Η δεύτερη φωτογραφία από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι σκακιστικές συναθροίσεις γίνονταν σε καφενεία και εστιατόρια στα μισά χρόνια περίπου που διαρκεί η ιστορία της σύγχρονης μορφής του παιχνιδιού. Ένα από τα πολύ παλιά στέκια είναι το Café Procope που ίδρυσε ένας ξενιτεμένος Σικελός φρουτέμπορος  το 1686 στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν, στο Παρίσι. Δεν ξέρουμε πολλά στοιχεία, δεν ξέρουμε αν γνώριζε και τη σικελική άμυνα.

Λειτουργεί ως σήμερα και οι ιδιοκτήτες του ισχυρίζονται πως πρόκειται για το αρχαιότερο εστιατόριο του κόσμου. Η παριζιάνικη διανόηση συναντιόταν στην όχι και ολόφωτεινη σάλα του Café Procope τον 18o αιώνα και ο πιο διάσημος θαμώνας φέρεται να ήταν ο Βολταίρος. Ακόμη κι ο Ναπολέων, έχει παίξει σκάκι στο χώρο αυτό, όταν ήταν νεαρός αξιωματικός, αλλά σκάκι παιζόταν πια σπάνια στο χώρο του καφενείου. Οι σκακιστές για αδιευκρίνιστο λόγο μετακόμισαν γύρω στο 1740 στο φημισμένο Café de la Regence και η σκακιστική ιστορία του καφεστιατορίου τερματίστηκε κάπου εκεί. Μετά τη γαλλική επανάσταση, το εστιατόριο φαίνεται να έχασε την αίγλη του και υποβαθμίστηκε σε ένα από τα πολλά της σειράς.

Το 1989 το Café Procope άλλαξε τελείως τη διακόσμησή του και επανέφερε το στυλ του 18ου αιώνα αναζητώντας, μπορεί, τον χαμένο χρόνο. Στους τοίχους, σήμερα, υπάρχουν κάποιοι πίνακες, που σε μικρές λεπτομέρειές τους μαρτυρούν την παρουσία των σκακιστών πριν 300 χρόνια περίπου. Βρίσκεται στην οδό Αρχαίας Κωμωδίας, rue de l’Ancienne Comedie, στον αριθμό 13.