Σε περιοδική βάση θα κάνω μια πρόχειρη επιλογή από δημόσια ποστ που δημοσιεύουν γνωστοί παίκτες και παράγοντες του σκακιού στα σόσιαλ μύδια (μίντια στα ελληνικά).
Κρατώντας μια ισορροπία στο υλικό ανάμεσα στις δημοσιεύσεις που έχουν μεγαλύτερο σκακιστικοπολιτικό ή σκακιστικοαγωνιστικό ενδιαφέρον και σε δημοσιεύσεις που απλώς είναι χαριτωμένες.
Τα πιο σημαντικά από τα tweet και τα ποστ στο facebook τα εντοπίζει συνήθως ο Μέτοικος και τα σχολιάζει στην καρτέλα “Εξωτερικό”. Εδώ, σε αυτή τη σειρά αναρτήσεων, ό,τι ακόμη υποπίπτει στην αντίληψη, και πάντα δημοσιεύσεις με δημόσιο χαρακτήρα, ανοιχτές σε όλους, οι αναρτήσεις  (στο fb, το twitter λειτουργεί αλλιώς) όταν έχουν κοινό “friends only” δεν αφορούν το υλικό αυτής της σειράς των ποστ στο skakistiko. Μια (πρόχειρη) επιλογή σαν πρώτο μέρος:

Για το World Cup της Τιφλίδας ο Π. Ντόγκερς σχολιάζει:
ChessVibes (13/9): Πόσο δύσκολο ήταν το φινάλε Αρονιάν – Ντούμποβ; Και οι δυο παίκτες έκαναν 10(!) λάθη κατά τις tablebases που το καθένα στοίχιζε μισό βαθμό. Τόσο δύσκολο, μα τόσο, ήταν.

Πάντα καλός φίλος του Χάμερ, ο Κάρλσεν:
Μagnus Carlsen (5/9): Ο καλύτερος τρόπος για να περάσει κανείς την ελεύθερη ημέρα (σσ. εννοεί στο World Cup, πριν αποκλειστεί). Tweet και φωτογραφία εδώ

Anish Giri (4/9): Ο 11 μηνών Ντανιέλ στην αίθουσα αγώνων για να δει τον μπαμπά του.
Επίσης ο Γκίρι ταξιδεύοντας για την Τιφλίδα, συμπτωματικά επιβιβάστηκε από την πύλη του αεροδρομίου Ε4.
Οι δυο φωτό εδώ

Οι Ινδοί έχουν πάντα καλά λόγια για τον συμπατριώτη τους Β. Ανάντ και φυσικά τίποτα δεν άλλαξε μετά τον πρόωρο αποκλεισμό του από το World Cup:
ChessBase India (18/9): Οι καλές καινοτομίες στα ανοίγματα θέλουν καλούς παίχτες – και το αντίστροφο. Για αυτό η ομάδα των Βίσι και Π-Χ Νίλσεν ήταν τόσο δυνατή. (Στη συνέχεια παρατίθεται λινκ όπου ο Νίλσεν θυμάται την καινοτομία 17…γ5! που έπαιξε ο Ανάντ στο Μεξικό το 2007 εναντίον του Αρονιάν εδώ)

Ο Καρουάνα έχει φτάσει ήδη εδώ και δυο μέρες στη νήσο του Μαν:
Fabiano Caruana (19/9): Ξανά στη Νήσο του Μαν! Ελπίζοντας να επαναλάβω την περσινή επιτυχία. Tweet και φωτογραφία εδώ

Ο Κασπάροβ είναι ενεργότατος στο twitter και σχεδόν όλα τα πρόσφατά του ποστ έχουν να κάνουν με θέματα διεθνούς πολιτικής, που ίσως είναι υλικό άλλης ανάρτησης. Θεωρεί τον Τραμπ τον χειρότερο πρόεδρο των ΗΠΑ και παγκόσμια απειλή. Λίγα τα σκακιστικά tweet του αυτή την εποχή, επέλεξα ένα:
Garry Kasparov (20/9)
retweet του Alex Oliveira: Οι εξυπνότερες (σκακιστικές) μηχανές κάνουν εξυπνότερους ανθρώπους.

Hikaru Nakamura (28/8): Χαιρετισμούς από τη γενέτειρα της Δημοκρατίας. (Ο Νακαμούρα, λίγο πριν αρχίσει το World Cup, στον Παρθενώνα, instagram εδώ – το λινκ είχε βάλει ο Μέτοικος, όταν ήταν επίκαιρο, στην καρτέλα Τουρνουά στην Ελλάδα).

Susan Polgar (20/9): Η Σούζαν Πόλγκαρ λέει ότι βασανιζόταν από αϋπνία χτες και έγραψε ένα σκακιστικό ποίημα, που δεν ξέρω αν κρίνεται παραπέρα….εδώ

Teimour Radjabov (20/9): Ο Αζέρος γκρανμέτρ ριτουϊτάρει πως δεν έχει βρεθεί διοργανωτής για τα παγκόσμια Ράπιντ και Μπλιτς και η διοργάνωση κινδυνεύει να ματαιωθεί. Το επισημαίνει στο λογαριασμό του και ο Μάικλ Άνταμς.

Nigel Short (18/9): Ο Σορτ, πάντα εμπρηστικός στην αντίθεση που έχει με τη ΦΙΝΤΕ γράφει πως κακώς νοιαζόμαστε για το ποιος θα προκριθεί από τα τουρνουά της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Πιστεύει πως όλες τις θέσεις πρέπει να τις επιλέξει ο Κιρσάν. Ή ο Μάκρο, εδώ