Οι αλαζονικές φαραωνικές κατασκευές στο Ριάντ με τους πύργους που υψώνονται για να αγγίξουν τον ουρανό δεν αλλάζουν αυτά που συμβαίνουν στο έδαφος. Την πραγματικότητα του κράτους που αποτελεί ντροπιαστική δυστοπία για κάθε υπήκοό του, οποιουδήποτε φύλου, ο οποίος έχει διατηρήσει ηρωικά -και ποιος ξέρει με τι κόστος- την ικανότητα να σκέφτεται ελεύθερα και δεν έχει ευνουχιστεί δραματικά, όπως οι περισσότεροι, από την θεοκρατία. Που όχι μόνο διατήρησαν από το χτες, αλλά επιβάλλουν πολύ πιο θεσμικά, οργανωμένα, πληθωρικότερα και άτεγκτα στην τωρινή εποχή οι ζάπλουτοι εμίρηδες και η βασιλική οικογένεια.

Οι σκακιστές και σκακίστριες που θα μετέχουν στο παγκόσμιο μπλιτς και ράπιντ “Βασιλέας Σαλμάν” που θα διεξαχθεί από τις 26 έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παίξουν σκάκι σε ένα γυάλινο κλουβί. Οι περισσότεροι δεν θα μάθουν πως η Σαουδική Αραβία κατέχει χρυσή θέση στα βιβλία με τις καταγραφές των παραβιάσεων των ατομικών δικαιωμάτων. Ή θα το μάθουν, αλλά “το σκάκι δεν έχει σχέση με την πολιτική”. Δημόσιες εκτελέσεις με λιθοβολισμό, δημόσιες τιμωρητικές μαστιγώσεις, φυλακίσεις γυναικών που τόλμησαν να κυκλοφορήσουν ως το μπακάλικο χωρίς άνδρα συνοδό (σύζυγο, πατέρα ή αδελφό), δικαστικές πολύχρονες ποινές σε κοπέλες που υπέστησαν βιασμό και ισόβιους εγκλεισμούς καθώς και εκτελέσεις με αποκεφαλισμό σε κοινή θέα αντιφρονούντων. Σε αντιστάθμισμα για να είμαστε σφαιρικοί: Η βασιλική οικογένεια διοργανώνει το παγκόσμιο σκακιστικό ιβέντ δίνοντας έπαθλα ρεκόρ 2 εκατομμυρίων δολαρίων και από το καλοκαίρι του 2018 οι γυναίκες θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο – με τη προϋπόθεση πως συνοδηγός θα είναι άνδρας κηδεμονεύων. Εξισορροπείται η κατάσταση με λίγο βρόμικο χρήμα (από το πετρέλαιο βρόμικο, όχι τίποτα άλλο) και ένα ωραίο ιαπωνικό αυτοκίνητο.

Όπως γράφει ο Πίτερ Ντόγκερς σε άρθρο του στο chess.com η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) σύναψε με τη Σαουδική Αραβία συμβόλαιο τριών ετών, γεγονός που δεν ανακοινώθηκε αρχικά. Που σημαίνει ότι τα παγκόσμια μπλιτς και ράπιντ θα γίνουν στη χώρα και το 2018 και το 2019. Ο Ι. Γκέλφερ, ισραηλινός παράγοντας προσκείμενος στην τωρινή δίοικηση της ΦΙΝΤΕ, αμφισβητεί τη νομιμότητα τρίχρονου συμβολαίου όταν ακόμη σκακιστές από το Ισραήλ, το Ιράν και το Κατάρ δεν θα εξασφαλίσουν βίζα εισόδου. Και σκοπεύει να θέσει το ζήτημα νομιμότητας στοιχειοθετημένα στην επόμενη συνάντηση αξιωματούχων της ΦΙΝΤΕ.

Η Σαουδική Αραβία ήταν η μόνη υποψήφια χώρα για να αναλάβει τη διοργάνωση του 2017. Η ΦΙΝΤΕ όμως δεν ήταν υποχρεωμένη να αναθέσει τη διοργάνωση στην υποψηφιότητα καθώς ήταν βέβαιη η εμπλοκή με τη μη χορήγηση βίζας σε αθλητές συγκεκριμένων χωρών και πιθανή η μη είσοδος σε αθλητές άλλων χωρών με εβραϊκή ρίζα. Η ανάθεση παραβιάζει το καταστατικό μιας διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας που θεμελιώδης αρχή του είναι το σκάκι χωρίς αποκλεισμούς λόγω καταγωγής ή θρησκείας. 1.2. (…) a. FIDE events (competitions, congresses, meetings) may be hosted only by Federations where free access is generally assured to representatives of all Federations. Η ανάθεση δεν είναι για θριαμβολογίες από μερικούς προσκείμενους στη ΦΙΝΤΕ, αλλά για σκεπτικισμό -στην καλύτερη και πιο επιεική περίπτωση.

Τρεις μέρες πριν αρχίσουν οι αγώνες, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα από τους διαιτητές και τους διοργανωτές ενδεικτικές λίστες με συμμετέχοντες, πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ σε ανάλογες παγκόσμιες διοργανώσεις. Εφτά Ισραηλινοί σκακιστές που ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν (ο Γκέλφαντ δεν περιλαμβάνεται καθώς δεν θα έπαιζε, όπως δήλωσε, σε καμία περίπτωση) έκαναν αίτημα τον Νοέμβριο για χορήγηση βίζας στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, την πόλη που φιλοξενεί τα γραφεία της ΦΙΝΤΕ. Απάντηση δεν έχει δοθεί και το ζήτημα πρέπει να θεωρείται τελειωμένο, δεν θα μπουν Ισραηλινοί στο βασίλειο του Σαλμάν. Επίσης δεν θα αγωνιστούν σκακιστές από μια μεγάλη σκακιστική δύναμη, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και δεν φαίνεται πως θέλει να διευθετήσει το αθλητικό ζήτημα που προκύπτει. Το ίδιο και με το Κατάρ, με τον αποκλεισμό των gm Αλ Μοντιαχί, της συζύγου του Ζου Τσεν, και του Αλ Σαγιέντ.

Εκ μέρους της ΦΙΝΤΕ ο Γ. Μακρόπουλος και ο Τζ. Μποργκ, όπως γράφει ο Π. Ντόγκερς, συζήτησαν τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης με τους Σαουδάραβες, μετά την ανάθεση, και προσπάθησαν να βρουν τρόπους να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός (το οποίο η διεθνής ομοσπονδία θα το παρουσίαζε σαν τεράστια επιτυχία, συμπληρώνω). Σε μια στιγμή των συζητήσεων προτάθηκε οι σκακιστές από τις μη ευπρόσδεκτες χώρες να αγωνιστούν χωρίς εθνική σημαία, αλλά με τη σημαία της ΦΙΝΤΕ. Πέρα από υποτιμητικό για τους αθλητές (μια ειδική εκτός σειράς διευθέτηση για χάρη του Βασιλιά Σαλμάν), δεν θα λειτουργούσε και στην πράξη καθώς θα αφορούσε σκακιστές μόνο με δεύτερο διαβατήριο.


Δυο σημαντικές εξαιρέσεις που αξίζουν φωτογραφία: Ο Χικαρού Νακαμούρα και η κάτοχος του τίτλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας ράπιντ & μπλιτς Άννα Μούζιτσουκ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε σκακιστική διοργάνωση στη Σαουδική Αραβία επικρίνοντας την απόφαση των παραγόντων. Στους αγώνες, από κορυφαίους, δεν θα συμμετάσχουν ακόμη οι Καρουάνα και Σο αλλά για λόγους ανεξάρτητους με την απόφαση της ΦΙΝΤΕ.
Θα συμμετάσχουν ωστόσο ο παγκόσμιος πρωταθλητής Κάρλσεν, οι Αρονιάν, Βασιέ-Λαγκράβ, Καριάκιν, Ανάντ, ο πολύς σε αντιφίντε ανέκδοτα Νάιτζελ Σορτ, η Κόστενιουκ, η Γκούνινα. Γενικώς όλοι οι κορυφαίοι που θα μετείχαν και σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση που θα γινόταν υπό συνθήκες που δεν εγείρουν ερωτηματικά – οι όποιες απουσίες θα οφείλονται σε λόγους προσωπικούς, ατομικού αγωνιστικού προγράμματος κ.λπ.

Ο Λ. Μπάρντεν στη χτεσινή του στήλη στον Γκάρντιαν γράφει πως για πρώτη φορά στην ιστορία του βασιλείου οι ξένες γυναίκες σκακίστριες δεν θα είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το κεφάλι τους την ώρα που αγωνίζονται αλλά δεν έχουν την ίδια ελευθερία τις υπόλοιπες ώρες στους άλλους χώρους. Και επικαλείται πηγές που βεβαιώνουν ότι οι αμπάγιες και τα χιτζάπ είναι έτοιμα για τις σκακίστριες που θα αμελήσουν. Επίσης εκτιμά πως ενώ η Σ. Αραβία και το Ισραήλ έχουν κάνει κάποια πολύ δειλά βήματα στις σχέσεις τους, το να εμφανιστεί Ισραηλινός σκακιστής σε αθλητική διοργάνωση στο Ριάντ πάει πολύ μακριά, θα προξενούσε ιστορικό σκάνδαλο.

Η επίσημη ιστοσελίδα riyadh2017.fide.com δεν παρέχει ακόμη πολλές πληροφορίες, τελευταία είδηση είναι από 25 Νοεμβρίου με τόπο προέλευσης συντάκτη “Athens, Greece” σχετικά με την συμμετοχή του Μάγκνους Κάρλσεν.