Στην επάνω φωτογραφία ο Μιχάλης Παπαδάκης στον τάφο που βρίσκεται στο Cementerio de Cristóbal Colón (Χριστόφορου Κολόμβου) και είναι του τρίτου παγκόσμιου πρωταθλητή της ιστορίας (1921-1927), του σκακιστικού ήρωα της λατινικής Αμερικής, Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα.
Στην κάτω φωτογραφία, που τράβηξε ο Μιχάλης στο μουσείο της επανάστασης στην Αβάνα, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα παίζει σε σιμουλτανέ που κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό που είχε δώσει το 1962 ο Μιγκέλ Νάιντορφ στο υπουργείο Βιομηχανίας και φαίνεται να το επιβεβαιώνει η θέση από την καταγραμμένη παρτίδα Νάιντορφ – Γκεβάρα εδώ

Ο φίλος και γνωστός σκακιστής από το Ηράκλειο Κρήτης Μιχάλης Παπαδάκης έκανε ένα όμορφο ταξίδι στην Κούβα στα τέλη Αυγούστου. Αν και πήγε τουρίστας, ως σκακιστής που είναι και βρέθηκε στο νησί του Καπαμπλάνκα έδειξε φυσικά και κάποιο ενδιαφέρον για την σκακιστική κουλτούρα της χώρας!
Στον εσωτερικό χώρο του μαυσωλείου του Τσε Γκεβάρα στη Σάντα Κλάρα, δεν επιτρέπεται να κρατάς αντικείμενα ή να φοράς καπέλο σε ένδειξη σεβασμού καθώς καίει μια αιώνια φωτιά στη μνήμη του. Έτσι “χάθηκε” η πολυπόθητη φωτογραφία ακριβώς δίπλα στο χώρο, που βρισκόταν το μουσείο με φωτογραφίες από όλη τη ζωή του Τσε και αντικείμενα όπως η αγαπημένη του σκακιέρα.
Με όσα άτομα ο Μιχάλης μίλησε λίγο παραπάνω και τα οποία δεν ασχολούνταν με το σκάκι, γνώριζαν όλοι ανεξαιρέτως όχι μόνο τον Καπαμπλάνκα, αλλά και αρκετούς άλλους όπως Ντομίγκεζ, Μπρουζόν, Κεσάδα ή και μη Κουβανούς, αλλά από την αμερικανική ήπειρο, όπως τους Καρουάνα και Νακαμούρα. Τα μέσα ενημέρωσης τους αναφέρουν πολύ συχνά.

Παρακάτω μερικές ακόμη φωτογραφίες του Μ. Παπαδάκη από το ταξίδι στην Κούβα (μετακινείστε με τα βελάκια δεξιά και αριστερά):