Να λοιπόν μια ενδιαφέρουσα διήγηση από έναν σκακιστή “καφενείου”:

“Ήμουν σκακιστής και σύχναζα το 1985 σε ένα στέκι στο Τελ Αβίβ όχι και τόσο αριστοκρατικό, όπου οι περισσότεροι ήξεραν να παίζουν καλά αλλά ήταν ο ένας πιο “τύπος” από τον άλλον. Είχα γνωριστεί μάλιστα και με κάποιον, ήσυχο αλλά παθιασμένο με το παιχνίδι, που ερχόταν κάθε μέρα εκεί προσπαθώντας να ανεβάσει το επίπεδό του και παίξαμε κάποιες φορές μαζί.

Εκείνη την εποχή απέκτησα και ενδιαφέρον για τη Φυσική, γι’ αυτό πήγα σε μία διάλεξη με θέμα το “Τι είναι η Κβαντομηχανική”, που όπως έλεγε η αναγγελία ήταν για όλον τον κόσμο, ακόμη και για τους εντελώς άσχετους. Κάποιος διάσημος, υποτίθεται, καθηγητής θα μιλούσε και θα εξηγούσε. Ήμουν εκεί είκοσι λεπτά πριν από την ώρα που είχαν γράψει στην ανακοίνωση, οπότε βλέπω κάποια στιγμή να μπαίνει στην αίθουσα και ο φίλος μου, ο συμπαίκτης μου από το στέκι των σκακιστών και τον χαιρέτησα.

“Πού να φανταστώ”, του λέω, “ότι και εσένα σε ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα”. Γέλασε και πήγε να καθήσει μπροστά. Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν αυτός που προλόγισε είπε μερικά λόγια για το πόσα σπουδαία πράγματα είχε πετύχει ως τότε στη Φυσική ο ομιλητής της βραδυάς και τελειώνοντας κάλεσε να ανέβει στο βήμα ο Γιακίρ. Ήταν ο τύπος που εγώ ήξερα στο στέκι των σκακιστών μόνο με το μικρό του όνομα.”
…..

Αυτή είναι μία από τις πολλές μικρές ιστορίες που κυκλοφορούν για τον Ισραηλινό καθηγητή Γιακίρ Αχαρόνοφ, έναν από τους πιο μεγάλους αστέρες του χώρου της σύγχρονης Φυσικής αλλά και τους σπουδαιότερους στον τομέα της φιλοσοφίας της Φυσικής. Μαζί με τον Αμερικανό Ντέιβιντ Μπομ που πέθανε το 2012 είναι ο εμπνευστής μιας εξαιρετικά μη-κλασικής ανακάλυψης, γνωστής σαν το φαινόμενο Αχαρόνοφ-Μπομ, η οποία επιβεβαιώθηκε κατόπιν σε έναν μεγάλο αριθμό πειραμάτων.
Το λήμμα για τον Αχαρόνοφ στη wikipedia στη θέση της φωτογραφίας επιλέγει την παραπάνω, με το σκακιστικό του ρολόι και όλα τα κομφόρ, αυτή που αντέγραψα στη δική μας ανάρτηση, που σημαίνει ότι πράγματι θα αγαπά το σκάκι πάρα πολύ.
(ανάρτηση αρχείου – αναπροσαρμογή)