Μετά από μακρά ασθένεια που τον ταλαιπώρησε, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο ομοσπονδιακός μετρ Γιάννης Σταματόπουλος.
Τα βιογραφικά του στοιχεία θα γραφτούν στη συνέχεια, από όλους όσους τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε. Και δεν είναι λίγοι, όλη η σκακιστική Ελλάδα τον ήξερε και τον σεβόταν απεριόριστα, χωρίς καθόλου απόσταση, διότι ήξερε να την αίρει ο ίδιος, δεν του χρειαζόταν.
Παθιασμένος εργάτης του σκακιού και ισχυρός παίκτης με διακρίσεις, μεγάλωσε γενιές σκακιστών προπονητικά, συχνά χωρίς ανταλλάγματα για την σκληρή δουλειά του (ποτέ δεν την αρνήθηκε σε κανέναν και υπό οποιαδήποτε συνθήκη), πάντα με ανθρώπινη καλωσύνη στους μαθητές του και έρωτα για το παιχνίδι. Και για αυτό πιο συχνά ακούς από νεώτερους το τιμητικό “ο δάσκαλος” παρά ο Γιάννης. Και να κρατούν σαν πολύτιμο εργαλείο τις θεωρητικές του σημειώσεις. Αυθεντικά ευγενής και αξιοπρεπής άνθρωπος, προερχόμενος από μια εποχή που στον αθλητισμό και το σκάκι η πηγαία ευγένεια και η εκτίμηση στην προσωπικότητα του αντιπάλου και συμπαίκτη ήταν η πρώτη αξία, δεν δυσαρέστησε ποτέ κανέναν με άδικο φέρσιμο, ήταν πάντα άψογος.
Θα λείψει πολύ, πάρα πολύ.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη, 2 μ.μ., στο νεκροταφείο Χαλανδρίου, στην γειτονιά που μεγάλωσε και που βρισκόταν το πατρικό του σπίτι, μια μονοκατοικία με ορθάνοιχτες πόρτες και ζήτημα αν βρίσκεται κανείς που δεν έχει πάει παλιά, να πάρει σημειώσεις, φωτοτυπίες, βιβλία και να μοιραστεί ανθρώπινη επαφή.