852 σκακιστές και σκακίστριες κάθε δυναμικότητας συμμετέχουν στα σκακιστικά τουρνουά που διεξάγονται κατά το διάστημα 19 έως 27 Αυγούστου στη μικρή πόλη Αζάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, που βρίσκεται ανάμεσα στο Μπορντό και στην Τουλούζ. Χωρίς να περιλαμβάνονται οι δεκάδες ακόμη φίλοι του παιχνιδιού που απλώς παίζουν στα σιμουλτανέ που γίνονται κάθε απόγευμα σε πλατείες της πόλης. Οι Γάλλοι, εδώ και κάμποσα χρόνια, ενσωματώνουν στα Ατομικά Πρωταθλήματα της χώρας την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών ακόμα συμπληρωματικών όπεν τουρνουά κλασικού και γρήγορου χρόνου. Σε περίοδο διακοπών και αδειών ώστε να υπάρχει κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Σε παλιότερη διοργάνωση που είχε φιλοξενηθεί στη Μασσαλία οι συμμετοχές έφτασαν περίπου τις 1.200.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις σκακιστικού ενδιαφέροντος που περιλαβάνει το φεστιβάλ είναι τα ατομικά κλειστά πρωταθλήματα Ανδρών & Γυναικών Γαλλίας 2017. Υπάρχει ακόμα το εθνικό ατομικό πρωτάθλημα Βετεράνων, το εθνικό πρωτάθλημα Αρχαρίων και μερικά όπεν δυναμικότητας που καθορίζονται με το έλο (έλο 1950-2200 κ.λπ.).

Στο πρωτάθλημα ανδρών ισχυρότεροι σύμφωνα με τα έλο είναι οι gm Μπακρό (2715), Μπάουερ (2650), Φρεσινέ (2650). Στο αντίστοιχο των γυναικών οι im/wgm Μιλιέ (2352) και Κολάς (2289).

Το επίσημο σάιτ, υποσελίδα της γαλλικής σκακιστικής ομοσπονδίας, με εξαιρετική κάλυψη: φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανή μετάδοση με σχολιασμό, αναλυμένες παρτίδες, ιστορία των προηγούμενων πρωταθλημάτων. agen2017.ffechecs.org