Η κλήρωση για τον Αρμαγεδδώνα στον ημιτελικό Αρονιάν – Βασιέ-Λαγκράβ έγινε με τον αρχαίο σπιτικό τρόπο “διάλεξε χέρι”. Έτσι, μετά από 8 παρτίδες κλασικού χρόνου, ράπιντ και μπλιτς όπου δεν αναδείχθηκε ο σκακιστής που θα προχωρούσε στον τελικό, ο Βασιέ-Λαγκράβ πήρε τα μαύρα κομμάτια, το οποίο σημαίνει ότι θα έπαιζε με 4 λεπτά χρόνο έναντι 5 λεπτών του λευκού Αρονιάν, αλλά στην ισοπαλία θα προχωρούσε εκείνος – με τα μαύρα και τα 4 λεπτά. Όμως ο Αρονιάν κέρδισε.

Συναρπαστική σκακιστικά ήταν η τρίτη ημέρα των ημιτελικών (η ημέρα των μπαράζ γρήγορου χρόνου) στο World Cup στη Γεωργία. Οι Αρονιάν και ΜΒΛ χρειάστηκε να φτάσουν στον Αρμαγεδδώνα για να βγει το ποιος θα περνούσε στον τελικό. Επικράτησε, στο φινάλε Βασίλισσας εναντίον Πύργου – που προέκυψε μετά από πολλές κινήσεις-  ο Αρμένιος gm. Είναι εξαιρετικά σπάνια συγκυρία πως το ίδιο φινάλε είχε βγει στη σκακιέρα πριν λίγη ώρα και στην 5η παρτίδα (ράπιντ) μεταξύ Σο – Ντιγκ Λίρεν, όπου ο Κινέζος σκακιστής με τη Βασίλισσα κέρδισε και πήρε κι αυτός την πρόκριση για τον τελικό. Μοναδικό καπρίτσιο των περιστάσεων!
* Τα δυο φινάλε ανέλυσε ο Στράτος Γρίβας και τα έστειλε και για το skakistiko χτες το βράδυ, το αρχείο pdf εδώ.

Στον τελικό τεσσάρων παρτίδων (από τους “128” και μέχρι τώρα οι συναντήσεις κανονικού χρόνου ήταν δυο) που η πρώτη παρτίδα θα παιχτεί αύριο Σάββατο 23/9, 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας οι Αρονιάν (Αρμενία) και Ντιγκ Λίρεν (Κίνα) ξεκινούν με ίδιες περίπου πιθανότητες. Ίσως να έχει ένα μικρό προβάδισμα ο Αρονιάν λόγω της τεράστιας εμπειρίας του σε κορυφαίες διοργανώσεις, αλλά ο κύριος αγωνιστικός στόχος έχει επιτευχθεί και για τους δυο gm. Έχουν προκριθεί στους Διεκδικητές του 2018. Μάλιστα η συμμετοχή του Ντιγκ Λίρεν θα είναι η πρώτη στην ιστορία Κινέζου σκακιστή σε διεκδικητές παγκόσμιου τίτλου. Θα παίξουν τώρα για το κύπελλο και φυσικά για τα περισσότερα χρήματα που προσφέρει η πρώτη θέση στην Τιφλίδα.

Μερικά λινκ από τα κορυφαία διεθνή σκακιστικά σάιτ, με έμφαση στην τρίτη ημέρα των ημιτελικών με αναλυμένες παρτίδες, φωτογραφίες, παραλειπόμενα και παρουσίαση του επερχόμενου τελικού:

FIDE World Cup 2017: And then there were two! – chessbase
World Cup 2017: Ding Liren and Levon Aronian proceed to the final – fide
World Cup Round 6 (semi-finals), Day 3 tiebreaks – the chess mind
Tbilisi World Cup, Semis 2: Tiebreaks it is! – chess24
FIDE World Cup 2017 – the week in chess (όπου στην απλούστερη μορφή μπορείτε να κατεβάσετε σε pgn ή να δείτε στη σκακιέρα του σάιτ όλες τις παρτίδες που έχουν παιχτεί από την πρώτη μέρα έως χτες)

Στο skakistiko κατά την ώρα των αγώνων υπάρχει πάνω πάνω παράθυρο ζωντανής μετάδοσης. Μπορείτε όμως να βλέπετε τις παρτίδες καλύτερα από το επίσημο σάιτ tbilisi2017.fide.com/ και από το chess24.com. Όλες οι προηγούμενες αναρτήσεις στο skakistiko για το FIDE World Cup εδώ


Τα συγχαρητήρια του Βασιέ-Λαγκράβ προς τον Αρονιάν (και) από τα κοινωνικά δίκτυα. Με καλοσύνη και χιούμορ.


– Τον είδαμε τον Βασίλη! Τριγύριζε στην αίθουσα. Το ανεβάζω στο fb αμέσως.


Σε βίντεο δεκατριών λεπτών ο Αρμαγεδδώνας Αρονιάν – ΜΒΛ.

* O Ντάνιελ Κινγκ αναλύει δυο ισόπαλες παρτίδες των ημιτελικών – διάρκεια 17 λεπτά: εδώ