Ο 12ος παγκόσμιος πρωταθλητής Ανατόλι Κάρποβ βρέθηκε, όπως και άλλες χρονιές, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας για να συμμετέχει στις παράλληλες εκδηλώσεις του νεανικού τουρνουά Basamro. Εξιστόρησε περιστατικά από την καριέρα του στους μικρούς σκακιστές και έδωσε σιμουλτανέ. Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 70 και στις αρχές του 80 τον είχαν αποκαλέσει τον “τέλειο παίκτη”. Κέρδισε τα περισσότερα κορυφαία διεθνή τουρνουά από όσα κέρδισε κάθε άλλος πρωταθλητής και οι κινήσεις του ήταν διάφανες, δύσκολες ακριβώς γιατί ήταν τόσο λογικές και αψεδιάγαστες. Τότε ήταν που έρχονταν στη ζωή πολλοί από τους γονείς των εφήβων σκακιστών του Basamro 2017.

Κατά το διήμερο 23-24 Σεπτεμβρίου συγκεντρώθηκαν στο Ρότερνταμ τέσσερις μικτές ισχυρές νεανικές ομάδες πόλεων και έπαιξαν μεταξύ τους με σύστημα πουλ και κλασσικό χρόνο σκέψης (110 λεπτά + 10” ανά κίνηση για όλη την παρτίδα). Ήταν οι αντιπροσωπευτικές ομάδες του Λένινγκραντ, του Παρισιού, του Μουρμάνσκ (πόλης της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό) και του Ρότερνταμ. Οι ομάδες ήταν οχταμελείς (σκακιέρες 1-2: γεννημένοι μετά το 1999 – σκακ. 3-4: γεν. μετά το 2001 – σκακ. 5-6: γεν. μετά το 2003 – σκακ. 7-8 γεν. μετά το 2005).

Ο χώρος των αγώνων ήταν σπουδαίος. Το σκάκι παίχτηκε σε αίθουσες του Maritiem Museum του Ρότερνταμ, του εντυπωσιακού μουσείου της ολλανδικής ναυτοσύνης. Οι Ολλανδοί ιστορικά ήταν ο σκληρός λαός των ωκεανών, οι Άγγλοι που πάντα έφταναν είκοσι χρόνια κατά μέσο όρο μετά από τους Ολλανδούς στους μυστηριακούς προορισμούς των θαλασσών, τους ονομάζουν ακόμη “σκυλιά της θάλασσας”.

Στις συνθέσεις διαβάζουμε ονόματα νεαρών σκακιστών που σίγουρα θα τα δούμε ξανά στο κοντινό μέλλον όπως τον im Κεβλισβίλι (Ολλανδία, 2450) και τον fm Γκαλτσένκο (Ρωσία, 2340). Πολλά στοιχεία για την ωραία διοργάνωση (και για τις προηγούμενες 2013-2016) καθώς τα αποτελέσματα και όλες τις παρτίδες τόσο σε viewer όσο και σε αρχεία pgn, μπορείτε να δείτε στο επίσημο σάιτ basamrochesstournament.com.