Συνεργασία του Έλιοτ Ρ.

Πεδίο μάχης, βασιλείς, βασίλισσες, επιτελάρχες, ιππότες στρατιώτες και φρούρια. Χρυσοποίκιλτες στολές κι εξαρτήσεις διαμάντια, μαργαριτάρια, αχάτες κι άλλα πολύτιμα πετράδια να διακοσμούν τη σκακιέρα από ελεφαντόδοντο και μαόνι.

Ναι, για σκακιέρα πρόκειται, σκακιέρα στηριγμένη πάνω σε πλατινένιους κιλλίβαντες. Πορφυρές βελούδινες θήκες για τους πεσσούς κι επίχρυσοι λεπτοί ιμάντες να τους κρατούν στη θήκη του συρταριού, σ΄αντίθεση αρμονική με το βαθύ παστέλ του τραπεζιού που αποτελεί μέρος του συνόλου!

Άγνωστος ο καλλιτέχνης – δημιουργός του αριστουργήματος που φέρει μόνον το χρόνο και τον τόπο της δημιουργίας του – Αγία Πετρούπολη 1823, καθώς λάμπρυνε με την παρουσία του περιμένοντας τη μέρα του πλειστηριασμού, σε ένα από τα πλέον γνωστά antique shops της Νέας Υόρκης καταχωνιασμένο ένα – δυό τετράγωνα νότια του Σέντραλ Παρκ, στη Δυτική 57η οδό!

Όπως ανέφερε η σχετική επιγραφή το έργο που εμπνεύστηκε από τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο του 1812, αποτέλεσε κάποτε ιδιοκτησία του Τσάρου Αλεξάνδρου του Α΄ και βρισκόταν στην αίθουσα υποδοχής υψηλών προσκεκλημέρων στα χειμερινά ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης εκεί που σήμερα στεγάζεται το καταπληκτικό μουσείο Ερμιτάζ.

Όπως μου είπε η υπάλληλος, η διευθύνουσα αντικέρ δεν βρισκόταν εκεί την ημέρα που θαύμασα από κοντά το υπέροχο έργο, η επιτροπή αξιολόγησης πλειστηριασμού των έργων που θα εκτίθονταν στο κοινό τον Ιούλιο του 2013 είχε ορίσει την αρχική τιμή προσφοράς του στο ένα εκατομμύριο δολάρια.

Δεν έμαθα ποτέ σε ποιά χέρια κατέληξε!

Χρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία σε όλους τους φίλους του σάιτ! Έλιοτ