φωτ. Ο Μίσα Ταλ και ο Εβγκένι Βασιούκοβ μιλούν για την παρτίδα που μόλις τέλειωσε, Ντούμπνα 1973.

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε ο γκρανμέτρ Εβγκένι Βασιούκοβ. Ξεκίνησε να παίζει σκάκι σε ηλικία 15 ετών, μια ηλικία απαγορευτική με τα δεδομένα του σήμερα για μεγάλες διακρίσεις, αλλά είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος. Αναδείχθηκε 6 φορές πρωταθλητής Μόσχας και κέρδισε ανάμεσα στους άλλους σε παρτίδες τους παγκόσμιους πρωταθλητές Σμίσλοβ, Πετροσιάν και Ταλ. Παρέμεινε ενεργός σκακιστής μέχρι τους τελευταίους μήνες της ζωής του και είναι γνωστό πως έπαιζε και πολύ μπλιτς στο ίντερνετ μέχρι πρόσφατα.

Υπήρξε ωραίος παίχτης της σοβιετικής εποχής, ευγενής και φιλική προσωπικότητα, με δυναμικό στυλ παιχνιδού, με προσφορά στη θεωρία ανοιγμάτων. Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης παρότι ποτέ δεν συναγωνίστηκε στα ίσα τους πολύ μεγάλους σκακιστές της εποχής του, δεν ήταν τόσο πολύ ισχυρός σαν τα τέρατα του παιχνιδιού. Η μεγαλύτερή του επιτυχία σε τουρνουά η πρώτη θέση στο διεθνές της Μανίλας με 10.5/15, μπροστά από κορυφαίους της δεκαετίας του ’70: Λάρσεν, Γκλίγκοριτς, Άντερσον, Πόρτις, Τόρε.

Αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής βετεράνων το 1995. Πέρσι συμμετείχε με την ομάδα της Ρωσίας στο παγκόσμιο ομαδικό βετεράνων 65+ και αήττητος με +3 βοήθησε σημαντικά στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

Το τελευταίο γνωστό τουρνουά που συμμετείχε ήταν τον Ιανουάριο στη Μόσχα σε αγώνες ράπιντ, όπου σημείωσε 4/9 αλλά οι αγώνες ήταν πολύ ισχυροί, μετείχε για παράδειγμα και ο Μορόζεβιτς.

Πολύ ωραίο εκτενές αφιερωματικό άρθρο για τον Βασιούκοβ με ιστορικές αναφορές, με φωτογραφίες, με παρτίδες, με στιγμιότυπα θα διαβάσετε στο chess24.com εδώ