Γράφει ο Κοσμάς Κέφαλος

Όταν, το φθινόπωρο του 1978, μαζί με τα σκακιστικά μαθήματα για παιδιά, οργανώναμε στον Άγιο Κήρυκο και το πρώτο μας τουρνουά «Ίκαρος», κανείς από τους τέσσερις παίκτες δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Αν κάποιος μας παρουσίαζε την σημερινή εικόνα, και μας περιέγραφε πώς θα είναι ο «Ίκαρος» ύστερα από σαράντα χρόνια, θα γελούσαμε με το αστείο του!

Τα βήματα ήταν αργά, αλλά σταθερά. Κάθε χρόνο, σε κάθε καινούργια διοργάνωση, είχαμε κάτι ευχάριστο!

Στα αμέσως επόμενα τουρνουά μας χαροποίησε η συμμετοχή των παιδιών. Οι μαθητές ανταγωνίζονταν τους δασκάλους (εμένα άρχισαν να με κερδίζουν πολύ γρήγορα)!

Σύντομα εντυπωσιάσαμε και εντυπωσιαστήκαμε από την υπολογίσιμη δύναμη των σκακιστριών μας.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 αρχίσαμε να προσκαλούμε παίκτες από άλλους ελληνικούς συλλόγους (ανάμεσα στις πρώτες παρουσίες, ένας σχεδόν άγνωστος νεαρός, ο Βασίλης Κοτρωνιάς!) και  το 1991 οργανώσαμε το πρώτο διεθνές τουρνουά!

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα υπήρξε η παράλληλη δράση στην Αθήνα, η οποία σταδιακά μετεξελίχθηκε σε προκριματικούς αγώνες «Ίκαρος», σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Τα συνεργαζόμενα σωματεία  οργάνωναν επιπλέον προκριματικά τουρνουά, κάτι που συνέβαλε στην περαιτέρω δραστηριοποίηση στην περιοχή τους. Κορύφωση των αγώνων, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποτέλεσαν τα σημαντικά κλειστά τουρνουά νόρμας διεθνούς μετρ και γκραν μετρ! Κάποια στιγμή, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή καταγραφή, με αναφορά στους παίκτες που διακρίθηκαν και πέτυχαν νόρμες.

Στην Ικαρία, τη δεκαετία του ΄90, τα Όπεν άρχισαν να γίνονται όλο και πιο μαζικά (πάντα με ξεχωριστές παρουσίες, όπως της νεαρής μετέπειτα παγκόσμιας πρωταθλήτριας, της Ρωσίδας Αλ. Κόστενιουκ), καθώς και πιο ισχυρά, ενώ εμπλουτίζονταν διαρκώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις:  Ράπιντ, μπλιτς, ομαδικά και ατομικά μπλάιντ, επιδείξεις σιμουλτανέ, διαλέξεις και άλλα.

Ενσωμάτωσαν το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου και, δύο φορές, το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών Ελλάδας (καταγραφή των σχετικά πρόσφατων τουρνουά, στο ikariachess.blogspot.gr).

Με την διαρκή βελτίωση, φθάσαμε στο επετειακό 40ό διεθνές τουρνουά «Ίκαρος 2017».

Ήταν από τα πλέον μαζικά (184 σκακιστές και σκακίστριες), από τα πλέον αντιπροσωπευτικά (εκπροσωπήθηκαν 14 χώρες) και από τα πλέον ισχυρά (82 τιτλούχοι εκ των οποίων 10 γκραν μετρ).

Οι δέκα πρώτες παρτίδες μεταδίδονταν ζωντανά σε όλο τον κόσμο (γνωρίζουμε ότι τις παρακολουθούσαν και Ικάριοι των ΗΠΑ και της Αυστραλίας), οργανώθηκαν πολύ επιτυχημένοι αγώνες γρήγορου σκακιού και αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι εκδηλώσεις για το Καλλιτεχνικό Σκάκι, κυρίως με την αξιοποίηση της παρουσίας του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων, του Πολωνού Μούρτζια.

Όλα αυτά τα πολύ σημαντικά (για τα δεδομένα ενός μικρού νησιού – μην αρχίσουμε τις συγκρίσεις με το Αεροφλότ της Μόσχας), καλούμαστε να τα υπερβούμε!

Ο «Ίκαρος 2018» (14-15 Ιουλίου το γρήγορο σκάκι και 16-22 Ιουλίου το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου – περισσότερα στοιχεία στην προκήρυξη που θα κυκλοφορήσει σύντομα και, για τους πιο βιαστικούς, μέσω του ikaroschess@gmail.com), σε ένα από τα παραπάνω, αν όχι σε όλα (!), θα πρέπει να είναι καλύτερος.

Σύμμαχοι και υποστηρικτές σε αυτή την προσπάθεια θα είναι ο Δήμος Ικαρίας, η ΓΓΑ, η χορηγός ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Seaways, οι άοκνες προσπάθειες των μελών του Σ.Ο. Ικαρίας, καθώς και φίλων του Ικαριακού σκακιού, και, βέβαια η αγάπη των σκακιστών και των σκακιστριών από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, από όλες τις ηπείρους.

Το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου αναμένεται να πλημμυρίσει από παίκτες μεγάλου φάσματος ηλικιών (θα αστράψουν και πάλι τα φλας σε συναντήσεις μεταξύ ογδοντάχρονων και πεντάχρονων), διαφορετικής σκακιστικής κουλτούρας και στυλ παιχνιδιού.

Ο Άγιος Κήρυκος και τα γύρω χωριά, όπου θα απλωθούν οι σκακιστές και οι σκακίστριες, θα πάρουν ζωή, η τοπική οικονομία θα τονωθεί σημαντικά (κάτι που δικαιώνει τον Δήμο Ικαρίας για την επιλογή του να στηρίζει όλο και περισσότερο αυτή τη σπουδαία διοργάνωση) και το όνομα του νησιού μας θα ακουστεί ξανά σε όλο τον κόσμο!