φωτ. Ο Λέβον Αρονιάν επικράτησε της Χου Γιφάν στις 10λεπτες παρτίδες, λίγο πριν τον Αρμαγεδδώνα, αφού οι δυο παίκτες είχαν έρθει ισόπαλοι 1-1 στις παρτίδες κλασικού χρόνου καθώς και στα 25λεπτα ράπιντ. 

Αρχίζουν σήμερα στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας οι πρώτες παρτίδες της φάσης των “32” στο World Cup που γίνεται στην Τιφλίδα. Τα πιο σπουδαία ονόματα που δεν συνεχίζουν είναι ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Ανάντ ο οποίος αποκλείστηκε από τον Κοβαλιόβ (0.5-1.5 στις παρτίδες κλασικού χρόνου), ο Καριάκιν (0.5-1.5 στον κλασικό χρόνο από τον Ντούποβ), ο Άνταμς (επίσης 0.5-1.5 στον κλασικό χρόνο από τον Ροντστάιν) και οι Μαμεντιάροβ, Ρατζάποβ, Βέι Γι (από Κοζούμποβ, Αρτεμίεβ, Ράπορτ αντίστοιχα, στα μπαράζ). Ειδικά για τον Ανάντ, είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που δεν θα συμμετάσχει σε προχωρημένη φάση διεκδίκησης παγκοσμίου πρωταθλήματος καθώς είναι απίθανο να παίξει στα candidates με το έλο.

Όσο προχωρούν οι γύροι οι συναντήσεις γίνονται όλο και πιο αμφίρροπες και στη φάση αυτή των “32” ίσως θα έχουμε πολύ ηχηρά ονόματα που θα αποκλειστούν στο νοκ-άουτ. . Τα 16 σημερινά ζευγάρια είναι:
Κάρλσεν – Μπου Ξιανζί, Σβίντλερ – Ονιτσούκ, Βασιέ-Λαγκράβ – Λέντερμαν, Γκριστσούκ – Ναβάρα, Κράμνικ – Ιβαντσούκ, Χίρι – Σεθουραμάν, Αρονιάν – Ματλακόβ, Ντούμποβ – Αρτεμίεβ, Σο – Βαγιέχο Πονς, Νεπομνιάτσι – Τζόμπαβα, Νακαμούρα – Φεντοσέεβ, Κοβαλιόβ – Ροντστάιν, Καρουάνα – Νάγιερ, Ράπορτ – Λι Τσάο, Κοζούμποβ – Βαγκ Χάο, Ντιγκ Λίρεν – Βίντιτ.

***Στο skakistiko κατά την ώρα των αγώνων υπάρχει πάνω πάνω παράθυρο ζωντανής μετάδοσης. Μπορείτε όμως να βλέπετε τις παρτίδες καλύτερα από το επίσημο σάιτ tbilisi2017.fide.com/ και από το chess24.com. Η πρώτη ανάρτηση του skakistiko για το World Cup που περιέχει τις βασικές πληροφορίες για τη διοργάνωση εδώ και η ανάρτηση για τη φάση των “64” εδώ

Δυο παρτίδες από την φάση των “64” με σχόλια ανάρτησης του chess.com:

Ο Πίτερ Σβίντλερ προκρίθηκε στους 32 κερδίζοντας στα ράπιντ τον Ούγγρο Έρντος. Από τις πιο αξιοσημείωτες παρτίδες των μπαράζ εκείνη που ο Ρώσος GM είχε τα λευκά και θυσίασε στην 33η κίνηση ολόκληρο πύργο για να αποκτήσει ισχυρότατη επίθεση.


Υποθέτω πως είναι καλό για μια διοργάνωση με σύστημα νοκ-άουτ να προχωρά ο Γεωργιανός Τζόμπαβα, ένας από τους πιο πρωτότυπους και δημιουργικούς σκακιστές στα κορυφαία επίπεδα. Εδώ, τα κατάφερε στα μπαράζ με αντίπαλο τον ισχυρότερο σύμφωνα με το έλο Γιού Γιανγκί. Συγκεντρώνει η συμμετοχή του δημοσιότητα ακόμη μεγαλύτερη καθώς η διοργάνωση γίνεται στην πατρίδα του.