Αρχίζει σε λίγες μέρες στην Τιφλίδα της Γεωργίας το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIDE, αναμφίβολα η σπουδαιότερη διοργάνωση του 2017 μαζί με το ματς Κάρλσεν – Καριάκιν που έγινε την άνοιξη.

128 σκακιστές θα βρεθούν στην αγωνιστική εκκίνηση, στις 3 Σεπτεμβρίου -στις 2 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση της έναρξης. Μετά από τρεις ημέρες θα απομείνουν οι 64 και μετά από διαδοχικά νοκ-άουτ, σε τρεις εβδομάδες θα αναδειχθεί ο νικητής. Μέχρι και τα ημιτελικά οι παίκτες θα αναμετρώνται σε ματς 2 παρτίδων κλασικού χρόνου και στο ισόπαλο αποτέλεσμα θα ακολουθούν μπαράζ μειωμένου χρόνου (ράπιντ και αν εξακολουθεί η ισοπαλία: Αρμαγεδδώνας). Στον τελικό μόνο, οι παρτίδες κλασικού χρόνου αυξάνονται: 4.

Τα γιγανταία τουρνουά νοκ-άουτ περιορισμένου αριθμού παρτίδων ήταν ιδέα του Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ πριν 20 περίπου χρόνια και είχαν συναντήσει ισχυρή κριτική με το σκεπτικό ότι σε τόσο μικρό αριθμό παρτίδων μόνο υποψία δικαιοσύνης μπορεί να υπάρχει για τον καλύτερο που προχωρά, ενώ στο ζευγάρωμα του νοκ-άουτ σε 100+ παίχτες παρεισφρέει ο παράγοντας της τύχης σε μεγάλο βαθμό, για ευνοϊκότερο ή δυσμενές ζευγάρωμα. Επίσης υπήρξε και δίκαιη πολιτική αντίδραση όταν το 2004 αγώνες έγιναν στη Λιβύη του Καντάφι, με αποκλεισμό σκακιστών εβραϊκής καταγωγής. Σήμερα, το σκεπτικό που επικράτησε είναι πως το παιχνίδι γίνεται περισσότερο θέαμα ώστε να προσελκύει πιο πολλούς θεατές και σπόνσορες. Εξασφαλίζοντας και ψηλά έπαθλα (1.600.000 δολάρια φέτος στην Τιφλίδα) οι κορυφαίοι σκακιστές μετέχουν σχεδόν όλοι πλέον στα World Cup.

Το τουρνουά δίνει δυο θέσεις για τα Candidates που θα αναδείξουν τον διεκδικητή του παγκόσμιου στέμματος. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρσεν συμμετέχει στον κύκλο αν και δεν έχει αγωνιστική υποχρέωση πρόκρισης, αυτός θα περιμένει τον διεκδικητή ό,τι και να γίνει. Ο Κάρλσεν είναι θερμός υποστηρικτής αυτού του συστήματος, ακόμα και σε μελλοντική εξέλιξή του που θα αναδεικνύει απευθείας τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Έτσι άλλωστε είχε ξεκινήσει το σύστημα, στα χρόνια της κόντρας με τον Κασπάροβ.

Συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι σκακιστές καθώς και λιγότεροι ισχυροί που έχουν προκριθεί από ένα περίπλοκο και πολυποίκιλο σύστημα προκρίσεων που έχει καθιερώσει η FIDE. Το chess24.com δίνει μερικά στατιστικά:
Ανάμεσα στους 128 παίκτες μόνο 2 είναι πάνω από 50 ετών. Ο Ισλανδός Χιάρτασον (54) και ο Αιγύπτιος Ελ Γκίντι (51). Σε αυτή την ηλικία περίπου ο Μποτβίνικ ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής, είχε κερδίσει τον Ταλ στο ματς ρεβάνς και έχασε από τον Πετροσιάν το 1963.
Συμμετέχουν μόνο 2 σκακίστριες, η Κινέζα Χου Γιφάν καθώς και η Γεωργιανή Ντζαγκνίτζε σαν επιλογή των διοργανωτών.
Οι μόνοι 2700+ σκακιστές που δεν αγωνίζονται είναι οι Τοπάλοβ, Ντομίνγκεζ, Γιακοβένκο, Νάιντιτς, Αλμάσι. Όλοι οι άλλοι παίζουν!
Νεότερος ο 16χρονος Αντόν Σμιρνόβ (Αυστραλία). Ίδιας ηλικίας, μόνο λίγους μήνες μεγαλύτεροι ο Σέβιαν και ο Ξιογκ από τις ΗΠΑ.
Την πιο πολυάριθμη συμμετοχή έχει η Ρωσία με 20 σκακιστές, ακολουθούν ΗΠΑ και Κίνα με 9.
Χαμηλότερο έλο ο Μπαλογκούν από τη Νιγηρία (2255) που προκρίθηκε από το Ζονάλ της δυτικής Αφρικής. Όπως είναι διαμορφωμένος ο κύκλος (1-128 κ.ο.κ.), θα βρεθεί αντίπαλος του Κάρλσεν!

********* Όπως είναι γνωστό συμμετέχει ο Δημήτρης Μαστροβασίλης (2596) που προκρίθηκε από το Ατομικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μινσκ. Έχει ζευγαρωθεί ως αντίπαλος του Βούλγαρου Τσεπαρίνοβ (2696).

Μπορείτε να δείτε το ζευγάρωμα του 1ου γύρου και πως ορίζονται οι συναντήσεις στη συνέχεια εδώ (στο τέλος του κειμένου) και άρθρο του chess24.com εδώ
Το επίσημο σάιτ tbilisi2017.fide.com/

Στην ανάρτηση αυτή μπορείτε να γράφετε σχόλια και ειδήσεις που βγαίνουν καθημερινά, ενώ στη διάρκεια των αγώνων, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, θα ακολουθήσουν κι άλλες αναρτήσεις.