Το Σάββατο 10 Μαρτίου αρχίζει στο Βερολίνο το Τουρνουά των Διεκδικητών το οποίο θα αναδείξει τον αντίπαλο του Μάγκνους Κάρλσεν για τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα γίνει το φθινόπωρο. Θα είναι πουλ διπλών συναντήσεων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2018 για το σκάκι.

Με διάφορους τρόπους που είναι γνωστοί από την σκακιστική επικαιρότητα των προηγούμενων μηνών (έλο, world cup, fide γκραν πρι, προηγούμενος διεκδικητής, wild card) προκρίθηκαν και θα αγωνιστούν οι:

Σαχιγιάρ Μαμεντιάροβ (Αζερμπαϊζάν, έλο 2809): Αυτή τη στιγμή, με βάση τους βαθμούς αξιολόγησης, είναι ο δεύτερος καλύτερος σκακιστής του κόσμου. Παίχτης με βαθύτατες στρατηγικές ιδέες και καινοτομίες ιδεών, πολλαπλασίασε τις επιτυχίες του τα τελευταία χρόνια.

Βλαντιμίρ Κράμνικ (Ρωσία, έλο 2800): Πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και τέρας κατανόησης του παιχνιδιού. Στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς τα αποτελέσματά του παρουσίασαν μια κάμψη και πρωτόγνωρη για αυτόν αστάθεια, αλλά είναι ένα τουρνουά που μετέχει ο Κράμνικ – δηλωτικό πολλών από μόνο του.

Γουέσλι Σο (ΗΠΑ, έλο 2799): Ένας σκακιστής που πήρε “μεταγραφή” πριν μερικά χρόνια από τις Φιλίππίνες στις ΗΠΑ και σε πολλούς μηνιαίους πίνακες έλο ήταν το νο2 του κόσμου. Μαζί με τον Καρουάνα, ο σκακιστής που για τους Αμερικάνους οι οποίοι έχουν νοσταλγία για τον Φίσερ,  μπορεί να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής.

Λέβον Αρονιάν (Αρμενία, 2794): Στις ονλάιν δημοσκοπήσεις εμφανίζεται ως ο πιθανότερος σκακιστής για την επικράτηση στους διεκδικητές. Όχι μόνο λόγω της σκακιστικής δυναμικότητάς του αλλά και της τεράστιας εμπειρίας του σε αγώνες απόλυτης κορυφής. Το 2017 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον Αρονιάν σε πολλά επίπεδα.

Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ, 2784): Σταθερά στην νεότερη γενιά σκακιστών που μπορούν να αμφισβητήσουν στο μέλλον την κυριαρχία του Κάρλσεν. Δεν έκανε το μεγάλο άλμα προς την κορυφή που πολλοί περίμεναν, αλλά είναι ακόμη 26 ετών και ένας από τους πολύ υπολογίσιμους για την πρωτιά στο Βερολίνο.

Ντιγκ Λίρεν (Κίνα, 2769): Προκρίθηκε από το World Cup της Τιφλίδας, όπου η επιτυχία που σημείωσε θεωρήθηκε έκπληξη. Πολύ ισχυρός σκακιστής αλλά η σχετικά μικρή του παρουσία στα τουρνουά της ελίτ με τις ειδικές απαιτήσεις είναι μειονέκτημα.

Αλεξάντερ Γκριστσούκ (Ρωσία, 2767): Εδώ και πολλά χρονιά σταθερά στους πολύ καλούς, αλλά όχι στους καλύτερους. Το κυριότερο παικτικό του μειονέκτημα θεωρείται η διαχείριση του χρόνου σκέψης.

Σεργκέι Καριάκιν (Ρωσία, 2763): Ο αντίπαλος του Κάρλσεν στον τελικό του 2016 όπου έφτασε κοντά στην έκπληξη, να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Αποδείχθηκε πολύ δύσκολος αντίπαλος για τον Νορβηγό. Τα τελευταία του αποτελέσματα δεν είναι τα πιο αισιόδοξα για την προοπτική πως θα επαναλάβει πρωτιά στους διεκδικητές, αλλά φυσικά είναι σκακιστής με πλούσιο ειδικό βάρος.

***Οι αγώνες αρχίζουν το Σάββατο και θα επανέλθουμε με νέες αναρτήσεις. Το επίσημο σάιτ :https://worldchess.com/berlin/

Το τρίτο μέρος της παρουσίασης των συμμετεχόντων, από τον Ντάνιελ Κινγκ – τα άλλα δυο μπορείτε να τα βρείτε στο youtube: