Ένα από τα πιο σημαντικά σκακιστικά γεγονότα του 2017 είναι αναμφίβολα η εμφάνιση του Γκάρι Κασπάροβ σε αξιολογημένο τουρνουά (ακόμη κι αν δεν πρόκειται για τουρνουά κλασικού χρόνου – τύπος που διατηρεί πεισματικά την μεγαλύτερη αίγλη) μετά από 13 χρόνια. Ο σταρ του σκακιού είναι ο πιο αναγνωρίσιμος παίκτης του αθλήματος στο πλατύ κοινό από το 1980 ενώ συνέχισε να είναι και μετά την απόφασή του να αποσυρθεί.

Ενισχύει τη μυθολογία του παιχνιδιού η αναπάντεχη επανεμφάνιση ενός από τους κορυφαίους παίκτες της ιστορίας. Τελευταία φορά είχε συμβεί ανάλογο το 1992 με τον Φίσερ, που μετά 20 χρόνια πλήρους αποχής βρέθηκε να παίζει με τον Σπάσκι στην Γιουγκοσλαβία τη “ρεβάνς του ματς του αιώνα” σπάζοντας το εμπάργκο των ΗΠΑ. Πιο πίσω στην ιστορία τίποτα, μόνο προσμονή: για τον Πολ Μόρφι, που δεν γύρισε ποτέ. Η συμμετοχή του Κασπάροβ στο Σεντ Λιούις δεν είναι ανάλογα δυνατή σαν ερέθισμα ούτε περιβάλλεται με πέπλο μυστηρίου, γιατί ο Ρώσος πρωταθλητής δεν είχε αποτραβηχτεί σαν μυθιστορηματική σκιά, βρισκόταν πάντα σε πλευρικές δραστηριότητες (σιμουλτανέ, συγγραφή βιβλίων για το σκάκι, ανεπίσημες παρτίδες γρήγορου χρόνου, διαλέξεις, σκακιστική πολιτική) καθώς και στην κεντρική πολιτική σκηνή σαν αντίπαλος του Πούτιν (όπως φιλοδόξησε αρχικά αλλά κι ο ίδιος κατάλαβε γρήγορα πως εδώ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα από τις βαριάντες μιας παρτίδας σκακιού).

Το τουρνουά ράπιντ και μπλιτς θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 19 Αυγούστου: 3 γύροι ράπιντ καθημερινά 14-16 Αυγούστου, 9 γύροι μπλιτς την καθεμία από τις μέρες 17-18 Αυγούστου και τα πλέιοφ για τις ισοβαθμίες, αν χρειαστούν, στις 19 Αυγούστου. Τα συνολικά έπαθλα είναι 150.000 δολάρια και οι αγώνες θα αρχίζουν μέχρι τις 18 του μήνα στις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του 1ου γύρου στο ράπιντ, σήμερα στις 9 μ.μ – θα ακολουθήσουν απόψε άλλοι 2 γύροι: Αρονιάν – Ναβάρα, Νεπομνιάτσι – Ντομίνγκεζ, Ανάντ – Νακαμούρα, Κασπάροβ – Καριάκιν, Λε Κουάγκ Λιέμ – Καρουάνα.

******Επίσημο σάιτ και ζωντανή μετάδοση με σχολιασμό http://grandchesstour.org/

Βίντεο από την τελετή έναρξης με στιγμιότυπα από την παρουσίαση όλων των παικτών οι οποίοι συνάντησαν επίσης τους ερασιτέχνες σκακιστές που ήρθαν για να τους γνωρίσουν και να ζητήσουν τις υπογραφές τους: