Φωτ. 1 Ο Πίτερ Λέκο, πρώην διεκδικητής του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή, χτυπά το γκογκ για την έναρξη του 1ου γύρου.
Φωτ. 2 Ο Ανίς Χίρι είναι ο ισχυρότερος Ολλανδός σκακιστής και το κοινό παρακολουθεί με μανία τις παρτίδες του.
Φωτ. 3 Οι συμμετέχοντες του ανώτερου γκρουπ (Masters Challenge) στην κλήρωση, μαζί με κοπέλες της ευρύτερης περιοχής του Βέικ ααν Ζέι.

Είναι σίγουρα το ισχυρότερο παραδοσιακό διεθνές φεστιβάλ του κόσμου, με την ιστορία του να ξεκινά πριν τον ΒΠΠ. Στα τραπέζια, στη μικρή βιομηχανική πόλη της Ολλανδίας Βέικ ααν Ζέι έχουν κάτσει παγκόσμιοι πρωταθλητές και άλλες μεγάλες μορφές του παιχνιδιού. Με τον χρόνο το τουρνουά δεν φθίνει καθόλου σε αίγλη και δυναμικότητα, συγκεντρώνει τους καλύτερους αλλά και στα πολυάριθμα γκρουπ που διοργανώνονται σκακιστές κάθε δυναμικότητας.

Στο φετινό Tata Steel στο ανώτερο γκρουπ Masters Challenge στο ισχυρό γκρουπ μετέχει ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μ. Κάρλσεν, δυο πρώην παγκόσμιοι πρωταθλητές ο Β. Κράμνικ και ο Β. Ανάντ και οι Μαμεντιάροβ,  Ντιγκ Λίρεν,  Ρατζάποβ, Χίρι,  Νεπομνιάτσι, Σάνκλαντ,  Φεντοσέεβ,  Ντούντα, φαν Φόρεστ, Βίντιτ, Ράπορτ.

Μετά τους αγώνες του 4ου γύρου στην κορυφή βρίσκεται ο Ρώσος Νεπομνιάτσι με 3 βαθμούς. Ο Κάρλσεν έχει 4 ισοπαλίες, στην τελευταία θέση της κατάταξης ως τώρα ο Κράμνικ.

***Το επίσημο σάιτ tatasteelchess.com είναι εξαιρετικό, παρέχει πλήθος πληροφοριών, ανανεώνεται όλες τις ώρες της ημέρας με φωτογραφίες, βίντεο, συνεντεύξεις και φυσικά παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε ζωντανά τις παρτίδες.

Μια παρτίδα από τον 1ο γύρο:

Η παρτίδα Ντιγκ Λίρεν – Κάρλσεν 0.5-0.5 σύντομα αναλυμένη από τον Ντάνιελ Κινγκ: