Το σκάκι είναι μόνο η αφορμή
Του Παναγιώτη Κονιδάρη
Εκεί που αγκαλιάζονται ο Σάβας με τον Δούναβη, συναντά κανείς την «Λευκή πόλη», το Βελιγράδι. Μια πόλη που δεν εξαπλώνεται κομπάζοντας στα ύψη των ουρανών, αλλά μάλλον ξαπλώνει ταπεινά και κουρασμένα στις όχθες των πλωτών ποταμών. Μια πόλη που τρέχει στις φλέβες της αίμα από αμέτρητες ράτσες, όλες όσες διάβηκαν από κείνο το ιστορικό σταυροδρόμι.
Μια πόλη τυραννισμένη, που ηττήθηκε και ισοπεδώθηκε αμέτρητες φορές και στην οποία συναντά κανείς ακόμα τα κουφάρια από βομβαρδισμένα κυβερνητικά κτίρια, σαν τοτέμ ενός καταχθόνιου θεού. «Γιατί διατηρείτε αυτά τα φαντάσματα;» ρωτάς με την αφέλεια του τουρίστα.
«Για να θυμόμαστε…» είναι η αβίαστη απάντηση.
Ωστόσο, δεν είναι μια πόλη φαντασμάτων, σφύζει από νεανικότητα, ζωή, ρυθμό. Μια βόλτα στην πολύβουη Μιχαϊλόβα ή στην γοητευτική Σκανταρλία αρκεί για να το επιβεβαιώσει. Και κάτι ακόμα, η πόλη δεν είναι «δήθεν». Πολλά παζαρεύτηκαν μετά τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς, αλλά αυτό που η πόλη δεν φαίνεται να ξεπούλησε στις σειρήνες της Εσπερίας ήταν η χαρμόσυνη σερβική ψυχή, τουλάχιστον όχι όλη, όχι ακόμα…
Στο Βελιγράδι λοιπόν με καλούς φίλους: Νίκος Μενδρινός, Νίκος Σιδηρόπουλος, Ανδρέας Παπασταυρόπουλος (και η αφεντιά μου) για το πανίσχυρο τουρνουά λύσης σκακιστικών προβλημάτων (7GM- 4 IM- 4 FM, 30 συμμετοχές από 11 χώρες). Το τριήμερο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και (καλλιτεχνικές) σκακιστικές διαλέξεις, διαγωνισμούς λύσης με fairy κομμάτια, διαγωνισμούς σύνθεσης και άλλες ομορφιές.
Οι συμμετοχές: matplus.net/pub/SerbiaOpen_2018.pdf
Και το πρόγραμμα: matplus.net/pub/BPCF2018.pdf
Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Θα γευτούμε το καλό και φτηνό φαγητό, θα δοκιμάσουμε τις εξαιρετικές σέρβικες μπίρες, θα απολαύσουμε την παρέα με τους φίλους λύτες (από τον ιδιοφυή καλαμπουρτζή Μάριαν μέχρι τον αλέγκρο Βραζιλιάνο Ρόλαντ), θα χαρούμε τις μυρωδιές της ανθισμένης πόλης κοντά στον πύργο Νεμπόισα, όπου φυλακίστηκε ο Ρήγας. Εν ολίγοις, θα κλέψουμε λίγη από την γοητεία της πολυπολιτισμικής Λευκής Πόλης. Γιατί, το ξέρετε πια, το σκάκι είναι μόνο η αφορμή.
May 28th, 2018 at 08:22
Εξαιρετική, εντυπωσιακή εμφάνιση από τον Νίκο Σιδηρόπουλο που για μόλις 0,25 βαθμούς έχασε το χάλκινο μετάλλιο στο πιο ισχυρό φετινό τουρνουά (πλην Παγκοσμίου). Δεν έχασε ωστόσο την δεύτερη νόρμα του FM, έναν τίτλο που θα κατέχει πολύ σύντομα (μόλις φτάσει σε έλο το 2350), βάζοντας πλώρη για ψηλότερα. Πολύ καλή εμφάνιση και για τον Ανδρέα με απόδοση πάνω από το 2300 και 9η θέση. Στα νερά του και 13ος ο Νίκος Μενδρινός που έχασε ευκαιρίες. Όσο για την αφεντιά μου, μολονότι στα μισά του τουρνουά βρισκόμουν στην 3η θέση, είχα μια καταστροφική δεύτερη μέρα και κατρακύλησα στην 15η, χάνοντας σημαντική ευκαιρία για διάκριση. Αποτελέσματα αναλυτικά,περισσότερα παραλειπόμενα, φωτογραφίες κτλ, μόλις βρω χρόνο. Επόμενος διαγωνισμός στην Ελλάδα το Πρωτάθλημα Ισραήλ (ταυτόχρονα σε πολλές χώρες- σε έναν μήνα- δείτε Καλλιτεχνικό Σκάκι). Συγχαρητήρια σε όλους τους φίλους λύτες!
