Στο Ριμάνουφ-Ζντρούι, μια μικρή πόλη στη νότια Πολωνία που στην παράδοση της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής έχει διασωθεί σαν θέρετρο με ιαματικές πηγές που γέμιζε κατά τον μεσοπόλεμο, άρχισε το Ευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα Νέων Αγοριών και Κοριτσιών 2017.

Στα αγόρια συμμετέχουν 22 ομάδες με τετραμελείς συνθέσεις αλλά οι εθνικές εκπροσωπήσεις είναι λιγότερες καθώς οι πέντε από τις ομάδες είναι πολωνικές και οι τρεις από τη διπλανή στο Ριμάνουφ-Ζντρούι Σλοβακία. Αρκετοί ισχυροί έφηβοι σκακιστές στις συνθέσεις, ανάμεσά τους ο gm Ζάγιτς (2499) στην 1η σκακιέρα της Σερβίας, ο im Κόλαρς (2514) με τη Γερμανία, ο im Κάντορ (2479) με την Ουγγαρία, ο im Μορόζοβ (2458) με τη Μολδαβία ο οποίος πριν ένα μήνα έπαιξε στο “Ιδαίο Άντρο” στα Ανώγεια.

Στα κορίτσια, 18 ομάδες και διμελείς συνθέσεις – το οποίο δεν ξέρω αν προβλεπόταν από την προκήρυξη ή αν προέκυψε σαν τροποποίηση ανάγκης λόγω περιορισμένης συμμετοχής. Και οι εθνικές εκπροσωπήσεις πολύ λιγότερες, 5 ομάδες η Πολωνία, 2 η Τουρκία, 2 η Σερβία, 2 η Ουγγαρία, 2 η Σλοβενία. Ισχυρότερη κοπέλα σύμφωνα με τα έλο η Σλοβένα wim Λάουρα Ουνούκ (2313).

Αντίθετα με άλλες χρονιές δεν υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση, αλλά ούτε εκπροσώπηση χωρών σαν τη Ρωσία, την Ισπανία, την Αρμενία.  Θυμίζει ένα κεντροευρωπαϊκό event με διάσπαρτες λίγες πιο απομακρυσμένες συμμετοχές. Οι αγώνες σίγουρα δεν είναι οι ισχυρότεροι νεανικοί που έχουν διεξαχθεί αλλά το επίσημο σάιτ eytcc2017.pl είναι καλό, με πλήθος φωτογραφιών, βίντεο, καλύπτει σε ζωντανή μετάδοση όλες τις παρτίδες και το κυριότερο: σε κάθε γύρο δημοσιεύουν μια πολύ καλή ανασκόπηση με έμφαση στο σκακιστικό περιεχόμενο, με ανάλυση σε κρίσιμες και χαρακτηριστικές θέσεις από παρτίδες.