Η μετεωρική του παρουσία στο σκάκι κράτησε λιγότερο από πέντε χρόνια (1929-33). Τον αποκάλεσαν “το πιο μεγάλο φυσικό ταλέντο στο σκάκι που εμφανίστηκε στην ιστορία”. Ήταν δια βίου υπηρέτης του Σερ Ουμάρ Χαγιάτ Χαν και γεννήθηκε στο Πουντζάμπ της Ινδίας το 1905, κτήση της βρετανικής αυτοκρατορίας. Ο “αφέντης” του (χρησιμοποιώ τον όρο με τις περίπου νομικές αποικιακές νόρμες της εποχής ως σχέση αφέντη με υπηρέτη/δούλο και φυσικά όχι ως σχέση ανθρώπινης υπόστασης), τον έφερε στην Ευρώπη το 1929, και στα λίγα χρόνια που συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες κατάφερε να φτάσει στους 10 ισχυρότερους σκακιστές του κόσμου.

Ο Σουλτάν Χαν έμαθε ινδικό σκάκι σε ηλικία 9 ετών, με διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που ισχύουν διεθνώς. Δεν υπήρχε προαγωγή πιονιού, το πατ ήταν ισοδύναμο νίκης για την υπερέχουσα πλευρά και τα πιόνια μπορούσαν να κινηθούν μόνο ένα τετράγωνο από την αρχική τους θέση. Στα 21 του χρόνια θεωρείτο ο ισχυρότερος παίκτης του Πουντζάμπ. Ο Σερ Ουμάρ του δίδαξε τους κανόνες του ευρωπαϊκού σκακιού και εντυπωσιασμένος με την ικανότητα του υπηρέτη του, αποφάσισε να τον φέρει στην Αγγλία.

Ο Σουλτάν Χαν μπήκε σε ένα πλοίο και πάτησε το πόδι του στο Λονδίνο την άνοιξη του 1929. Στο πρώτο τουρνουά που έλαβε μέρος, εξαιτίας της απειρίας του και της παντελούς έλλειψης θεωρητικής κατάρτισης τερμάτισε τελευταίος. Μόλις τέλειωσε το τουρνουά, ο Γουίντερ και ο Γιέιτς, ισχυροί Άγγλοι παίκτες της εποχής γνωστοί και σήμερα, κατόπιν επαγγελματικής πρότασης του Σερ Ουμάρ άρχιοαν να τον προπονούν για το πρωτάθλημα Αγγλίας που θα διεξαγόταν το ίδιο καλοκαίρι. Και εκεί σημειώθηκε η μεγάλη έκπληξη. Ο Ινδός  κέρδισε το πρωτάθλημα! Αμέσως μετά έφυγε για την Ινδία, μαζί με τον αφέντη. Υπήρχαν και άλλες δουλειές (ή δουλείες) πέρα από το σκάκι. Επανήλθε στην Ευρώπη ένα χρόνο μετά, όπου άρχισε να μετέχει σε διεθνή τουρνουά, εντυπωσιάζοντας το σκακιστικό κόσμο και κερδίζοντας κορυφαίους και διάσημους σκακιστές.

Τα καλύτερά του αποτελέσματα ήταν η δεύτερη θέση στη Λιέγη το 1930 (πρώτος ο Ταρτακόβερ), η τρίτη θέση στο Χέιστινγκς το 1930-31, πίσω από τον Όιβε και τον Καπαμπλάνκα, η τέταρτη θέση στο Χέιστινγκς του επόμενου χρόνου, η τέταρτη θέση στη Βέρνη το 1932, η τρίτη θέση στο Λονδίνο το 1932, πίσω από τον Αλιέχιν και τον Φλορ. Επίσης, οι πρωτιές στα πρωταθλήματα Αγγλίας του 1932 και 1933. Το 1933, ο Σερ Ουμάρ γύρισε στις Ινδίες και πήρε μαζί του τον δεινό σκακιστή. Έτσι έληξε οριστικά η σκακιστική καριέρα του Σουλτάν Χαν. Ο σκακιστικός κόσμος δεν ξανάκουσε για αυτόν.

Μιλούσε ελάχιστα αγγλικά και έγραφε με ινδουστανική γραφή στα παρτιδόφυλλα. Δεν μπορούσε καν να διαβάσει την αγγλική γραφή στο σκάκι. Δεν είχε διαβάσει ποτέ σκακιστικά βιβλία και ό,τι γνώριζε από σκακιστική θεωρία είχε προσληφθεί δια της ακοής, από τα μαθήματα του Γιέιτς. Στο ανθυγιεινό κλίμα της Αγγλίας προσβλήθηκε πολλές φορές από αρρώστειες. Η Μις Φατίμα, που ήταν επίσης υπηρέτρια του Σερ Ουμάρ και κέρδισε το πρωτάθλημα γυναικών Αγγλίας το 1933, διηγείται πως ο Σουλτάν Χαν, όταν γύρισε στην πατρίδα του, ένιωσε πως απελευθερώθηκε από μια φυλακή. Ο Σερ Ουμάρ πέθανε το 1945, αφήνοντας στο λαμπρό σκακιστή μια μικρή αγροτική περιουσία και την ελευθερία του. Ο Σουλτάν Χαν πέθανε το 1966 στη γενέτειρά του, από φυματίωση. Η Μις Φατίμα εξιστορεί πως ο Σουλτάν Χαν, συμβούλευσε τα παιδιά του να ασχοληθούν με κάτι πιο παραγωγικό και ενδιαφέρον από το σκάκι.

Οι 133  παρτίδες που έπαιξε ο Σουλτάν Χαν στην ειδική σελίδα των chessgames.com εδώ. Η πιο γνωστή παραμένει η παρτίδα που κέρδισε τον Καπαμπλάνκα, που είναι και μια έξοχη δημιουργία στρατηγικής φύσης.