Ανακοινώθηκε την Δευτέρα πως το Τουρνουά των Διεκδικητών 2018 (FIDE World Chess Candidates) γίνει στο Βερολίνο από τις 9 έως τις 28 Μαρτίου του προσεχούς έτους.

Ο Μ. Πέτερσον σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της chessbase γράφει για τα πιθανά σενάρια που θα καθορίσουν την τελική σύνθεση του τουρνουά των διεκδικητών, των 8, το οποίο θα αναδείξει τον επόμενο αντίπαλο του Μάγκνους Κάρλσεν για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον Νοέμβριο του 2018.

Από τους 8 σκακιστές που θα παίξουν τον Μάρτιο, μονάχα ο ένας είναι γνωστός από τώρα: Ο Σεργκέι Καριάκιν (Ρωσία) ως ο προηγούμενος νικητής των Διεκδικητών και προηγούμενος αντίπαλος του Κάρλσεν για τον παγκόσμιο τίτλο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς κανονισμούς της FIDE για το παγκόσμιο πρωτάθλημα οι άλλες 7 θέσεις στους Διεκδικητές θα καλυφτούν από:
Από τους 2 πρώτους νικητές του World Cup 2017 που ως γνωστόν διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Τιφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας.
Από τους 2 σκακιστές που θα τερματίσουν πρώτοι στην συγκεντρωτική κατάταξη των World Chess Grand Prix.
Από τους 2 σκακιστές με τον υψηλότερο μέσο όρο διεθνούς έλο κατά το 2017.
Έναν σκακιστή που θα επιλεγεί από τους διοργανωτές (wild card). Θα είναι Γερμανός ή ο τόπος διεξαγωγής δεν έχει σημασία για την agon;

Στο World Cup συνεχίζουν 8 σκακιστές και προς το τέλος του μήνα θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι δυο σκακιστές που θα παίξουν στο τελικό τεσσάρων παρτίδων και οι οποίοι θα εξασφαλίσουν έτσι αυτόματα τη συμμετοχή τους στο Βερολίνο το 2018.

Τα Grand Prix είναι σειρά τεσσάρων τουρνουά από τα οποία τα τρία έχουν διεξαχθεί ήδη. Συμμετέχουν 24 σκακιστές (ο κάθε παίχτης έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε 3 από τα 4 τουρνουά). Στη συγκεντρωτική βαθμολογία προηγούνται μέχρι τώρα ο Μαμεντιάροβ (Αζερμπαϊτζάν) και ο Γκριστσούκ (Ρωσία) αλλά έχοντας παίξει ήδη και στα 3 τουρνουά που είχαν δικαίωμα. Στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα όπου θα γίνει τον Νοέμβριο το τελευταίο τουρνουά της σειράς των γκραν-πρι μπορούν να τους ξεπεράσουν οι Ρατζάποβ (Αζερμπαϊτζάν) και Ντιγκ Λίρεν (Κίνα) που ακολουθούν.

Από το κριτήριο του μέσου όρου έλο όλων των μηνών του 2017 τις περισσότερες πιθανότητες έχουν οι Σο (ΗΠΑ), Κράμνικ (Ρωσία) και Καρουάνα (ΗΠΑ).

Τέλος ο παίκτης που θα μετέχει με wild card θα παραμείνει για κάποιο καιρό μυστήριο. Σε σκακιστικά φόρουμ οι πιθανότεροι υποψήφιοι κατά τους σχολιαστές είναι ο Βασιέ-Λαγκράβ (αν δεν προκριθεί με άλλον τρόπο), ο Νακαμούρα (που δεν έχει τύχη συμμετοχής με τα άλλα κριτήρια), ο Ανάντ (σαν πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και για αναγνώριση της προσφοράς του στο σκάκι επί δεκαετίες) ή ένας Γερμανός σκακιστής με την προϋπόθεση το έλο του να έχει περάσει το 2725 μια φορά κατά το 2017. Ο Αρονιάν θα πρέπει να προκριθεί από το World Cup ή το έλο, διότι θεωρείται απίθανο να πάρει wild card μιας και έχει συμμετάσχει άλλοτε με επιλογή της διοργάνωσης.