Ο Φρανκ Μάρσαλ και ο Εμάνουελ Λάσκερ αναλύουν την παρτίδα που βρέθηκαν αντίπαλοι, Νέα Υόρκη 1924.  Το σούπερ τουρνουά του 1924 στην αμερικανική μεγαλούπολη γινόταν τις μέρες που ο Τζορτζ Γκέρσουιν παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό το Rhapsody in Blue και που ανέβαινε στη σκηνή της πόλης η Αγία Ιωάννα του Μπέρναρ Σω. Ο Εμάνουελ Λάσκερ που είχε καταστραφεί στον ΑΠΠ ενώ είχε χάσει και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Καπαμπλάνκα κέρδισε το τουρνουά με 16/20. Ο Κουβανός Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα ήρθε δεύτερος με 14.5 β. και τρίτος ο Αλεξάντερ Αλιέχιν με 12 β.
Για το τουρνουά έχει γραφτεί κλασικό βιβλίο με αναλυμένες όλες τις παρτίδες από τον Αλιέχιν που κυκλοφορεί και σε σύγχρονη ανατύπωση.
Ο Αμερικανός Έντουαρντ Λάσκερ που μετείχε στο τουρνουά συνδεόταν με καλή φιλία με τον Εμάνουελ Λάσκερ (αλλά όχι με οποιαδήποτε συγγένεια) και πολύ αργότερα, δεκαετίες, έγραφε πως θαύμασε τον Γερμανό σκακιστή για το μοναδικό του ταλέντο. Ο Σόλτις στον πρόλογο γράφει πως οι δυο “Λ” έκαναν βόλτες στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ και ο Έντουαρντ σε μια τους κουβέντα ανακάλυψε με έκπληξη πως ο Εμάνουελ Λάσκερ δεν γνώριζε καθόλου την περίφημη παρτίδα Καπαμπλάνκα – Μάρσαλ του 1916 όπου ο Μάρσαλ παρουσίασε το γκαμπί της Ισπανικής που φέρει το όνομά του. “Είχε μεσολαβήσει όμως ο πόλεμος και τα σκακιστικά νέα δεν πέρναγαν εύκολα τον Ατλαντικό”.
Ο Έντουαρντ Λάσκερ ήταν πολυταξιδευτής. Σκακιστές της δεκαετίας του 60 θυμούνται σε ένα ελληνικό σκακιστικό καφενείο έναν ηλικιωμένο ξένο που πέρασε μερικές μέρες από την Αθήνα και έπαιξε μερικές φιλικές παρτίδες, ήταν ο Έντουαρντ.
Το τουρνουά της Νέας Υόρκης του 1924 στη wikipedia εδώ