωστές στα chess-results και μπορείτε να τις δείτε εδώ. Συμμετέχουν (ανάμεσα στους άλλους) στο Fischer Memorial οι Ι. Νικολαϊδης, Καπνίσης, Καρπάτσεβ και στο Capablanca Memorial οι Νταβίντ, Λέβιν, Ροζεντάλις.

Η ιστοσελίδα του ΣΟ Ανωγείων: www.anogiachess.com

Και ένα κουίζ: Ο Καπαμπλάνκα και ο Φίσερ που τιμούνται στα κλειστά τουρνουά στα Ανώγεια, έχουν μια ειδική σύνδεση μεταξύ τους ως ονόματα, εντελώς καθορισμένη αλλά άγνωστη ή τουλάχιστον ξεχασμένη. Και δεν αναφέρομαι στο γεγονός πως και οι δυο πέρναγαν πολλά απογεύματα στο Manhattan Chess Club ούτε στο ότι είναι οι μόνοι παγκόσμιοι πρωταθλητές που γεννήθηκαν στην αμερικανική ήπειρο. Η σύνδεση είναι πολύ λιγότερο ευδιάκριτη, ίσως είναι δύσκολο κουίζ που δεν ξέρω αν θα απαντήσει και ο Μανώλης Νταγιαντάς ίσως, ο οποίος φτιάχνει τις ερωτήσεις για τον διαγωνισμό σκακιστικών γνώσεων που έχει καθιερώσει στο πλαίσιο του Ιδαίου Άντρου.

Η σκακιστική βιβλιοθήκη του Μαρκ Ντβορέτσκι

“Κανονικά, στα εβδομήντα σου θα έχεις ζήσει μόνο μια ζωή, τη δική σου! Αλλά όποιος διαβάζει πολύ θα έχει ζήσει πέντε χιλιάδες χρόνια: ήταν εκεί όταν ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ, όταν ο Ρέντσο παντρεύτηκε τη Λουτσία, όταν ο Λεοπάρντι θαύμαζε το άπειρο. Γιατί η ανάγνωση είναι μια αθανασία προς τα πίσω.”

Έτσι το είχε διατυπώσει ο Ουμπέρτο Έκο, ο οποίος είχε 30.000 βιβλία στο σπίτι του στο Μιλάνο και 20.000 στο Ουρμπίνο. Το καμάρι του δεν ήταν τα βιβλία που έγραψε, αλλά τα βιβλία που διάβασε. Ήταν η ίδια ακριβώς υπερηφάνεια του Χ.Λ. Μπόρχες που τη μισή του ζωή την πέρασε στην τυφλότητα.

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που έχει συνδεθεί από τις απαρχές του με το βιβλίο. Και όχι μονάχα για την αμιγή σκακιστική θεωρία των φάσεων της παρτίδας. Τόσες και τόσες συναρπαστικές βιογραφίες παικτών με παρτίδες τους, σκακιστικοί συνδυασμοί, καλλιτεχνικό σκάκι, εξαιρετικά βιβλία για τουρνουά, σκακιστική ιστορία που διαβάζεται και χωρίς να ξέρει κανείς σκάκι – μερικές ενδεικτικές από τις υποκατηγορίες της βιβλιογραφίας. Μπορεί να διαβάσει κανείς πολύ σκάκι, πολλά χρόνια, χωρίς σκακιέρα και γνωρίζοντας πως δεν θα γίνει ισχυρότερος σκακιστής – αν δεχτούμε πως παίζει που δεν είναι και προϋπόθεση. Μια ιδιότυπη, προσωπική σκακιστική αθανασία.

Ο πιο διάσημος προπονητής σκακιού του κόσμου Μαρκ Ντβορέτσκι που πέθανε στα τέλη του 2016 παρότι ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος και εντελώς ανοιχτός στον νεωτερισμό, ποτέ δεν θεώρησε την σκακιστική προετοιμασία με Η/Υ κάτι που μπορεί να υποκαταστήσει πειστικά τη δύναμη του καλού σκακιστικού βιβλίου. Έγραψε ο ίδιος πολλά βιβλία σκακιού, επίπονα και απαιτητικά στη μελέτη, ωστόσο κορυφαία στον κανόνα της σκακιστικής βιβλιογραφίας για σκακιστές με πραγματικές φιλοδοξίες. Και παρά τη δυσκολία τους, μπεστσέλερ. Το σκακιστικό πρόγραμμα έλεγχε την τακτική ακρίβεια της βαριάντας, αλλά ίσως επειδή ο ίδιος ήταν και τέκνο της σοβιετικής σχολής του 60 και του 70, το πρόγραμμα παρέμενε εργαλείο, ποτέ υπέρτερο από το βιβλίο και την προπονητική σημείωση.

Ο Ντβορέτσκι άρχισε να φτιάχνει τη συλλογή του με σκακιστικά βιβλία από τα μαθητικά του χρόνια. Δεν μάζευε ωστόσο βουλιμικά χαρτί, είχε το αισθητήριο και την σκακιστική κουλτούρα να επιλέγει τα καλύτερα και στη συνέχεια, όταν καθιερώθηκε σαν κορυφαίος κόουτς, τα πιο χρήσιμα στη δουλειά του και αναλόγως, για τους μαθητές του.

Πριν λίγες μέρες, 600 τόμοι από τη βιβλιοθήκη του με σκακιστικούς τίτλους κάθε είδους καθώς και πολλαπλά αντίτυπα από όλα τα βιβλία που συνέγραψε δωρήθηκαν στη σκακιστική ακαδημία του Άντι Αχμάντ που βρίσκεται στη δημοκρατία της Ινγκουσετίας – ομοσπονδιακό υποκείμενο της Ρωσίας  στα σύνορα με τη Γεωργία.

Στη φωτογραφία αναγνωρίσατε τον γκρανμέτρ Μπόρις Γκέλφαντ αφοσιωμένο σε μια περιοχή της νέας βιβλιοθήκης που δημιουργήθηκε. Μικρό ρεπορτάζ και τις ευχαριστίες του Ιναρκίεβ που είναι παράγοντας της ακαδημίας μπορείτε να δείτε στο chessdom

 • Να ‘μαστε πάλι εδώ

  Να ‘μαστε πάλι εδώ

  Οι αλλαγές στο skakistiko από τις 13 Ιουλίου 2017 στην ανάρτηση ΕΔΩ

 • ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

  Δεν υπάρχουν διοργανώσεις σε εξέλιξη.

 • ΠΡΟΣΕΧΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

  * ΔΤ “Αποκόρωνας 2017” 25.08.17 – 02.09.17
  oax-chess.com ανάρτηση στο skakistiko chess-results

  * 7ο Ατομικό-Διασυλλογικό Ράπιντ Πύργου “Ευ Αγωνίζεσθαι” 26.08.17 – 27.08.17

  pirgoschess.gr chess-results

  * 25ο ΔΤ Νίκαιας “Τιμή στην Εθνική Αντίσταση” 26.08.17 – 03.09.17

  fysiolatris.gr ανάρτηση στο skakistiko chess-results

  * 11ο Μπλιτς “Γ. Ιωακειμίδης” 29.08.17

  thesschess ανάρτηση στο skakistiko chess-results

  * 14ο ΔΤ Καλαμαριάς 30.08.17 – 06.09.17

  thesschess ανάρτηση στο skakistiko chess-results

  * 7ο Όπεν “Καρπενήσι 2017” 01.09.17 – 03.09.17

  esske.net ανάρτηση στο skakistiko

  * 13ο Ράπιντ “Beach Chess” Παράλιο Άστρος
  02.09.17 – 03.09.17

  astrosnews.gr

  * 21ο ΔΤ Ηρακλείου 2017 03.09.17 – 10.09.17

  heraklionchess.com chess-results

  * 1ο ΔΤ ΣΟ Θωμάς Γεωργίου 04.09.17 – 11.09.17

  chesssquare-club.com chess-results

  * Τουρνουά νόρμας GM&IM ΣΟ Θωμάς Γεωργίου 04.09.17 – 11.09.17

  chesssquare-club.com chess-results

  * 9ο Παπαναστάσιο Όπεν Τουρνουά 04.09.17 – 10.09.17

  soperisteriou.gr chess-results

  * 1ο Όπεν ΣΟ Καλλιθέας “Λάζαρος Δρεπανιώτης” 04.09.17 – 12.09.17

  προκήρυξη

  * 2nd Fischer Memorial GM Norm Tournament 11.09.17 – 19.09.17

  anogiachess.com ανάρτηση στο skakistiko chess-results

  * 2nd Capablanca Memorial GM Norm Tournament 11.09.17 – 19.09.17

  anogiachess.com ανάρτηση στο skakistiko chess-results

  * 3ο Όπεν “Συνεργασία” 11.09.17 – 23.10.17 (κάθε Δευτέρα)

  galanoschess.gr

  * 2ο Ανοιχτό Τουρνουά Φαρσάλων 15.09.17 – 17.09.17

  volospress.gr chess-results

 • Skakistiko στο Facebok

 • Σκακιστικοί Ιστότοποι

  Σκακιστικοί Ιστότοποι

  O δικτυακός τόπος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Ελβετίας ίσως παρουσιάζει ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό διότι συχνά οι ειδήσεις του αναφέρονται στις αγωνιστικές δραστηριότητες του Νίκο Γεωργιάδη, που αγωνίζεται με τη σημαία της Ελβετίας και είναι ο πιο ανερχόμενος σκακιστής της χώρας. Στα γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά, σύνδεσμος ΕΔΩ

 • Σκακιστικά Βιβλία

  Σκακιστικά Βιβλία

  Pal Benko: Pal Benko's Endgame Laboratory

  Δουλειά πάθους για το σκάκι - και είναι το πάθος του σπουδαίου Παλ Μπένκο. Στο βιβλίο περιέχονται 70 εκτεταμένα άρθρα για φινάλε που έγραψε ο βετεράνος γκρανμέτρ στο διάστημα 1981-86 για λογαριαμό του περιοδικού Chess Life. Ο Μπένκο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σκακιστική σύνθεση, αλλά εδώ το υλικό αφορά την πρακτική παρτίδα.
  Σύνδεσμος amazon ΕΔΩ

 • Στατιστικά

  • 4,568,770 μεμονωμένα κλικ από 1/1/2012
 • Who's Online

  24 visitors online now
  13 guests, 11 bots, 0 members