May 28th, 2018 at 15:28
Ευχαριστούμε περιμένουμε τις φωτογραφίες και τα προβλήματα χωρίς τις λύσεις.
May 28th, 2018 at 17:36
Παναγιώτη πολύ εύστοχα και ποιητικά έγραψες ότι το σκάκι είναι μόνο η αφορμή! Συναντώνται οι απόψεις μας περί της πόλης. Είναι πραγματικά αξιαγάπητη. Μόλις επιστρέψαμε και μας λείπει ήδη αυτή η αίσθηση της ζεστασιάς της ιδιαίτερης και όντως τυραννισμένης αυτής πόλης. Αλλά οι πόλεις είναι οι άνθρωποι. Εννοείται του χρόνου πάλι εκεί θα είμαστε! Τώρα όσο για το αγωνιστικό κομμάτι πιστεύω ότι όλοι μας σταθήκαμε αξιοπρεπώς απέναντι στα “θηρία”. Συγχαρητήρια σε όλους. Ανδρέας
May 28th, 2018 at 18:46
Αποτελέσματα OSCB: πρώτης μέρας και τελικά
Προβλήματα του διαγωνισμού (χωρίς λύσεις)
Προβλήματα (με λύσεις)
May 29th, 2018 at 08:09
Χωρίς παρεξήγηση, βλέπω όλα τα τζόβενα πήγαν στο Βελιγράδι… Που είναι το νέο αίμα του καλλιτεχνικού σκακιού;
May 29th, 2018 at 08:52
@dimarath
Το’ πιασα το υπονοούμενο! Η πλάκα είναι ότι άμα δεις τον μέσο όρο ηλικίας των τιτλούχων στο καλλιτεχνικό, μάλλον ακριβής είναι ο όρος “τζόβενα” για την ελληνική αποστολή στο Βελιγράδι 🙂
Πράγματι, ο Σιδηρόπουλος (αν εξαιρέσεις δύο Σέρβους έφηβους) πρέπει να ήταν στους τρεις- τέσσερις πιο νέους. Και μάλλον ο αμέσως πιο μετά “νέος”, ο υποφαινόμενος. Στο καλλιτεχνικό, βλέπεις, η εμπειρία μετράει πιο πολύ από την ορμή. Από την άλλη, χαρά μας θα ήταν να συμμετέχουν νέα παιδιά στους διαγωνισμούς λύσης- ένας από τους λόγους που έχουμε πυκνώσει τόσο το καλεντάρι. Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι διαθέτουμε έναν εξαιρετικό τζούνιορ, τον Σταμάτη τον Κούρκουλο, ο οποίος ελπίζω να μας ακολουθήσει στο Παγκόσμιο της Οχρίδας.
May 29th, 2018 at 11:08
προς…dimarath…δεν ξερω ποιος εισαι..και δεν με ενδιαφερει κιολας.ουτε καιθελω να μαθω ποιος….γιατι….ειτε εισαι παντελωσ ασχετος με το θεμα..- δεν εχεισ ιδεα ναμμον ποση τρομακτικη προσπαθεια και εμπειρια και γνωσεις και κοπο και εξοδα δικα μας!! απαιτουνται γοαυτο που κανουμε…..και αντε να δικαιολογησω την ασχετοσυνη (αν δεν εισαι ακομα χειροτερα για σενα…) εοτε εισαι σαδιστης και πεοραχτηρι νε την κακη εννοια..και αυτο εγω τουλαχιστον δεν το δικαιολογω.γιατιοσο για νεους..ο σταματης οντωσ..ανωσπουσαζει και παιζαει και εχει αλλες ασχολιες..ερχεται και συμετεχει οταν μπορει..οσο για καποια αλλα νεα παιδια που προτιμουν να παιζουν με τα κομπουτερακια και τα κινητα..εγω δε φταιω σιγουρα γοαθτο..ο κοσμος παντωσ λεει και ενα μπραβο..αν μη τι αλλο οχι σε εμας τους παλιους..εγω τουλαχιστον δε χρειαζομαι κατι τετοιο και απο κανεναν..οταν αγαπας κατι το κανεις γοαυτο οχι για τιποτα αλλο..αλλα τουλαχιστον στον σιδηροπουλο που αυτο πουκανε ειναι εκπληκτικο..αμμα δεν μπορεις να ξερεις η να συνηδητοποιησεις τι εκανε ασ ρωταγες!!αυτα.και επειδη καθαρος ουρανος…κ.λ.π. ανδρεας Παπασταυροπουλος….
May 29th, 2018 at 15:04
Μέσα έπεσες Ανδρέα, και σαδιστής και πειραχτήρι είμαι… Μπράβο πάντως που ακόμα τα κουνάς τα ξυλάκια. Και μπορεί να πύκνωσε το καλεντάρ, όπως λέει ο Κονιδάρ, αλλά στρατολόγηση νέων προβληματιστών πλην Κούρκουλου δεν βλέπω…
May 29th, 2018 at 18:38
@dimarath
Εδώ θα βρεις τους λύτες των διαφόρων χωρών.. Ρίξε μια ματιά πχ στην Βρετανία, που είναι όλοι τζόβενα, όπως θα δεις. Ή ακόμα και στην Παγκ. Πρωταθλήτρια Πολωνία. Για πες μας μετά τι έφηβους έχουν αυτές που τα κουτσοκαταφέρνουν και τι εμείς. Άμα πάλι είσαι έφηβος, έλα να σε προωθήσουμε. Αλλά για πουρό σαν κι ελόγου μου σε κόβω.
May 29th, 2018 at 19:10
@Κακιασμένη πεθερά
Βρε τρισάθλιε, ανοίγεις νέα μέτωπα με τους προβληματιστές τώρα;
Πριν λίγο κατηγορούσες για τον Μάστορα, πιο πριν έβριζες τον Μακ.
Γιατί δεν κάνετε εκεί στην Λαμία φυτώριο για νεαρούς προβληματιστές; Αφού μόνο εσείς ενδιαφέρεστε για το σκάκι, ως γνωστόν. Μαθαίνω ότι οι προπονητές σας – με 1100 βλάχικο έλο – τον παίζουν τον Κασπαριάν στα δάχτυλα.
May 30th, 2018 at 19:57
Δεν με κατάλαβες σύντροφε Κονιδάρ. Δεν έκανα κριτική σε κανέναν, γιατί για να κάνεις κριτική πρέπει να υπάρχει κάτι οργανωμένο. Εγώ ξέρω ότι είστε μια παρέα που κάνετε αυτό που αγαπάτε και βάζετε και το χέρι στην τσέπη, γιατί δεν υπάρχει οικονομική υποστήριξη από την ΕΣΟ. Απλή διαπίστωση έκανα και δεν κατηγόρησα κανέναν επειδή δεν υπάρχουν νέοι στο χώρο. Προφανώς οι νέοι θεωρούν λανθασμένα ότι το καλλιτεχνικό σκάκι είναι βαρετό. Το πόσο συναρπαστικό είναι το καλλιτεχνικό, θα έπρεπε να το διδάσκει η ΕΣΟ με ειδικούς προπονητές. Αλλά ξέρεις ότι αυτό δεν το κάνει η ΕΣΟ ούτε για το αγωνιστικό σκάκι, θα το κάνει για το καλλιτεχνικό; Οπότε το μόνο που μένει είναι η μέθοδος της αλληλοδιδασκαλίας, αυτή που στην πραγματικότητα ανέπτυξε και το αγωνιστικό σκάκι. Άμα δεν καθήστε εσείς οι πεπειραμένοι γνώστες να μεταδώσετε τις γνώσεις σας σε νέους, δεν πρόκειται να υπάρξει άνθηση στο καλλιτεχνικό σκάκι.
May 31st, 2018 at 07:26
@dimarath
Τώρα μπαίνουμε στο ψητό. Να πούμε όμως κάποιες αλήθειες, να μην παρεξηγιόμαστε. Καταρχήν δεν αμύνομαι σε κάποια κριτική, απλά λέω αυτά που πιστεύω με την ελευθεροστομία που μου παρέχει η εμπειρία και ο υλισμός μου. Λοιπόν, έχεις δίκιο στο τελευταίο σου σχόλιο. Έτσι θα έπρεπε να είναι η λειτουργία της ΕΣΟ, αλλά δεν είναι και πασχίζουμε μόνοι μας. Όμως το θέμα το έχουμε εξετάσει πολλές φορές ως επιτροπή καλλιτεχνικού (πες την και παρέα αν θες-είμαστε κι από αυτό). Τι έχουμε κάνει; Ο Μανώλης ο Μανωλάς έχει ένα ολόκληρο και πλήρως ενημερωμένο σάιτ για το τι είναι καλλιτεχνικό με παραδείγματα και ορισμούς και ινφο ανεκτίμητη. Στο τελευταίο Πανελλήνιο οργανώσαμε και έδωσε διάλεξη ανοικτή σε όλους ο ίδιος ο Μούρτζια. Κατά καιρούς γράφει ο υποφαινόμενος εκλαϊκευτικά (ελπίζω) άρθρα. Δώσαμε πολλές ευκαιρίες σε νέους και επαρχιώτες με τις 2 παράλληλες διοργανώσεις τον χρόνο (ο Σιδηρόπουλος δις πρωταθλητής Ελλάδας προέκυψε από μια τέτοια). Ο Πρέντος -καίτοι στην Αμερική- έχει αφιερώσει εκατοντάδες ώρες εδώ στο Σκακιστικό να βοηθάει με συμβουλές, προβλήματα και παρατηρήσεις ακόμα και τον πιο αρχάριο. Από κοντά κι ο Χάρης κι ο Θέμης και οι υπόλοιποι όποτε μπορούμε. Από αυτό προέκυψαν και δύο-τρεις (τουλάχιστον) νέοι συνθέτες, ο ένας έχει πάρει ήδη βραβεία σε διαγωνισμούς, ίσως και άλλοι. Στα σχέδια είναι και ένα εγχειρίδιο- εισαγωγή στην λύση, αλλά θέλει τον χρόνο του. Να το τελειώνω, να μην κουράζω άλλο, δεν είμαστε κλειστή κάστα, όποιος θέλει έρχεται στην παρέα μας. Άμα περιμέναμε από την ΕΣΟ δεν θα λύναμε ούτε εμείς. Το παλεύουμε μόνοι μας, πράγματι. Αλλά το παλεύουμε. Και τα αποτελέσματα δεν είναι αμελητέα: πχ. ο Νίκος θα είναι μόλις ο τρίτος Έλληνας στην ιστορία που θα αποκτήσει (σύντομα) τον τίτλο του FM λύσης, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη. Οπότε, τα βέλη σου στους κρατούντες.
June 1st, 2018 at 00:06
Ανάρτησα το παρακάτω κείμενο στο Φμπ και το μεταφέρω αυτούσιο εκτός από μια διευκρινισούλα:
Είστε οι ποιητές – δημιουργοί της σκακιέρας.
Οι καλλιτεχνικές σας εμπνεύσεις εκτός από την γοητευτική δυσκολία της προσέγγισης – επίλυσης χαρακτηρίζονται από μια σπάνια αισθητική.
Ακόμη ένα προσόν που για μας τους μη μυημένους (προσπαθούμε όμως κι ευχαριστώ για τις συμβουλές και το υλικό Emmanuel Manolas) που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση είναι ο συναδελφικός, συντροφικός τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε και ενθαρρύνετε αλλήλους.
Αποτελείτε το κόσμημα του Σκακιστικού και θα είναι ευπρόσδεκτη και θετικότατη η μόνιμη και τακτικότερη παρουσία σας εδώ! (Εννοώ στο Φμπ)
Αν ήδη υπάρχει σχετική σελίδα, αναρτήστε το σύνδεσμο παρακαλώ κι ευχαριστώ εκ των προτέρων!
June 7th, 2018 at 10:06
αγαπητε ελιοτ γραφεις ομορφα λογια.εισαι ευγενης και αγαπας το σκακι.σε ευχαριστουμε.εχω βεβαια μια μικρη απορια…βλεπω απο κατω οτι υπαρχιυν και 5 ατομα που το σημαδακι δειχνει οτι δεν τουτς αρεσε το περιοχομενο σου! χαχααχχαχασορυ που γελαω αλλα δε καταλαβαινω…τι ακριβως δεν αρεσε???????το οτι γραφεις ευγενικα και εκτιμασ πραγματα????μηπωσ θαπρεπε να βριζεις και να χλευαζεις???η απλα ειναι πολυ πιο ευκολο εδω μεσα..να βρισκει κανεις ενα σημαδακι..οτι και να σημαινει..το παταει απο μακρια και εκ του ασφαλους..και ..οποιον παρει ο χαρος?!μαλλον αυτο θαναι..νασαι καλα.την καλημερα μου!
