Το skakistiko είχε πέσει για τρεις μέρες. Ο όγκος των δεδομένων είχε μεγαλώσει υπερβολικά και η database που περιέχει όλα τα στοιχεία (αρχείο δημοσιεύσεων, όλα τα σχόλια -32.000- που έχουν δημοσιευτεί όλα αυτά τα χρόνια, φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) έπνευσε τα λοίσθια.

Φυσικά υπάρχει αρχείο ασφαλείας (backup) το οποίο είναι ενημερωμένο μέχρι και πριν 2 εβδομάδες.
Σκέφτηκα όμως ότι η επαναφορά όλων των δεδομένων (ανεξαιρέτως) μέσω του backup θα δημιουργούσε πιθανόν νέα προβλήματα σύντομα λόγω του τεράστιου όγκου των δεδομένων και έτσι διάλεξα πως το καλύτερο είναι να κάνουμε μια νέα αρχή επαναφέροντας επιλεκτικά και σε τακτά διαστήματα παλιές δημοσιεύσεις που δεν είναι άμεσης επικαιρότητας με την ένδειξη *δημοσίευση αρχείου*.

Αυτό θα βοηθήσει πέρα από το τεχνικό μέρος και στο ουσιαστικό μέρος της λειτουργίας του σάιτ. Οφείλω να ομολογήσω ότι μετά από 10 χρόνια λειτουργίας το skakistiko, αν και παρέμενε σημείο αναφοράς, είχε πέσει πολύ τόσο από άποψη ποιότητας και συχνότητας αναρτήσεων, όσο και στο επίπεδο του σχολιασμού. 

Τώρα είναι ένα βήμα παραπέρα. Οι δημοσιεύσεις ξεκινούν από την αρχή και θα επαναφέρονται σταδιακά και επιλεκτικά αρκετές από τις παλιές. Πιστεύω πως αυτό θα τροφοδοτήσει με όρεξη και σεβασμό τόσο εμένα, όσο και τους σχολιαστές που ελπίζω να πληθύνουν.

Μερικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο επισκέπτης στο μεταβατικό διάστημα:

-) Η σελίδα με τους συνδέσμους (link) θα επανασχεδιαστεί. Η παλιά σελίδα περιείχε όλους τους συνδέσμους προς όλα τα ελληνικά σκακιστικά σάιτ, αλλά η πλειοψηφία ήταν σάιτ που δεν ανανεώνονταν ποτέ, σαν λείψανα του ίντερνετ, πολλά χρόνια χωρίς ανανέωση ή και τελείως πεσμένα. Η νέα σελίδα θα περιέχει μόνο ενεργά ελληνικά σάιτ, με κάποια σύντομη περιγραφή και πιθανόν επιλεκτικά να μην περιληφθούν μερικά που δεν πληρούν μερικές αυτονόητες προϋποθέσεις προσβασιμότητας και ανανεώσεων. Υπολογίζω ότι η νέα σελίδα με τους συνδέσμους θα δημοσιευτεί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
EDIT: Η σελίδα έχει προστέθηκε στις αρχές Αυγούστου. Αν νομίζετε πως λείπει κάποιο σάιτ που θα έπρεπε να καταχωρηθεί, παρακαλώ ενημερώστε με.

-) Ο σχολιασμός: η προεπισκόπηση στα τελευταία σχόλια δεν θα εμφανίζεται ομαδοποιημένα ανά ανάρτηση αλλά με χρονολογική σειρά στη στήλη δεξιά. Ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει σχόλιο αλλά απλώς την πρώτη μόνο φορά το σχόλιο θα πρέπει να εγκριθεί από τον διαχειριστή. Αφού εγκριθεί την πρώτη φορά, τις επόμενες ο σχολιαστής μπορεί να δημοσιεύει αυτόματα χωρίς προέγκριση. Δεν θα μπορεί να γίνεται edit στα δημοσιευμένα σχόλια γιατί αυτό αυξάνει δυσανάλογα τις πληροφορίες της database. Θα παρακαλέσω, αν και γίνεται λίγο μονότονη η προτροπή, να κρατήσουμε μια ευγένεια και μια ουσιαστικότητα στα σχόλια, στην νέα περίοδο.

-) Τουρνουά στην Ελλάδα: τα τουρνουά που γίνονται στη χώρα είναι πάρα πολλά και η ανανέωση των πληροφοριών των προσεχών τουρνουά με το καλεντάρι, όταν γινόταν, απαιτούσε δυσανάλογο όγκο δουλειάς εκ μέρους μoυ. Στη σελίδα τουρνουά στην Ελλάδα μπορείτε να δημοσιεύετε όπως πάντα πληροφορίες και προκηρύξεις για προσεχείς διοργανώσεις, ενώ στο πάνω μέρος της σχετικής σελίδας υπάρχει μόνιμος σύνδεσμος προς την ελληνική σελίδα των chess-results.
EDIT: Το καλεντάρι με τα κυριότερα τουρνουά εμφανίζεται και πάλι, στη δεύτερη δεξιά πλευρική στήλη.

-) Οι σελίδες “Περιοδικά”, “Νεανικό Σκάκι”, “Παρτίδες” κ.ά θα εμφανιστούν και πάλι επανασχεδιασμένες κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

-) Από τις 7 Ιουλίου του 2007 (πέρασαν δέκα χρόνια…) που πρωτοεμφανίστηκε το skakistiko ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του βασιζόταν στις συνεργασίες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου μέσω email για δημοσίευση νέων συνεργασιών.

-) Αν αναζητάτε παλιά σας σχόλια σε αναρτήσεις ή κάποια συγκεκριμένη παλιά ανάρτηση επικοινωνήστε μαζί μου για να ανατρέξω στη βάση δεδομένων και να σας προωθήσω ό,τι ζητάτε.