Ο παγκόσμιος πρωταθλητής των προπολεμικών ετών Μαξ Όιβε υποδέχεται την πτήση που έρχεται από τη Μόσχα στο διεθνές αεροδρόμιο Σκίπχολ του Άμστερνταμ και τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ ο οποίος παρά την θερμοκρασία εσωτερικού χώρου φορά ακόμη το τυπικό ρώσικο γούνινο καπελάκι του. Δεν αποκλείεται και ως κατάθεση συμβολισμού. Μέρες του 1976, με τη σκιά του Φίσερ πολύ κοντινή στην ιστορία που δεν ήταν ακόμη ιστορία.


Ο Πολ Κέρες αριστερά και ο Σαλό Φλορ δεξιά σε φωτογραφία κατά τη διάρκεια του “Μεγάλου Τουρνουά Προπόνησης”, στο Λένινγκραντ το 1939. Ο Φλορ ήταν τότε από τους ισχυρότερους παίκτες του κόσμου και μόλις είχε βρει καταφύγιο στη Σοβιετική Ένωση μετά την κατάληψη της γενέτειράς του Τσεχοσλοβακίας από τη Γερμανία, αφού ήταν Εβραίος. Οι Ρώσοι διέθεταν ήδη πολλούς παίκτες κορυφής, ο Αλιέχιν ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής αλλά ερχόμενος από άλλη εποχή και όχι ο καλύτερος του κόσμου, αλλά και η προσθήκη του Φλορ ήταν σημαντική. Μερικά χρόνια αργότερα ο Φλορ υποχώρησε πολύ σε αποτελεσματικότητα στα κορυφαία τουρνουά αλλά η συνεισφορά του στο σκάκι συνεχίστηκε: έγινε ένας από τους πιο αξιόλογους προπονητές και αναλυτές – και του Μποτβίνικ. Φωτ. chesspro.ru


“Θέλουμε ειρήνη”. Πολιτικό σύνθημα του σοβιετικού κράτους στην περίοδο που άρχιζε ο ψυχρός πόλεμος. Στην σκοπιμότητά του, όπως και κάθε σύνθημα που εκπορεύεται από κεντρική εξουσία, ας πούμε πως χωρούσε νερό. Εδώ στο εξώφυλλο του τεύχους Νοεμβρίου 1951 του γνωστού περιοδικού “Σκάκι στη Σοβιετική Ένωση” που μεγάλωσε γενιές σκακιστών – και στην Ελλάδα όταν η σκακιστική πληροφορία ήταν λιγοστή. Μερικοί έμαθαν και στοιχειώδη ρωσικά: το αλφάβητο, τις ονομασίες των κομματιών, τους συμβολισμούς της ρωσικής σκακιστικής γραφής. Λείψανα παλιών τευχών (μαζί με τα “64”) συναντάς καμιά φορά Κυριακές πρωί στα διασυλλογικά, σε ντουλάπια σκακιστικών συλλόγων, εκεί που φυλάσσονται τα χρονόμετρα, τα δελτία και τα φύλλα αγώνα.


Ο Ανατόλι Κάρποβ φτάνει με αυτοκίνητο στον Οίκο των Ενώσεων στο κέντρο της Μόσχας. Εκεί διεξάγεται το ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα όπου ο πρωταθλητής αντιμετωπίζει τον διεκδικητή Γκάρι Κασπάροβ, 1984/5. Φωτ. Μπ. Ντολματόβσκι.


“Συμμετέχει στο ομαδικό πρωτάθλημα νέων Σοβιετικής Ένωσης. Λέγεται Μπόρις Σπάσκι, είναι 14 ετών και έρχεται από το Λένινγκραντ” (“Σκάκι στη Σοβιετική Ένωση” τεύχος 10/1951).


Η καλλιτεχνικά εξπρεσιονιστική μορφή που σταμάτησαν και συζήτησαν μαζί της οι θεατές μεγάλου τουρνουά στη Μόσχα κατά την έξοδό τους, την δεκαετία του 1960, ήταν ο γκρανμέτρ Αλεξέι Σουέτιν. (φωτ. chesspro.ru).


Ο Μιχαήλ Μποτβίνικ και ο πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης στην Ολλανδία Β. Βαλκόφ, στη Χάγη το 1948, λίγες μέρες πριν αρχίσει το ιστορικό τουρνουά των “5” που θα αναδείκνυε τον παγκόσμιο πρωταθλητή, τίτλος που χήρευε μετά τον αιφνίδιο και μοναχικό θάνατο του Αλιέχιν σε θέρετρο στην Πορτογαλία, το 1946.