Με το εντυπωσιακό χαμήλωμα του μέσου όρου ηλικίας στο σκάκι κορυφής, στις αίθουσες των μεγάλων αγώνων θαρρείς πως βρίσκεσαι σε φοιτητική εκδήλωση. Ο 24χρονος Βέσλι Σο (δεξιά) πριν δέκα χρόνια και κάτι δεν υπήρχε καν στο google. Αλλά και τώρα που υπάρχει, η αναζήτηση είναι αδύνατη χωρίς πρόσθετες παραμέτρους σκακιστικών όρων, λόγω του διγράμματου επιθέτου του. Πέρασε στα ημιτελικά αποκλείοντας τον Ρώσο Φεντοσέεβ (αριστ.).
Ο Λέβον Αρονιάν, χωρίς βέβαια να είναι μεγάλος (γεν. 1982),  είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος που συνεχίζει στο World Cup, μιας γενιάς που τα πρώτα τρυφερά σκακιστικά βήματα οι αρχάριοι τα έκαναν χωρίς υπολογιστή. Οι υπόλοιποι τρεις που συνεχίζουν (από τους 128 που ξεκίνησαν) είναι ο Μαξίμ Βασιέ-Λαγκράβ, ο Ντιγκ Λίρεν και ο Βέσλεϊ Σο, κατά μέσο όρο δέκα χρόνια νεότεροι.

Στην προημιτελική φάση, στις παρτίδες κανονικού χρόνου ο Σο απέκλεισε τον Φεντοσέεβ, ο Ντιγκ Λίρεν τον Ράπορτ, ο Αρονιάν τον Ιβαντσούκ,  ενώ στα μπαράζ ο Βασιέ-Λαγκράβ πέρασε τον Σβίντλερ. Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας, αρχίζουν οι πρώτες παρτίδες των ημιτελικών: Αρονιάν – Βασιέ-Λαγκράβ και Σο – Ντιγκ Λίρεν. Οι δυο σκακιστές που θα προκριθούν στον τελικό αποκτούν απευθείας δικαίωμα συμμετοχής στο Τουρνουά των Διεκδικητών του 2018.

Στο skakistiko κατά την ώρα των αγώνων υπάρχει πάνω πάνω παράθυρο ζωντανής μετάδοσης. Μπορείτε όμως να βλέπετε τις παρτίδες καλύτερα από το επίσημο σάιτ tbilisi2017.fide.com/ και από το chess24.com. Όλες οι προηγούμενες αναρτήσεις στο skakistiko για το FIDE World Cup εδώ

Μερικές καινούργιες αναρτήσεις από διεθνή σάιτ, για τους αγώνες
* Tbilisi World Cup, QF 2: So, Ding & Aronian in semis (chess24.com)
* World Cup Round 5, Day 2 (The Chess Mind)
* FIDE World Cup 2017: Aronian, So, Ding are in the semi-finals (chessbase)

Η πρώτη παρτίδα Αρονιάν – Ιβαντσούκ στην προημιτελική φάση με ανάλυση του Ντέγιαν Μπόικοβ για το chess.com:

Τα τελευταία λεπτά της δεύτερης παρτίδας Ιβαντσούκ – Αρονιάν, όπου ο Αρονιάν με την ισοπαλία, και έχοντας κερδίσει με τα λευκά, προχώρησε στην επόμενη φάση των τεσσάρων: