(φωτ. Η σκακιέρα της τρίτης παρτίδας, με τις υπογραφές του Σπάσκι και του Φίσερ στο κέντρο. Στην τοποθέτηση των κομματιών, στη φωτ. του 2011, ο λευκός βασιλιάς και η λευκή βασίλισσα είναι σε λάθος θέσεις!)

Στο «ματς του αιώνα» το 1972, στην πρώτη παρτίδα ο Φίσερ ηττήθηκε από τον Σπάσκι μετά από ανεξήγητο λάθος απλού μετρήματος του Αμερικανού σε ισόπαλο φινάλε. Ο Φίσερ δεν εμφανίστηκε στη δεύτερη παρτίδα και έτσι ο Ρώσος πρωταθλητής κόσμου βρέθηκε να προηγείται με σκορ 2-0. Ο Μπόμπι Φίσερ, τον οποίο ενοχλούσαν τα πάντα, το κοινό, ο φωτισμός, οι σκιές, τα βήματα, απαίτησε η τρίτη παρτίδα να παιχτεί σε ένα μικρό δωμάτιο πίσω από τη σκηνή χωρίς θεατές. Ο Σπάσκι δέχτηκε, ο Φίσερ κέρδισε μειώνοντας τη διαφορά.  Η σκακιέρα και τα κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δυο παίκτες σε εκείνη την τρίτη παρτίδα βγήκαν σε δημοπρασία την άνοιξη του 2011 στη Νέα Υόρκη.  Η σκακιέρα βρισκόταν στην ιδιωτική συλλογή του Γκουντμουντούρ Θόραρινσον, πρώην προέδρου της Ισλανδικής ομοσπονδίας σκακιού.  Οι άλλες 20 παρτίδες, οι παρτίδες της κεντρικής σκηνής, παίχτηκαν σε άλλη σκακιέρα η οποία φυλάσσεται σαν κειμήλιο, με γυάλινο κάλυμμα, στο Ρέικγιαβικ.

Για την ιστορική τρίτη παρτίδα, ο βοηθός του Φίσερ, ο Λόμπαρντι, έγραφε στο ‘A Mystery Wrapped in an Enigma’:

Ο Μπόρις Σπάσκι συμφώνησε με την απαίτηση του Φίσερ να γίνει η παρτίδα στο δωματιάκι του πιγκ πογκ αν και αργότερα ομολόγησε πως επρόκειτο για μεγάλο ψυχολογικό λάθος.  Όταν έφτασε ο Μπόμπι, ο Σπάσκι ως συνήθως καθόταν στην καρέκλα του και περίμενε. Ο Μπόμπι δεν κάθησε, αλλά πήγε να ελέγξει τις κάμερες, να ακούσει αν κάνουν θόρυβο. Ο διαιτητής, ο Λόταρ Σμιτ βρισκόταν σε μεγάλη ανησυχία καθώς αισθανόταν πως υπήρχε μεγάλος κίνδυνος το ματς να μην συνεχιστεί και έπιασε τον Φίσερ από το μπράτσο, για να τον οδηγήσει στη σκακιέρα.  Ο Αμερικανός δεν είχε όμως  την παραμικρή διάθεση να ακολουθήσει τον Γερμανό στο τραπέζι, πριν ολοκληρώσει την αυτοψία στις κάμερες. Μόνο αφού έμεινε ικανοποιημένος, κάθησε στο τραπέζι.  

Η παρτίδα είναι αξιομνημόνευτη και για θεωρητικούς λόγους. Ο Μπόμπι Φίσερ εμφάνισε στη σκακιέρα μια καινούργια ιδέα σε σχηματισμούς Μοντέρνου Μπενόνι, την ιδέα …Ιζ6-θ5, επιτρέποντας στον λευκό να κόψει Α:θ5. Μετά από το …η:θ5 ο μαύρος καταστρέφει τη δομή πιονιών του, όμως αποκτά ιδιαίτερα δυναμικό παιχνίδι.