Ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων είναι ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους στην περιφέρεια. Το διεθνές τουρνουά “Ιδαίο Άντρο” που γίνεται κάθε Ιούλιο είναι η πιο σημαντική εκδήλωση με τη δημοσιότητα που παίρνει ακόμα και στο εξωτερικό καθώς και με τις τόσο θερμές αναμνήσεις με τις οποίες επιστρέφουν οι παίχτες στα σπίτια τους, αλλά στην μικρή πόλη της Κρήτης το σκάκι έχει παρουσία όλους τους μήνες και ενεργή διείσδυση στον πληθυσμό, ειδικά στον νεαρόκοσμο και τα παιδιά.

Να, τώρα πριν 5 μέρες, κατά το διήμερο 10-11 Αυγούστου, στην αντιφασιστική γιορτή “Χαϊμαλίνα” (όνομα που προέρχεται από ποίημα του 1978 του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη) ο Σκακιστικός Όμιλος Ανωγείων με μεγάλη χαρά συμμετείχε στο φεστιβάλ. Όλα τα παιδιά του συλλόγου απόλαυσαν αυτή τη συμμετοχή. Την πρώτη μέρα το Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό τουρνουά μπλιτς. Συμμετείχε πολύς κόσμος, ακόμα και παιδιά που μόλις είχαν μάθει τις κινήσεις. Σε τέτοιες διοργανώσεις νικητές είναι όλοι οι συμμετέχοντες, αλλά για την ιστορία την 1η θέση κατέλαβε ο Γιάννης Χαιρέτης.
Την δεύτερη ημέρα, το σιμουλτανέ του Κωστή Μεγαλιού με δέκα αντιπάλους (ο Μεγαλιός κέρδισε εννέα παρτίδες και έκανε μια ισοπαλία με τον Γιάννη Χαιρέτη).
Και τις δύο ημέρες έγινε εκμάθηση των βασικών κανόνων του παιχνιδιού και των κινήσεων από μέλη του ΣΟ Ανωγείων προς τα παιδιά του κέντρου φιλοξενίας, αλλά και όποιον άλλο το επιθυμούσε.
Τα στοιχεία αυτής της παραγράφου, για τις εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της Χαϊμαλίνας τα αντέγραψα από την ιστοσελίδα του ΣΟ Ανωγείων, ο σύνδεσμος για την ιστοσελίδα στο τέλος της ανάρτησης.

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ο ΣΟ Ανωγείων έχει προγραμματίσει ένα σημαντικό σκακιστικό γεγονός. Δυο κλειστά διεθνή τουρνουά, τα οποία θα παρέχουν δυνατότητα επίτευξης νόρμας IM και GM. Συγκεκριμένα το Fischer Memorial νόρμας IM & GM και το Capablanca Memorial, επίσης νόρμας IM & GM (το δεύτερο τουρνουά αρχικά είχε την προσδοκία να δίνει μόνο νόρμα ΙΜ, αλλά οι διοργανωτές το ενίσχυσαν προς το καλύτερο).

Οι αγώνες στα Ανώγεια θα διαρκέσουν από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου και συνδιοργανωτής θα είναι το Ηράκλειο ΟΑΑ. Οι συνθέσεις είναι ήδη γνωστές στα chess-results και μπορείτε να τις δείτε εδώ. Συμμετέχουν (ανάμεσα στους άλλους) στο Fischer Memorial οι Ι. Νικολαϊδης, Καπνίσης, Καρπάτσεβ και στο Capablanca Memorial οι Νταβίντ, Λέβιν, Ροζεντάλις.

Η ιστοσελίδα του ΣΟ Ανωγείων: www.anogiachess.com

Και ένα κουίζ: Ο Καπαμπλάνκα και ο Φίσερ που τιμούνται στα κλειστά τουρνουά στα Ανώγεια, έχουν μια ειδική σύνδεση μεταξύ τους ως ονόματα, εντελώς καθορισμένη αλλά άγνωστη ή τουλάχιστον ξεχασμένη. Και δεν αναφέρομαι στο γεγονός πως και οι δυο πέρναγαν πολλά απογεύματα στο Manhattan Chess Club ούτε στο ότι είναι οι μόνοι παγκόσμιοι πρωταθλητές που γεννήθηκαν στην αμερικανική ήπειρο. Η σύνδεση είναι πολύ λιγότερο ευδιάκριτη, ίσως είναι δύσκολο κουίζ που δεν ξέρω αν θα απαντήσει και ο Μανώλης Νταγιαντάς ίσως, ο οποίος φτιάχνει τις ερωτήσεις για τον διαγωνισμό σκακιστικών γνώσεων που έχει καθιερώσει στο πλαίσιο του Ιδαίου Άντρου.