Τρία νέα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Αλλοστρόπος” και τη σειρά Βήμα-Βήμα. Πρόκειται για τα βιβλία ασκήσεων Βήμα 4, Βήμα 4 extra και Βήμα 4+.

Το επίπεδο δυσκολίας του τέταρτου βήματος είναι υψηλότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται ο αριθμός των κινήσεων που χρειάζεται για να λυθεί μία άσκηση. Τα περισσότερα από τα θέματα απαιτούν βάθος 2½ κινήσεων, παίζουν τα λευκά, απαντούν τα μαύρα, ξαναπαίζουν τα λευκά, απαντούν ξανά τα μαύρα και τα λευκά παίζουν και κερδίζουν. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχει αφομοιωθεί το τρίτο βήμα.

Στα τακτικά κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό οι θέσεις που είναι απαραίτητη η προπαρασκευαστική κίνηση. Η άμεση επίθεση ή η απειλή δε λειτουργεί και χρειάζονται προπαρασκευαστικές ενέργειες. Όλες αυτές οι προετοιμασίες αφορούν θέματα όπως: η καθοδήγηση, η εξουδετέρωση της άμυνας, η ενέδρα, η εναλλαγή και η εκκαθάριση.

Σταδιακά, τα ποζισιονέλ χαρακτηριστικά των θέσεων από τις παρτίδες των παιδιών αρχίζουν να παίζουν πιο σημαντικό ρόλο. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν αυτά τα θέματα είναι μέσα από τα φινάλε. Το μάθημα που αφορά πλεονέκτημα υλικού και στρατηγική στα φινάλε περιέχει πολλά από αυτά. Επιπλέον, το μάθημα που αφορά τα αδύνατα πιόνια συντελεί ώστε να γίνουν λίγο πιο προσεκτικά όταν θα χρειαστεί να μετακινήσουν ένα πιόνι τους. Το ίδιο συμβαίνει και στο μάθημα για το άνοιγμα.

*Η μέθοδος «Βήμα-βήμα» δημιουργήθηκε από τον Rob Brunia και τον Cor van Wijgerden υιοθετήθηκε από πολλούς συλλόγους και σχολεία της Ολλανδίας και μεταφράστηκε και συνέχισε το ταξίδι της σε πολλές χώρες.

Το σάιτ με πληροφορίες για τη μέθοδο και στοιχεία επικοινωνίας για παραγγελίες:vima-vima.gr