Τη φωτογραφία βρήκε και έστειλε ο Έλιοτ Ρ. που κατοικεί στη Μελβούρνη. Σκακιστική φωτογραφία του Παλμίρο Τολιάτι, που ήταν γενικός γραμματέας του PCI (Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας) από το 1927, έως τον θάνατό του το 1964 στη Γιάλτα. Η Ιστορία δεν έχει αποφανθεί ακόμα για την θέση που έχει ο Τολιάτι, σε αντίθεση με την καλωσύνη και την ανοιχτότητα που περιβάλλει τον Αντόνιο Γκράμσι. Μένει ότι ηγήθηκε του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος της δυτικής Ευρώπης με ποσοστά σταθερά γύρω στο 25 με 30 τοις εκατό, το πραγματικό βασανιστήριο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε περίοδο ψυχρού πολέμου. Σταλινικός μέχρι το μεδούλι, αυτονομήθηκε σταδιακά και έφτασε να θεωρείται κάτι εντελώς ασύμβατο: ο πατέρας του ρεύματος του ευρωκομμουνισμού.


Ο Λούτσιο Μάγκρι, το ιστορικό στέλεχος της ιταλικής αριστεράς και ιδρυτής της εφημερίδας “Ιλ Μανιφέστο”, σε παλαιότερη φωτογραφία εικονίζεται να παίζει σκάκι, το παιχνίδι που λάτρευε. Το τελευταίο βιβλίο του Μάγκρι φέρει τον τίτλο «Ο ράφτης της Ουλμ. Μια πιθανή ιστορία του PCI» και εκδόθηκε το 2009. Με αναφορά στο περίφημο ομώνυμο ποίημα του Μπρεχτ, πρόκειται για τον απολογισμό του έρωτα του Μάγκρι για τον κομμουνισμό, ο οποίος αποτέλεσε την κεντρική ιδέα της ζωής του. Ο Μάγκρι, χτυπημένος από ανίατη ασθένεια, έβαλε τέλος στη ζωή του με τη βοήθεια γιατρού στην Ελβετία το 2011. «Ο κόσμος τα τελευταία χρόνια ήταν μια αφόρητη διάψευση της ουτοπίας του» έγραψε η ίδια του η εφημερίδα του στον επικήδειο.

Δυο φωτογραφίες από την Ιταλία, μια χώρα που αποτελούσε κατά τον 20ό αιώνα το εργαστήρι κοινωνικών κινημάτων της Ευρώπης παρότι στην άλλη της πλευρά, δέχθηκε και στήριξε το μουσολινικό φαινόμενο. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο ομοιόμορφα.