Με πληθυσμό περίπου 750.000 κατοίκους, η Ρίγα είναι η μεγαλύτερη πόλη των χωρών της Βαλτικής. Μεσαιωνικές μνήμες και αποτύπωμα της χανσεατικής ένωσης, πρόσφατο σοβιετικό παρελθόν. Πολλές φορές επιλέγεται σε ψηφοφορίες ταξιδιωτών ως μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Και το καλοκαίρι εκεί στο βορρά, οι νύχτες είναι σχεδόν λευκές. Ενώ για τους σκακιστές πάντα είναι και κάτι πιο ιδιαίτερο: η πόλη του Μίσα Ταλ.

Στη πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, αρχίζει τη Δευτέρα 7 Αυγούστου το Διεθνές Όπεν Riga Technical University 2017 με συμμετοχή περίπου 40 GM – ένα από τα πιο δυνατά και ανταγωνιστικά όπεν του φετινού καλοκαιριού στην Ευρώπη. Ισχυρότεροι παίκτες σύμφωνα με τα έλο οι Κρισνάν Σακισιράν, Ταμπίρ Νάμπατι και Αλεξάντερ Σίροβ (ο οποίος μετά την Ισπανία επέστρεψε εδώ και αρκετά χρόνια στην ομοσπονδία της γενέτειράς του Λετονίας) αλλά οι διαφορές στους βαθμούς αξιολόγησης στις κορυφαίες θέσεις είναι πολύ μικρές οπότε θα βρείτε πολλά γνωστά ονόματα και στις επόμενες θέσεις της αρχικής κατάταξης. Το τουρνουά έχει κι ένα παραπάνω ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής πέντε σκακιστών που ταξίδεψαν από την Ελλάδα: Ιουλία Μάκκα, Θανάσης Μητραντζάς, Ζέττα Γράψα, Χρήστος Ασβεστόπουλος, Τάνια Καραλή.
Τα χρηματικά έπαθλα στο σύνολο είναι 20.000 ευρώ. Όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες διοργανώσεις, θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων και μερικά τουρνουά μειωμένου χρόνου όπως και όπεν για χαμηλή δυναμικότητα. Οι αγώνες στο κύριο όπεν καθημερινά έως τις 13 Αυγούστου με τον 1ο γύρο να αρχίζει στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας, στις 7 Αυγούστου.
Επίσημο σάιτ (το οποίο περιέχει και τον πίνακα συμμετοχόντων των chess-results) καθώς και ζωντανή μετάδοση παρτίδων: rtuopen.lv