Το χειρόγραφο σημειωματάριο του Αλεξάντερ Μπελιάβσκι από το 1971 με τις αναλύσεις του για τη σικελική με Αγ4 που ήταν ένα από τα πιο καυτά θεωρητικά θέματα ανοιγμάτων της εποχής λόγω της σταθερής προτίμησης στην κίνηση που είχε το θαύμα από το Μπρούκλιν, ο Μπόμπι Φίσερ. Τα χρώματα των κομματιών ξεχωρίζουν με κόκκινο και μπλε στυλό. Από το αρχείο του Άντριαν Μιχαλτσίσιν.


Το αγοράκι που παρακολουθεί την παρτίδα Άρσακ Πετροσιάν – Άντριαν Μιχαλτσίσιν είναι ο γνωστός σήμερα γκρανμέτρ Αρκάντι Νάιντιτς, που συνήθως βρίσκεται στους 30 πρώτους του κόσμου – κατά τους διεθνείς βαθμούς αξιολόγησης που κυκλοφορούν κάθε μήνα. Δείχνει να βλέπει και να κρίνει την εξέλιξη με ώριμη σκακιστική αυτοπεποίθηση. Και οι δυο υπήρξαν προπονητές του.


Ιούνιος 2008: Θρησκευόμενος Ισραηλινός παρακολουθεί από απόσταση που του παρέχει ασφάλεια -και με ανάμικτα ίσως συναισθήματα για την εισβολή του καινούργιου και του κοσμικού- ένα μεγάλο υπαίθριο σκακιστικό τουρνουά μπλιτς μεσονυκτίου σε πεζόδρομο του σύγχρονου κέντρου της ιερής πόλης τριών μεγάλων θρησκειών (Ιερουσαλήμ για τους χριστιανούς, Γιερουσαλάιμ για τον ιουδαϊσμό, Αλ Κουντς για το Ισλάμ). «Εξεδέχετο γαρ την τους θεμελίους έχουσαν πόλιν, ης τεχνίτης και δημιουργός ο Θεός»…


Καταπληκτική εικαστική απεικόνιση της δαιμονικής ματιάς του Μιχαήλ Ταλ. Ο άνθρωπος από τη Ρίγα σαν να έχει βγει από τις σελίδες ενός σκοτεινού ρωσικού μυθιστορήματος. Λείπει το άσβηστο τσιγάρο – ίσως βρίσκεται στο άλλο χέρι. Ο ζωγράφος είναι ο Λέο Κόκλε ο οποίος πέθανε το 1963.