Πρόκειται για ένα σόου του ρωσικού Ostakino TV στα στούντιο του καναλιού στη Μόσχα με την ευκαιρία της “ημέρας σκακιού”. Ο τετράχρονος Μιχαήλ Οσίποβ παίζει με ένα σύμβολο του σοβιετικού σκακιού, τον 95χρονο γκρανμέτρ Γιούρι Άβερμπαχ (με προβλήματα όρασης όπως δείχνει και η εικόνα) και τον κερδίζει. Φωτογραφίες από την εκπομπή δημοσιεύτηκαν από χτες σε πολλά διεθνή σκακιστικά σάιτ και σάιτ γενικού ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος.

Βλέποντας και ένα βίντεο από την εκπομπή, προσωπικά δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα άκριτα και τελείως ανέφελα με την ιδέα που επέλεξαν να προβάλουν. Σύμφωνοι, είναι μια γιορτή με το οπτικό προϊόν που θα προσελκύσει και τον πιο ανύποπτο περαστικό που κάνει εκείνη τη στιγμή τηλεοπτικό ή ιντερνετικό ζάπινγκ, όμως χωρίς να πω ότι κανιβαλίζει τον 95χρονο σκακιστή που ήταν κάποτε στις παρυφές της κορυφής του κόσμου και τώρα χάνει από ένα νήπιο “παιδί-θαύμα”, θα μπορούσε να αναδείξει τις (υπαρκτές ή όχι, αυτό έχουμε λόγους να μην το ξέρουμε με πάσα βεβαιότητα) ικανότητες του θαύματος με έναν πιο διακριτικό τρόπο. Ο φακός, στην ανάλογη περσινή εκπομπή, ήταν αδηφάγος και με το ίδιο το θαύμα, που ήταν 3 ετών. Το έβαλαν να παίξει με έναν από τους σπουδαιότερους παίχτες της ιστορίας, τον Ανατόλι Κάρποβ, ο Κάρποβ πρότεινε ισοπαλία ευγενείας σε αρχική φάση της παρτίδας, το παιδί δεν δέχτηκε, έχασε, και μετά ο σκηνοθέτης το ακολουθούσε για να μην χάσει στιγμή και ούτε μια έκφραση προσώπου, όταν έκλαιγε ζητώντας παρηγοριά στην αγκαλιά της μαμάς του.

Αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις λοιπόν, που βέβαια χωράνε πολύ περισσότερο αντίλογο και πολύ λιγότερο προβληματισμό. Για όποιον ενδιαφέρεται, υλικό υπάρχει σε ανάρτηση του chess24 καθώς και σε ανάρτηση του chess-news.ru, όπου μπορείτε να δείτε και πιο σκακιστικά πράγματα, όπως το σιμουλτανέ που έδινε ταυτόχρονα ο Καριάκιν και τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι τιμώμενο πρόσωπο.