Πετώντας από την Τιφλίδα: μια σύντομη στάση για τα παντελόνια στο Όσλο και από εκεί στη Νήσο του Μαν (φωτ. chess.com)

Είναι ένα λοφώδες νησί 80.000 κατοίκων στην Ιρλανδική Θάλασσα, με μεγαλιθικά μνημεία, κτήση του βρετανικού στέμματος από το 1765. Πήρε το όνομά του από το αρχαίο φύλο των Μανξ και η κελτική κουλτούρα, παρά την σημειούμενη υποχώρηση της τοπικής γλώσσας, παραμένει ζωντανή.
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου αρχίζει το Όπεν της Νήσου του Μαν και θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου. Τα υψηλά χρηματικά έπαθλα και η καλή παράδοση που έχουν δημιουργήσει τα προηγούμενα τουρνουά προσελκύουν γκρανμέτρ κορυφής. Φέτος, στον όμιλο Masters (ελβετικό 9 γύρων), μετέχουν ανάμεσα στους άλλους ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία, 2827), ο πρώην παγκ. πρωταθλητής Βλαντίμιρ Κράμνικ (Ρωσία, 2803), ο Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ, 2799), ο πρώην παγκ. πρωταθλητής Βισβανάθαν Ανάντ (Ινδία, 2794), ο Χικαρού Νακαμούρα (ΗΠΑ, 2781), ο Μάικλ Άνταμς (Αγγλία, 2738), ο Μπορίς Γκέλφαντ (Ισραήλ, 2737). Πολλοί ισχυροί αποκλεισμένοι από το World Cup, λοιπόν. Συνολικά, μετράμε 70 gm. Προς το τέλος του καταλόγου συμμετοχόντων στο Masters, υπάρχουν και αρκετοί ερασιτέχνες σκακιστές, γύρω στο 2000-2150 έλο καθώς και παίκτες από την σκακιστική κοινότητα του νησιού. Τα συνολικά χρηματικά βραβεία είναι περίπου 133.000 στερλίνες. Ταυτόχρονα θα διεξάγονται αγώνες και για δυο ασθενείς ομίλους, το Major και το Minor.

Η ονομασία του τουρνουά είναι chess.com Isle of Man International και όπως είναι εύλογο, το γιγαντιαίο πόρταλ του σκακιού (και ονλάιν παιχνιδιού) chess.com θα έχει τον πρώτο λόγο στις απευθείας μεταδόσεις και θα προσφέρει τον πάντα ευχάριστο σχολιασμό του Σ. Γουίλιαμς.
Το επίσημο σάιτ με πολλές πληροφορίες: iominternationalchess.com