Το πορτραίτο του γιατρού Γκασέ. Του Βίνσεντ βαν Γκογκ. Ο βαν Γκογκ έγραψε στην αδελφή του το 1890 σχετικά με τον πίνακα: “Έκανα το πορτρέτο του Μ. Γκασέ με μια μελαγχολική έκφραση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να φαίνεται σαν ένας μορφασμός σε όσους το βλέπουν… “

Συζήτηση (που περιλαμβάνει πολλές πλευρές) στον σκακιστικό κόσμο έχει ανοίξει η απόφαση οι σκακιστές που αγωνίζονται να έχουν πιστοποιημένη κάρτα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, επισυνάπτω πρόσφατη επιστολή του ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας προς την ΓΓΑ. Η απόφαση είναι σαν κατεύθυνση φυσικά ορθή και επιβεβλημένη, αλλά οι παράμετροι της ελληνικής πραγματικότητας την περιπλέκουν γιατί οι γιατροί του δημοσίου προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη. Είναι στην κυριολεξία που θα πέσεις. Εγκύκλιος από τα υπουργεία δεν έχει πάει.
Η επιστολή του ΣΟΝΦ κατατέθηκε ως αναφορά στη Βουλή. Με τον έναν ή άλλον τρόπο σπρώχνουν υποχρεωτικά για την κάρτα υγείας στους ιδιώτες που είδαν φως και έχουν κατακλύσει με προσφορές τους συλλόγους:

Αξιότιμοι Κύριοι

Με την παρούσα θέλουμε να επισημάνουμε πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στην πρώτη απόπειρα ανήλικου αθλητή μας να εκδώσει “Κάρτας Υγείας Αθλητή” όπως αυτή περιγράφεται στην ΚΥΑ με ΑΔΑ 61ΒΖ4653Π4-2Ω3, και για το οποίο έχουμε ενημερώσει σχετικά την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία στην οποία υπαγόμαστε.

Aθλήτρια του συλλόγου μας, 9 ετών, που επρόκειτο να συμμετάσχει με την ομάδα μας στο ομαδικό πρωτάθλημα παίδων κορασίδων στα τέλη Σεπτέμβρη, έκλεισε τακτικό ραντεβού με καρδιολόγο σε δημόσιο Κέντρο Υγείας, σε αρμονία με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ. Ωστόσο ο ιατρός δε δέχθηκε να την εξετάσει. Η αιτίαση ήταν ότι δεν έχει κατάρτιση και αρμοδιότητα παιδοκαρδιολογου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι στη διάθεση του συλλόγου. Την ύπαρξη του προβλήματος μας επιβεβαίωσαν και άλλοι ιατροί.

Με βάση τα παραπάνω η μόνη διέξοδος για χιλιάδες παιδιά είναι τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων παίδων -όπου και όσα υπάρχουν- και τελικά η προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα περιπλέκεται από την ανάγκη έκδοσης ξεχωριστών Καρτών Υγείας -και όχι μιας ενιαίας- για τα διάφορα αθλήματα, ενώ θα είναι πολύ οξύτερο σε επαρχιακές πόλεις.

Έχουμε το ερώτημα γιατί το θέμα των ανήλικων αθλητών, ή έστω αυτών κάτω των 16 ετών, δε θα μπορούσε να διευθετηθεί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που προβλέπεται για την έκδοση Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή, διαδικασία από την οποία περνάνε σε ετήσια βάση όλοι οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη έκδοση και ανανέωσή της Κάρτας Υγείας για όλους τους αθλητές, ενήλικες και ανήλικους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ίδιων και των σωματείων για τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις.