Δυο πανέμορφοι χιονάνθρωποι έχουν στήσει μια σκακιέρα επίσης λευκή και παίζουν λες και ήταν δυο φίλοι που διηγούνται ανέκδοτα, πίνουν από το ίδιο μπουκάλι και προκαλούν τους περαστικούς περίεργους. Γνωρίζουν πως το επόμενο πρωί θα μεταβληθούν σε λιωμένο βρόμικο πάγο, ε και; Σε συνοικία της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, Δεκέμβριος του 2017. Το φανταστικό, δηλαδή η αληθινή πατρίδα της παιδικής ηλικίας, είναι το άμαθο που μπορεί να ευχηθεί πηγαία για τις μέρες των γιορτών.


Άστεγοι παίζουν σε μαγνητική σκακιέρα στην Πλ. Κλαυθμώνος, φωτογραφία που έστειλε ο Γιάννης Αντωνιάδης. Ίσως το ζευγάρι των σκακιστών αποτελεί (ακόμα και σήμερα) παράταιρη εικόνα στο ευδαιμονικό -κοινής παραδοχής ψεύδος- του στολισμένου κέντρου της πόλης. Ωστόσο πραγματικά όμορφη πόλη είναι εκείνη χωρίς ανέργους, χωρίς αδυσώπητη φτώχεια, χωρίς εξόντωση, χωρίς αποκλεισμένους. Και που δεν φυτεύτηκε σαν η πόλη της κοινωνικής αριστείας, δεν θα αποτελεί σε εκείνο το μέλλον της ουτοπίας την χαρωπή αυτονομημένη νησίδα στη γη.


Παρόλα τα παραπάνω, ξέρουμε πως οι ευχές δεν γεννήθηκαν για να βγαίνουν με το μέτρο, σαν να μιλάγαμε για μονάδα μέτρησης ενός πολιτισμού που κρίνει και θέτει κατά σύμβαση το όριο.
Καλά Χριστούγεννα!