Το νησί της Μαργαρίτας είναι μια στεριά που σχηματίζει ο ποταμός Δούναβης, στο κέντρο της Βουδαπέστης. Ενώνεται με γέφυρα με την πόλη, καλύπτεται κυρίως από πάρκα και είναι δημοφιλής τόπος περιπάτου. Στις 29 Αυγούστου τη νύχτα, στο λέιζερ σόου σχηματίστηκε το πρόσωπο της Ουγγαρέζας Τζούντιτ Πόλγκαρ, της ισχυρότερης σκακίστριας της ιστορίας.


Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού New Scientist, αρ. 3144, κυκλοφόρησε με αυτό το “σκακιστικό” εξώφυλλο. Δεν ξέρω αν γνωρίζουν καν τι είναι το σκάκι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Ντόναλντ Τραμπ και πολύ αμφιβάλλω, αλλά είναι αδύνατον να αποφευχθεί η αβάσταχτη κοινοτοπία της προτροπής να λύσουν τις διαφορές στη σκακιέρα.


Ο Βλαντίμιρ Κράμνικ, χτες το βράδυ, αντιδρά με πηγαίο γέλιο όταν βλέπει πως κληρώθηκε στον πρώτο γύρο του Όπεν της Νήσου του Μαν με τον Φαμπιάνο Καρουάνα. Το νο4 και το νο5 του κόσμου στην αρχή του τουρνουά, σε όπεν. Ο πρώτος γύρος προήλθε με τυχαία κλήρωση και αποτελεί πρωτοτυπία των διοργανωτών στο ελβετικό σύστημα, την οποία οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν θετικά. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μάγκνους Κάρλσεν παίζει το μεσημέρι στην πρώτη σκακιέρα με έναν Ισλανδό ερασιτέχνη σκακιστή του 2150. Σημειωτέον, πως ένας από τους διαιτητές της μικρής σκακιστικής κοινότητας του νησιού που εκτελούσε χρέη στη γραμματεία χτες για την επιβεβαίωση των συμμετοχών, δεν αναγνώρισε καθόλου τον Κάρλσεν, ρωτώντας τον όταν ήρθε η σειρά του, το όνομά του και τη χώρα του!


Οι σκακιστικές μεταδόσεις στις λατινικές χώρες είναι -κατά την παράδοση και άλλων αθλημάτων- φυσικά πολύ διαφορετικές (βίντεο).