June 8th, 2018 at 13:36
@ Ανδρεας παπ.
June 7th, 2018 at 10:06 am
Αγαπητέ μου Ανδρέα, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! 🙂
Ιδιαίτερα για τη θέση της ημέρας και το καλλιτεχνικό σκάκι θα ήταν ιεροσυλία να μεταφέρει κανείς τις αντιπάθειες και εμπάθειες (*) από άλλες θεματικές ενότητες.
Ορισμένοι τείνουν να παρερμηνεύουν πρόσωπα και καταστάσεις και να μη χάνουν ευκαιρία να εξαπολύουν τους μύδρους τους κι όποιον πάρει ο χάρος!
😀 😛
Συμβαίνουν αυτά, προσωπικά δεν τα παίρνω στα σοβαρά, ούτε και χολοσκάω!
Καλή συνέχεια στις προσπάθειές σας για την ευγενή άμιλλα στις εδώ συνθέσεις σας και καλή επιτυχία στις διεθνείς αλλά και τοπικές διοργανώσεις που παίρνετε μέρος με αρκετές διακρίσεις! 🙂
(*) Παρεμπιπτόντως η λέξη εμπάθεια είναι μια από τις περιπτώσεις γλωσσικού δανεισμού το νόημα των οποίων αλλάζει.
Συγκεκριμένα ενώ στην ελληνική γλώσσα η λέξη αυτή σημαίνει αντιπάθεια για κάποιον ή κάτι στην αγγλική σημαίνει υπέρμετρη συμπάθεια.
Απλά το ανέφερα αυτό, χωρίς να υπονοώ τίποτε και για κανέναν! 🙂 καλά να είσαι
June 9th, 2018 at 08:39
κακημεερα και ευχαριστουμε και παλι.
June 9th, 2018 at 08:41
σορυ καλημερα ενοειται ηθελα να γραψω.κανω πολλα λαθη.απελπισια ειμαι!χαχαχα(
June 10th, 2018 at 20:55
@elliott Όντως ο Ναμποκοβ(ο συγγραφέας της Λολίτας αλλά και της Άμυνας του Λουζιν) θεωρούσε το καλλιτεχνικό σκάκι σαν την ποίηση του σκακιού στην αυτοβιογραφια του (Μίλησε μνήμη).Μάλιστα είχε εκδώσει ένα βιβλίο με 39 ποιήματα και 18 προβλήματα. Το βιβλίο The Real Life of Sebastian Knight (Η αληθινή ζωή του Σεμπάστιαν Νάιτ)επίσης είναι ένα μυθιστόρημα πάνω σ ένα σκακιστικό πρόβλημα.
https://en.chessbase.com/post/nabokov-poems-and-problems
June 11th, 2018 at 14:34
@ gambit
June 10th, 2018 at 8:55 pm
Eυχαριστώ πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες Gambit.
Εκτός από τα δύο έργα που ανέφερες (Λολίτα και Αμυνα Λούζιν) δεν ήξερα πολλά πράγματα για το συγγραφέα, ιδιαίτερα για τις σκακιστικές του δημιουργίες.
Τώρα μου κίνησες το ενδιαφέρον πάντως και θα πάρω μια ανθολογία με διηγήματά του από τα παιδιά του Ρωσικού βιβλιοπολείου έτσι για αρχή.
Κάποιος φίλος, λάτρης του Ναμπόκοβ, μου είχε πει κάποτε “αφού σου αρέσει τόσο ο Μπουνιουέλ θα σου αρέσει το έργο του Ναμπόκοβ”,
“Γιατί, του λέω, τί κοινά σημεία μπορεί να έχει ο Ρώσος συγγραφέας με τον Ανδαλουσιάνο σκηνοθέτη;”
“Είχαν σπουδάσει κι οι δυό εντομολογία μου λέει!” πράγμα που ήξερα για τον Λουΐς όχι όμως και για το Βλαδίμηρο!
Από τα αποφθέγματά του πάντως με έχει αγγίξει το:
“Η ύπαρξή μας είναι μια σύντομη χαραμάδα φωτός ανάμεσα σε δύο αιωνιότητες σκότους!¨