Σκακιστική σκηνή του Τζάρμους στη φωτογραφία και έχοντας εξαντλήσει τα χρήματά τους και χωρίς παροχή αίματος να χαλιναγωγήσουν τον πόθο τους, το ζευγάρι των βαμπίρ εντοπίζει ένα ζευγάρι νεαρών εραστών να φιλιούνται.  – “Τι άλλη επιλογή έχουμε;”.

Ο Τζιμ Τζάρμους είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο σπουδαίους κινηματογραφικούς δημιουργούς της εποχής. Και ειδικά σε θέματα που αγγίζουν την popular culture ο καλύτερος. Στην ταινία Only lovers left alive του 2013 (“μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί”) φτιάχνει μια ιστορία με βαμπίρ, διαφορετική από τις συνηθισμένες. Μια αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την πορεία της ανθρωπότητας. Στους δύο αρχετυπικούς ρόλους του Αδάμ και Εύας ο Τομ Χίντλεστον και η Τίλντα Σουίντον.

Ζουν ανάμεσά μας εδώ και δεκάδες χρόνια, έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι δύο εραστές είναι αρχετυπικά περιθωριακοί, κλασικοί μποέμ χαρακτήρες, εξαιρετικά ευφυείς και εκλεπτυσμένοι. Ως βαμπίρ παραμένουν όμως δέσμιοι από την ανάγκη τους για αίμα. Όμως το να ζεις στον 21ο αιώνα σημαίνει πως το να δαγκώσεις τον λαιμό ενός άγνωστου είναι ριψοκίνδυνο και οπισθοδρομικό. Κινούμενοι διακριτικά σαν σκιές σε πόλεις ξεχωριστές και σκοτεινές αναζητούν αγνό αίμα, έχοντας μάθει να μην τραβάνε την προσοχή των αρχών.

Και είναι πολύ ξεχωριστές πόλεις η Ταγγέρη, η μυθική βορειοαφρικανική, και το Ντιτρόιτ, που άλλοτε άκμαζε από την αυτοκινητοβιομηχανία και τώρα πια είναι “η πιο καταθλιπτική πόλη της Αμερικής”, που έχει κηρύξει πτώχευση και στο κλειστό πλέον νοσοκομείο κυριαρχεί το γιγαντιαίο γκράφιτι “Zombieland”.