«Γράφω κάθε Σάββατο, χωρίς ούτε ένα διάλειμμα, από το 1955 και έτσι η εφημερίδα μου σίγουρα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης σκακιστικής στήλης» λέει ο Άγγλος δημοσιογράφος και σκακιστής. Ο Λέοναρντ Μπάρντεν διαδέχθηκε το Σεπτέμβριο του 1955 τον Ντου Μοντ, που είχε αποβιώσει λίγες ώρες μετά την παράδοση της ύλης του φύλλου της 1ης Σεπτεμβρίου 1955.

Η εφημερίδα ονομαζόταν τότε Μάντσεστερ Γκάρντιαν. «Ανασύρω το απόκομμα της πρώτης δημοσίευσής μου. Είχα γράψει για το παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων εκείνης της χρονιάς που διεξήχθη στο Βέλγιο».

Ο Μπάρντεν θυμάται πως υπήρχε ένα λάθος στο τελευταίο σκακιστικό διάγραμμα που είχε παραδώσει ο προκάτοχός του και έτσι είχε αναγκαστεί να απαντήσει ο ίδιος και να ζητήσει συγνώμη σε δεκάδες τηλεφωνήματα και επιστολές απαιτητικών αναγνωστών που ζητούσαν εξηγήσεις. «Από τότε δεν έχει τυπωθεί ούτε μια λάθος θέση στον Γκάρντιαν» λέει ο Μπάρντεν, ξορκίζοντας τον γνώριμο δαιμονοεφιάλτη των σκακιστικών συντακτών.

Ο 88χρονος Άγγλος σπούδασε Ιστορία και συνδύασε στη συνέχεια τις ιδιότητες του δημοσιογράφου και του σκακιστή. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Μεγάλης Βρετανίας το 1954. Το 1970 παρουσίαζε δημοφιλή σκακιστική εκπομπή στο BBC 2. Ο Λέοναρντ Μπάρντεν είναι ακόμη ο συντάκτης της σκακιστικής στήλης των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η οποία όμως ιστορεί συντομότερη ζωή. Στα κείμενά του είχε προβλέψει πως ένας μπόμπιρας από το Μπακού, ο νεαρότερος τότε υποψήφιος μετρ στη Σοβιετική Ένωση, ο Γκάρι Βαϊνστάιν (Κασπάροβ), θα γινόταν παγκόσμιος πρωταθλητής.

(αναπροσαρμογή παλαιότερης ανάρτησης. Ο Μπάρντεν διατηρεί και τώρα την εβδομαδιαία στήλη του – το πιο πρόσφατο άρθρο του για τη νίκη του Κάρλσεν στη Νήσο του Μαν – και τα φύλλα τα βρίσκετε και ονλάιν στο https://www.theguardian.com/sport/series/leonard-barden-chess)