Τιφλίδα 1951, 2ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Σοβιετικής Ένωσης. Στα σκακιέρα αντίπαλοι δυο φημισμένοι παίκτες της εποχής, ο Ισαάκ Μπολεσλάβσκι και ο Ίγκορ Μπονταρέβσκι.

Ο Ισαάκ Μπολεσλάβσκι, έξοχος επιθετικός σκακιστής και ικανότατος αναλυτής είχε φτάσει μια ανάσα πριν την απόλυτη κορυφή, έχοντας χάσει σε μπαράζ 14 παρτίδων από τον Μπρονστάιν το δικαίωμα να διεκδικήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Μποτβίνικ. Οι καλύτερες παρτίδες του ακόμα και τώρα θεωρούνται διδακτικό μάθημα ιδεών για το δυναμικό 1. ε4  με τα λευκά και την Ινδική του Βασιλιά με τα μαύρα.

Ο Ίγκορ Μπονταρέβσκι, οικονομολόγος στο επάγγελμα, είχε ισοβαθμήσει στην 1η θέση στο πρωτάθλημα ΕΣΣΔ του 1940 και ήταν από τους καλύτερους εκείνης της γενιάς του μεγάλου πατριωτικού πολέμου – όπως ονομάζουν οι Ρώσοι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στα εδάφη τους. Η σύντροφος της ζωής του ήταν η Βαλεντίνα Κοζλόφσκαγια, σκακίστρια παγκόσμιας κλάσης στις γυναίκες.

Τους δυο παίκτες παρακολουθούν από τα επιβλητικά κάδρα τους ο επικεφαλής του σοβιετικού μηχανισμού ασφαλείας Λαβρέντι Μπέρια, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Βιατσεσλάφ Μολότοφ, διπλωμάτης που είχε υπογράψει το περιώνυμο σύμφωνο Μόλοτοφ – Ρίμπεντροπ το 1939 ενώ λίγους μήνες μετά τη φωτογραφία θα ξαναγινόταν υπουργός εξωτερικών.

 

O Iωάννης Καποδίστριας σε επιστολή προς τον πατέρα του όταν μαθήτευε διπλωμάτης στην Αγία Πετρούπολη (1811) – μετάφραση από το πρωτότυπο κείμενο στα ιταλικά:

“Το τρίτο μου δέμα περιέχει ένα σκάκι για όλη την οικογένεια … Oι πεσσοί του σκακιού έχουν κατασκευαστεί στον Αρχάγγελο της Ρωσίας. Έχουν το ελάττωμα ότι και των δύο παικτών οι πεσσοί είναι άσπροι. Δεν θέλησα να χρωματίσω τους μαύρους πεσσούς γιατί αμφέβαλα αν το χρώμα τους θα αντέξει στο ταξίδι ως εσάς. Αλλά σας συμβουλεύω, όταν οι πεσσοί φτάσουν άβαφοι, να παρακαλέσετε εκ μέρους μου τον κουμπάρο μας Γκίνη να χρωματίσει μαύρους τους πεσσούς εκείνους που εικονίζουν ασιατικό στράτευμα.”
Ο πρώτος κυβερνήτης της απελευθερωμένης Ελλάδας ήταν το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε από Έλληνες που έβλεπαν να θίγονται κάποια προνόμια που είχαν αποκτήσει επί Οθωμανικής περιόδου.

(Την επιστολή του κυβερνήτη προς τον πατέρα του μετέγγραψε και δημοσίευσε ο Παναγής Σκλαβούνος στο λογαριασμό του στο fb. Οι πεσσοί δυστυχώς δεν διασώζονται στο μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα -ούτε αλλού όσο γνωρίζουμε- ενώ για την οπτικοποίηση χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν όμοιας κατασκευής πεσσοί από το Αρχαγγέλσκ, το μεγάλο λιμάνι της Αρκτικής Θάλασσας, σκαλισμένοι σε κόκκαλο. Ο Παναγής προσέφερε ευγενικά το υλικό που βρήκε για αναδημοσίευση και στο skakistiko).