Με το γνωστό πια σύνθημα «Είσαι και εσύ κομμάτι!», διανύοντας την 8η συνεχή χρονιά του θεσμού, ξεκινά στο ξενοδοχείο Galaxy τη Δευτέρα του Πάσχα το 23οΔιεθνές σκακιστικό  Τουρνουά Ηρακλείου από «Ηράκλειο» ΟΑΑ, Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου, Σκακιστικό Όμιλο Λέων Κάντια σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια,και το Δήμο Ηρακλείου το οποίο αναμένεται και πάλι ιδιαίτερα μαζικό και ποιοτικό, και ταυτόχρονα ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες.

Παράλληλα θα διεξαχθούν τα δυο κλειστά τουρνουά για την επίτευξη νόρμας διεθνούς μαιτρ και γκραν μαιτρ. Τα συγκεκριμένα τουρνουά έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας και στην Ελλάδα διοργανώνονται αποκλειστικά στο Ηράκλειο και τα Ανώγεια και κατάφεραν σε μόλις ένα χρόνο ύπαρξης να θεωρούνται ανάμεσα στα 10 κορυφαία τουρνουά με δυνατότητα νόρμας διεθνούς τίτλου.

Το τουρνουά αυτό επέλεξε ο  12χρονος Ινδός Praggnanandhaa– θα έρθει συνοδευόμενος από τη μητέρα του- ο οποίος έχει το ρεκόρ του νεότερου διεθνή μαιτρ στην ιστορία του σκακιού καθώς έγινε διεθνής μαιτρ σε ηλικία 10 ετών και 8 μηνών και είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στις νεανικές κατηγορίες. Έρχεται στο Ηράκλειο με στόχο να κατακτήσει την τρίτη και τελευταία νόρμα για τον τίτλο του γκρανμαιτρ.

Ο μικρός Ινδός κέρδισε πρόσφατα υποτροφία 108.000 δολλαρίων από αμερικανικό πανεπιστήμιο προκειμένου να συνεχίσει αφοσιωμένος την εν εξελίξει σκακιστική του καριέρα. Προβλέπουν πως σε πολύ λίγα χρόνια το παιδάκι αυτό θα πρωταγωνιστεί  στο κορυφαίο επίπεδο. Στο ίδιο κλειστό τουρνουά θα παίξει και ο αθλητής του «Ηράκλειο» ΟΑΑ και προπονητής της ακαδημίας Κώστας Αναγνωστόπουλος που θα προσπαθήσει να πιστοποιήσει για ακόμα μια φορά την μεγάλη του αγωνιστική άνοδο.

Τα δύο αυτά τουρνουά δίνουν τη δυνατότητα σε ταλαντούχους Έλληνες και ξένους παίκτες να διεκδικήσουν τους δύο κορυφαίους τίτλους στο σκάκι. Καθένα από αυτά είναι αφιερωμένα στη μνήμη δύο πρώην παγκόσμιων πρωταθλητών. Του Κουβανού Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα (Capablanca Memorial) και του Αμερικανού Μπόμπι Φίσερ (Fischer Memorial).

Τόσο τα ανοιχτά τουρνουά –που διεξάγονται σε 2 διαφορετικής δυναμικότητας γκρουπ- όσο και τα κλειστά τουρνουά ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Απριλίου και ολοκληρώνονται τα μεν όπεν την Κυριακή στις 15 Απριλίου και τα κλειστά τη Τρίτη στις 17 Απριλίου. Οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200 από 11 χώρες ενώ ανάμεσά τους θα είναι 6 γκρανμαιτρ, 6 διεθνείς μαιτρ και 10 φιντέ μαιτρ. Μαζί τους θα είναι και πλήθος μικρών παιδιών από αρχάριο έως και προχωρημένο επίπεδο που θα επωφεληθούν από την ευκαιρία να λάβουν πλούσιες αγωνιστικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου. Παράλληλα, οι επισκέπτες (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά στο chess24.com) θα είναι πάρα πολλοί.

Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου για την πολύτιμη υποστήριξή τους σε όλα τα επίπεδα καθώς και τους χρυσούς χορηγούς ΣΥΦΑΚ και Galaxy, τους χορηγούς «Χώρα των Λωτοφάγων» και Ζαχαροπλαστείο Γκλόρια καθώς και τον χορηγό επικοινωνίας τηλεόραση Creta.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο www.heraklionchess.com, στο mail klokas@heraklionchess.com ή στο 6937880733.

(προσαρμογή για το skakistiko του δελτίου Τύπου των διοργανωτών)