Αρχίζουν αύριο Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στο Κατοβίτσε, μια πόλη μισού εκατομυρίου της νότιας Πολωνίας, όχι παίζουμε όσο αφορά την πολυτάραχη ιστορία κατά τον 20ό αιώνα, αλλά και τον πολιτισμό που παραδόθηκε καθώς και την οικονομική ευημερία που γνώρισε κατά περιόδους λόγω της εκμετάλλευσης των μεγάλων ορυκτών αποθεμάτων στα γύρω σιλεσιανά βουνά, τα Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα  Μπλιτς και Ράπιντ 2017.

Στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης οι συντάκτες, πριν μια εβδομάδα, υπολόγιζαν πως στους αγώνες θα συμμετέχουν περίπου 1.400 σκακιστές και σκακίστριες από 40 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες ή και περισσότερες.  Με βάση τις εγγραφές έως και απόψε στα chess-results μπλιτς και ράπιντ οι τελικές συμμετοχές μπορεί να είναι ελάχιστα πιο λίγες, αλλά υπερβαίνουν αρκετά τις χίλιες στο καθένα από τα τουρνουά καθιστώντας τη διοργάνωση μια από τις πιο μαζικές παγκοσμίως.

Το πρωτάθλημα μπλιτς (3’+2”) θα ολοκληρωθεί σε 22 γύρους την Παρασκευή 15 Δεκ. από τις 11 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ (ώρες Ελλάδας). Το αντίστοιχο ράπιντ (15’+10”) θα γίνει σε 11 γύρους κατά το σαββατοκύριακο 16-17 Δεκ. με 6 γύρους το Σάββατο από τις 10.30 το πρωί ως τις 6.30 το βράδυ και τους υπόλοιπους 5 γύρους την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα.

Συμμετέχουν πολύ γνωστοί κορυφαίοι γκρανμέτρ και στα δυο σκέλη της διοργάνωσης και οι αγώνες έχουν επιπλέον ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό καθώς έχουν ταξιδέψει για να αγωνιστούν στο Κατοβίτσε οι γκρανμέτρ Αντ. Παυλίδης και Δ. Μαστροβασίλης καθώς και οι  Ρηγόπουλος-Τσίγκος, Δαρμαράκης, Βαρβαδούκας (εμφανίζεται μόνο στο ράπιντ στα chess-results), Κυρατζόπουλος, Κ. Παυλίδου, Χωματίδης, Παπέλης, Θ. Σερντεδάκης.

* Το επίσημο σάιτ της διοργάνωσης και ζωντανή μετάδοση των κυριότερων παρτίδων: katowice2017.eu