Τις δυο φωτογραφίες έστειλε ο φίλος Βαγγέλης Βιδάλης, μεγεθύνονται με κλικ – και τον ευχαριστούμε. Γράφει για τους φίλους του skakistiko:

“Την πρώτη φωτογραφία την είχα δει στη σελίδα 176 του περιοδικού Tijdschrift van den Koninklijken Nederlandschen Schaakbond (τεύχος Μαϊου-Ιουνίου 1946).
Η λεζάντα ανέφερε τα ονόματα των 10 Σοβιετικών παικτών που έπαιξαν εναντίον των ΗΠΑ στο ματς μέσω τηλέγραφου δυο γύρων (το γνωστό radio match) που έγινε μετά τον πόλεμο, από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου του 1945.

Στη συνέχεια θυμήθηκα ότι είχα το ρώσικο βιβλίο για το ματς αυτό (εκδόσεις Fizkultura i sport, Μόσχα 1946, επιμέλεια: Β.Ε. Χέρμαν, αναλύσεις των 20 παρτίδων από τους παίκτες συν 2-3 ακόμη, 175 σελ., το βιβλίο είχε τυπωθεί σε τιράζ 20.000 αντιτύπων). Και στη σελίδα 7 είδα τη “δίδυμη” φωτογραφία!

Βλέποντας τις δύο φωτό είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι υπήρχαν δύο διαφορετικοί φωτορεπόρτερ. Η θέση στη σκακιέρα παραμένει η ίδια.
Αυτή -όπως έγραφε το ολλανδικό περιοδικό- ήταν από την παρτίδα Horowitz-Flohr.

Πράγματι, αυτή ήταν από τον 2ο γύρο του ματς. Η θέση που εικονίζεται δεν προέκυψε στην παρτίδα, πρόκειται για ανάλυση μετά την 16η κίνηση του λευκού. Ο Πάνοβ, που ανέλυσε την παρτίδα στο βιβλίο, σημειώνει ότι η 16…ε5 είναι λάθος και θα έπρεπε να παιχθεί 16. …0-0-0. Κάτι που διακρίνεται στις φωτογραφίες.

Αυτή ήταν η μία από τις μόλις δύο ήττες παικτών της ομάδας της ΕΣΣΔ! Το τελικό σκορ του ματς ήταν 15,5-4,5.
Τα ονόματα των Σοβιετικών φαίνονται στη κάτω φωτό.
Η σύνθεση των Αμερικανών ήταν: Denker, Reshevsky, Fine, Horowitz, Kashdan, Steiner, Pinkus, Seidman, Kupchik και Santasiere.”


* Σημείωση:
– Για το ιστορικό ματς radio match του 1945 μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες και να δείτε όλες τις παρτίδες στην ειδική σελίδα των chessgames.com
– Πολύ σημαντικό όμως για την ιστορική καταγραφή είναι το βίντεο διάρκειας ενάμιση λεπτού που έχει διασωθεί.