Ένα ιδιαίτερο σκακιστικό φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στη Ρουμανία. Επρόκειτο για το 11ο Kings Tournament που αυτή τη φορά ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της WGM Ελιζαμπέτα Πολιχρονιάντε που πέθανε το 2016, σε ηλικία 80 ετών. Η Πολιχρονιάντε εμπνεύστηκε τη διοργάνωση σε μια εποχή που το σκάκι της Ρουμανίας δεν ήταν παραγωγικό σε διεθνείς διοργανώσεις κύρους, είχε την ιδέα και βρήκε τους πόρους. Ο Μ. Πέτερσον στο άρθρο του στο σάιτ της chessbase θυμάται τη πολυπρωταθλήτρια Ρουμανίας σαν μια γενναιόδωρη στη συμπεριφορά, αξιαγάπητη και φιλική γυναίκα την οποία γνώρισε το 2011 που ήταν προσκεκλημένη επισκέπτρια στο Βέικ ααν Ζέι, στην Ολλανδία. Και συμπληρώνει πως η αγάπη της για το σκάκι βρήκε το πιο χρήσιμο παράθυρο στο ευρύ κοινό μιας και επί πολλά χρόνια ήταν η παρουσιάστρια σαββατιάτικης σκακιστικής εκπομπής στην κρατική τηλεόραση της χώρας της. Ανάλογες ευγενικές αναμνήσεις έχουν οι έλληνες σκακιστές και σκακίστριες από παλιές διοργανώσεις στην Ελλάδα που η Πολιχρονιάντε μετείχε ως παίκτρια: Βαλκανιάδες, τουρνουά Ακρόπολις.

Η Πολιχρονιάντε θα αισθανόταν πολύ ευτυχής με την πρόσφατη διοργάνωση. Δεν ήταν απλώς ένα τουρνουά που η μνήμη της τιμήθηκε στον τίτλο. Στην αίθουσα κυριαρχούσε μια ωραία χαμογελαστή φωτογραφία της με κόκκινο σακάκι και κάθε μέρα βρίσκονταν εκεί φίλοι, παλιοί συνεργάτες και μαθητές σχολείων.

Στις εκδηλώσεις προσκλήθηκε ο 12ος παγκόσμιος πρωταθλητής Ανατόλι Κάρποβ (φωτ.) και κέρδισε σε σιμουλτανέ και τους 16 αντιπάλους χωρίς την παραμικρή δυσκολία. Ο Μ. Πέτερσον αναφέρει πως ο Κάρποβ ήταν σε καλή φόρμα, με μεγάλη σιγουριά για τις κινήσεις του, ενώ οι αντίπαλοί του ήταν σχετικά καλής δυναμικότητας.

Επίσης διοργανώθηκε πολυπληθές μαθητικό τουρνουά όπου τα παιδιά που διακρίθηκαν απόκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής σε μικρό σιμουλτανέ που έδωσαν ο Βασίλι Ιβαντσούκ και η Άννα Μούζιτσουκ. 

Στις καθαρά αγωνιστικές παραμέτρους, το πιο ενδιαφέρον ήταν ένα τουρνουά ράπιντ, πουλ διπλών συναντήσεων, που μετείχαν οι gm  Ιβαντσούκ, Καριάκιν, Βέι Γι και Ντέας. Το κέρδισε ο Ιβαντσούκ με 4/6. Το αντίστοιχο τουρνουά μπλιτς, με τους ίδιους συμμετέχοντες, κέρδισε πάλι ο Ουκρανός. Τη μνήμη της παλιάς φίλης Πολιχρονιάντε τίμησαν, ερχόμενες στη Ρουμανία, και πολύ γνωστές διεθνώς σκακίστριες, η Πία Κράμλινκ και Ελίζαμπετ Πατζ που μετείχαν σε αντίστοιχες διοργανώσεις γρήγορου χρόνου με γυναίκες συμμετέχουσες.

Εκτενές αφιέρωμα με πολλές φωτογραφίες, παρτίδες και άλλες αναφορές στη διοργάνωση σε άρθρο της chessbase εδώ