Ο Λέβον Αρονιάν, σταθερά για πολλά χρόνια στους κορυφαίους του κόσμου, πρόσθεσε άλλη μια μεγάλη επιτυχία στον κατάλογο των διακρίσεών του. Κέρδισε το World Cup 2017 στην Τιφλίδα επικρατώντας στον τελικό, στη διαδικασία των μπαράζ γρήγορου χρόνου, επί του Κινέζου Ντιγκ Λίρεν. Έγινε λοιπόν ο μοναδικός σκακιστής που έχει κερδίσει δυο διαφορετικά World Cup. Στην πατρίδα του την Αρμενία η σκακιστική του και η ευρύτερη αθλητική του δόξα, όπως έχει γίνει το σκάκι πολύ πιο μαζικό, πιθανότατα έχει ξεπεράσει εκείνη του συμπατριώτη του παγκόσμιου πρωταθλητή 1963-1969, Τιγκράν Πετροσιάν.

Όμως, από πρακτική σκοπιά οι δυο ημιτελικοί που προηγήθηκαν είχαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και αυτό κατά κύρια αιτία διότι οι δυο σκακιστές του τελικού εξασφάλιζαν την συμμετοχή τους στο τουρνουά των Διεκδικητών του 2018, δηλαδή του τουρνουά των 8 σκακιστών, που θα αναδείξει τον αντίπαλο του Μάγκνους Κάρλσεν για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι. Ο τελικός θεσμικά έχει αυτονόητα μεγαλύτερο κύρος, αλλά καθαρά αγωνιστικά είναι μόνο το υψηλό χρηματικό έπαθλο του νικητή που διεκδικήθηκε και η καταγραφή της επιτυχίας της κατάκτησης του κυπέλλου ανάμεσα σε 128 σκακιστές που ξεκίνησαν, για τις σελίδες της ιστορίας του παιχνιδιού.

Οι τέσσερις παρτίδες κλασικού χρόνου του τελικού έληξαν όλες ισόπαλες, με πιο αγωνιώδη παρτίδα την δεύτερη, όπου ο Αρονιάν έχασε πολλές ευκαιρίες νίκης στο φινάλε που προέκυψε. Χρειάστηκε η 5η μέρα των μπαράζ, όπου ο Αρμένιος gm επικράτησε στα 25λεπτα ράπιντ με 2-0.

Για το αν οι διοργανώσεις με σύστημα νοκ-άουτ προσαρμόζονται με επιτυχία στο σκάκι έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις. Πάντως δεν έχουμε συνηθίσει να ξεκινούν 128 και κάθε 2-3 μέρες οι μισοί από όσους μένουν σε κάθε φάση να κάνουν τσεκ άουτ στο ξενοδοχείο μετά τον αποκλεισμό τους. Η συνήθης μορφή των τουρνουά με πουλ ή ελβετικό σύστημα εξασφαλίζει ότι μια γεμάτη αίθουσα μένει πλήρης και ζωντανή σκακιστικά ως την τελευταία μέρα. Μάλλον είναι καλύτερα.

Για υλικό (παρτίδες, φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις) από τον τελικό και την τελετή λήξης παραπέμπω ενδεικτικά σε λινκ από μεγάλα διεθνή σκακιστικά πόρταλ:
* 12 years later: Aronian wins the FIDE World Cup again! (Chessbase)
* Aronian wins historic 2nd World Cup (chess24)
* FIDE World Cup 2017 (The Week in Chess – συνοπτικά ο πίνακας αποτελεσμάτων από τους “128” έως τον τελικό και όλες οι παρτίδες που παίχτηκαν σε pgn και σε online viewer)
* Coupe du Monde d’Échecs FIDE : Finale (Europe Echecs)

Το επίσημο σάιτ tbilisi2017.fide.com/ .
Όλες οι προηγούμενες αναρτήσεις στο skakistiko για το FIDE World Cup εδώ


Οι αναλυτές, συνεργάτες και φίλοι του Λέβον Αρονιάν καθώς βέβαια και ο ίδιος ο παίκτης, ευτυχείς με το κύπελλο (φωτ. Chessbase India)

Ο Ντάνιελ Κινγκ παρουσιάζει και αναλύει το φινάλε της δεύτερης παρτίδας του τελικού σε βίντεο 14 λεπτών: