Τα πετυχημένα και ισχυρά τουρνουά που γίνονται τρεις φορές το χρόνο στο Ηράκλειο Κρήτης φτάνουν στον αριθμό 21 με τη διοργάνωση που αρχίζει στις 3 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε ημερολογιακό έτος τα τουρνουά εντάσσονται στη μορφή του γκραν πρι, με αξιόλογα συνολικά έπαθλα 8.500€. Το σύστημα αγώνων του κάθε τουρνουά είναι ελβετικό 9 γύρων, με χρόνο σκέψης για κάθε παίκτη 90’ για 40 κινήσεις + 30’ + 30’’ ανά κίνηση σε τρία διαφορετικά γκρουπ δυναμικότητας και ηλικίας. Στο 21ο Διεθνές Ηρακλείου που θα γίνει σε αίθουσα εκδηλώσεων του Galaxy Hotel, ξεχωρίζουν τα ονόματα των gm Λέβιν (Ρωσία, 2532), Καρπάτσεβ (Ρωσία, 2508), Σ. Κασπάροβ (Λευκορωσία, 2470), Άντιτς (Σερβία, 2431), Ρίστιτς (Σερβία, 2400). Ισχυρότερος έλληνας σκακιστής με στοιχείο τις έως τώρα συμμετοχές ο im Λυριντζάκης (2157). Ο σύνδεσμος chess-results εδώ.
Κατά παράδοση στα τουρνουά του Ηρακλείου διανέμεται στους συμμετέχοντες ένα πολύ αξιόλογο περιοδικό που την γενική του επιμέλεια έχει ο Κώστας Κλώκας. Παλιότερα τεύχη καθώς και το τεύχος που πρόκειται να κυκλοφορήσει θα προσθέσω το συντομότερο σε ειδική επανασχεδιασμένη σελίδα του skakistiko.
Οι παρτίδες στις πρώτες σκακιέρες θα μεταδίδονται ζωντανά από το chess24.com. Το επίσημο σάιτ του τουρνουά heraklionchess.com.