Ο 48χρονος Βασίλι Ιβαντσούκ, μια ξεχωριστή προσωπικότητα στο σκάκι κορυφής που είναι συνεχώς στο προσκήνιο από την αρχή της δεκαετίας του 90 έως και σήμερα, απέκλεισε μεταξύ των άλλων τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Κράμνικ και τον Γκίρι. Τώρα στα προημιτελικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Αρονιάν.  Φωτ. Fred Lucas.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 2 μ.μ. αρχίζει η προημιτελική φάση στο World Cup της Τιφλίδας. 8 γκρανμέτρ συνεχίζουν από τους 128 που είχαν βρεθεί στον πρώτο γύρο οι -120 αποκλείστηκαν σε διαδοχικά νοκ άουτ- και θα αναμετρηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα:
1. Σβίντλερ (Ρωσία) – Βασιέ-Λαγκράβ (Γαλλία)
2. Ιβαντσούκ (Ουκρανία) – Αρονιάν (Αρμενία)
3. Σο (ΗΠΑ) – Φεντοσέεβ (Ρωσία)
4. Ράπορτ (Ουγγαρία)- Ντιγκ Λίρεν (Κίνα)

Οι νικητές των ματς 2 παρτίδων κλασικών χρόνου (ή των μπαράζ γρήγορου χρόνου αν χρειαστούν) στη συνέχεια, στην ημιτελική φάση, θα ζευγαρωθούν σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα νικ1-νικ2 και νικ3-νικ4.

Προγνωστικά δεν μπορούσαν να γίνουν καν από την αρχή όπου βρέθηκαν εκτός ονόματα σαν τον Κάρλσεν, τον Κράμνικ, τον Καρουάνα, τον Ανάντ. Τα ματς 2 παρτίδων είναι πολύ σύντομα για να βγει σε όλες τις περιπτώσεις ο πραγματικά καλύτερος και φαίνεται πως απαιτούν πολύ εξειδικευμένη και σύνθετη αγωνιστική στρατηγική που ουδεμία σχέση έχει με τα τουρνουά ή με ματς περισσότερων παρτίδων. Πολύ περισσότερο τώρα σε τόσο προχωρημένη φάση των αγώνων. Μικρό προβάδισμα πάντως σύμφωνα με την εγνωσμένη δυναμικότητα και τους βαθμούς αξιολόγησης έχουν οι Βασιέ-Λαγκράβ, Αρονιάν, Σο, Ντιγκ Λίρεν.

***Στο skakistiko κατά την ώρα των αγώνων υπάρχει πάνω πάνω παράθυρο ζωντανής μετάδοσης. Μπορείτε όμως να βλέπετε τις παρτίδες καλύτερα από το επίσημο σάιτ tbilisi2017.fide.com/ και από το chess24.com. Όλες οι προηγούμενες αναρτήσεις στο skakistiko για το FIDE World Cup εδώ

Μερικές καινούργιες αναρτήσεις από διεθνή σάιτ, για τους αγώνες:
* Aronian, Ding Liren, Ivanchuk Through To Quarterfinals (chess.com)
* FIDE World Cup 2017 (The Week in Chess)
* FIDE World Cup 2017: Aronian and Ivanchuk set up round five clash! (chessbase.com)

Ο Ντάνιελ Κινγκ επιλέγει από τον 4ο γύρο την πρώτη παρτίδα Βασιέ-Λαγκράβ – Γκρίστσουκ 1/2-1/2 και την αναλύει σε 15λεπτης διάρκειας βίντεο: