Δεν επρόκειτο για κάποια εσφαλμένη εκτύπωση αφίσας, για misprint κατά τον όρο του γραφίστα. Δύο κρατικές οντότητες για τις οποίες η αδρανής μνήμη είχε πειστεί και προ δεκαετίας ακόμη πως δεν υπάρχουν από τα 90’s, η ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία, συναντήθηκαν στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2007 στο Central Chess Club της Μόσχας για την 22η φιλική συνάντηση της ιστορικής σειράς αναμετρήσεων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50. Οι ομάδες αποτελούνταν από βετεράνους παίκτες που συμμετείχαν στο παρελθόν στα παραδοσιακά ματς Σοβιετικής Ένωσης – Γιουγκοσλαβίας, δηλαδή στο απόγειο της παγκόσμιας κυριαρχίας των σοβιετικών στο σκάκι.

Το ρολόι του χρόνου γύρισε το 2007 αρκετές δεκαετίες πίσω. Η ομάδα της ΕΣΣΔ είχε στην πρώτη σκακιέρα τον Κορτσνόι που αν και Ελβετός υπήκοος από τα τέλη του ’70, για τις δυο μέρες που κράτησε το ματς ξαναπήρε (σκακιστικά) την σοβιετική υπηκοότητα. Αντίπαλός του ήταν ο μεγάλος του γιουγκοσλαβικού σκακιού, o 84χρονος τότε Γκλίγκοριτς. Στις συνθέσεις των δύο δεκαμελών ομάδων διέκρινε κανείς, ανάμεσα στα άλλα, τα ονόματα των Ταϊμάνοβ, Άβερμπαχ, Βασιούκοβ, Μπαλασόβ, Ίβκοβ, Ματάνοβιτς, Βελιμίροβιτς.

Το τελικό σκορ ήταν 11-9 υπέρ των Σοβιετικών.


Η δεύτερη παρτίδα μεταξύ του Κορτσνόι και του Γκλίγκοριτς που και οι δυο δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Μετά την παρτίδα ο Κορτσνόι είχε πει στον αντίπαλό του: «You are stronger now than you were fifty years ago». Επειδή όμως ο Βίκτορ δεν συνήθιζε τους επαίνους, ο Γκλίγκοριτς πρέπει να διατήρησε κάποια αβεβαιότητα αν αυτή η φράση ήταν πραγματική φιλοφρόνηση!

Όλες οι παρτίδες που είχαν παιχτεί στο ματς διατηρούνται σε αρχείο pgn εδώ

(προσαρμογή παλιάς ανάρτησης που είχε γραφτεί το 2007 ως ζωντανή είδηση αλλά τώρα κατατάσσεται στην αποσπασματική καταγραφή της σκακιστικής ιστορίας)