Ο Ανίς Χίρι είναι ο ισχυρότερος Ολλανδός σκακιστής τα τελευταία χρόνια ενώ μετέχει πάντα πολύ δραστικά στη σκακιστική ζωή της χώρας. Εδώ, προβάλλοντας πριν την έναρξη το Tata Steel 2018 σε άλλη πόλη της Ολλανδίας – όχι στο Βέικ ααν Ζέε που είναι ο τόπος διεξαγωγής.

Σήμερα Παρασκευή 12 Ιανουαρίου είναι η γιορτή για την έναρξη και το Σάββατο 13/1 οι αγώνες του 1ου γύρου. Είναι προτιμότερο να αναφέρεται η έναρξη στο μικρό χωριό Βέικ ααν Ζέε σαν γιορτή παρά σαν τελετή. Διότι τόσες δεκαετίες που διεξάγεται το τουρνουά, αν και πανίσχυρο, ποτέ το Βέικ ααν Ζέε δεν ταυτίστηκε με βαριές επισημότητες, τρανού ύφους χαιρετισμούς επισήμων και χορευτικές επιδείξεις όπως στους νεόκοπους σκακιστικούς προορισμούς που έχουν προκύψει. Είχε πάντα μια ελευθεριότητα, μια καλοφτιαγμένη ασιδέρωτη όψη.

Στο φετινό φεστιβάλ Tata Steel με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις για κάθε προτίμηση και κάθε δυναμικότητα στον Α’ όμιλο πουλ (“All Tata Steel Masters”) παίζουν οι:
Κάρλσεν, Καρουάνα, Μαμεντιάροβ (οι 3 πρώτοι του κόσμου δηλαδή), Σο, Κράμνικ, Σβίντλερ, Ανάντ, Καριάκιν, Χίρι, Βέι Γι, Ματλακόβ, Χου Γιφάν, Αμπιντάν, Τζόουνς – μ.ό. έλο 2750, κατηγορία 20.

Πολύ γνωστοί και ισχυροί σκακιστές παίζουν και στα πολλά άλλα τουρνουά του Tata Steel (Βίντιτ, Κρασένκοβ, Ξιόνγκ κ.ά). Σύμφωνα με την παράδοση που διατηρείται, ο νικητής του Β’ ομίλου συμμετέχει στην επόμενη διοργάνωση στον Α’ όμιλο των θηρίων.

* Η Ολλανδία είναι μικρή χώρα σε έκταση, τα τρένα πολύ γρήγορα – και οι μετακινήσεις δεν κρατούν πολύ. Δυο γύροι στον Α’ όμιλο θα γίνουν σε άλλες πόλεις. Ο γύρος της 17ης Ιανουαρίου θα γίνει στο Χίλβερσουμ (την πόλη των στούντιο των κρατικών μίντια) και εκείνος της 24ης Ιανουαρίου στο Χρόνινγκεν (σε κεντρικό αμφιθέατρο του πανεπιστημίου – στην τεράστια φοιτητούπολη του βορρά της χώρας).

* Το επίσημο σάιτ είναι όπως κάθε χρονιά πληρέστατο και εξαιρετικό, με συνεχείς ρέουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες, αναλύσεις, λάιβ μετάδοση, θα βρείτε τα πάντα: tatasteelchess.com.
Για γρήγορη πρόσβαση στις παρτίδες του πρώτου γκρουπ προσθέτω σκακιέρα λάιβ στην υποσελίδα τη δικιά μας, Ζωντανές Μεταδόσεις. Στην υποσελίδα Φωτορροή θα βρίσκετε καθημερινά μια μικρή επιλογή από το φωτογραφικό υλικό.

Οι αγώνες αύριο Σάββατο 13/1 καθώς και στους περισσότερους γύρους θα ξεκινούν στις 2.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας.


Το Wall of Fame του Βέικ ααν Ζέε. Ο Λάρσεν έλεγε ότι κάθε σκακιστής οφείλει να προσπαθήσει μια φορά στη ζωή του να παίξει στο ολλανδικό αυτό χωριό.