Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Βλαντίμιρ Κράμνικ (43 ετών, Ρωσία) ανακοίνωσε στη λήξη του τουρνουά Tata Steel στην Ολλανδία το τέλος της καριέρας του στο επαγγελματικό σκάκι. Ο Κράμνικ ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στο διάστημα 2000-2007. Είχε κερδίσει (χωρίς ήττα!) τον Γκάρι Κασπάροβ 8.5-6.5 το 2000. Οι επιτυχίες του στη διεθνή σκακιέρα πολύ μεγάλες, με δεκάδες πρωτιές σε επαγγελματικά τουρνουά κορυφής.

“Είχα αποφασίσει να σταματήσω το επαγγελματικό σκάκι εδώ και μερικούς μήνες και ήρθε η ώρα, εδώ στο Tata Steel να το ανακοινώσω δημόσια”.

“Η ζωή μου σαν σκακιστής υπήρξε μια υπέροχη πορεία και είμαι ευγνώμων για όσα μου προσέφερε. Μερικές φορές ήταν δύσκολη, μερικές φορές πιο ονειρική από όσα μπορούσα να φανταστώ και σε κάθε περίπτωση ήταν για μένα μια ανεκτίμητη ανθρώπινη εμπειρία. Προσπαθούσα πάντα να πετύχω το καλύτερο”.
Περισσότερα από την ανακοίνωση στο σάιτ του Tata Steel εδώ

* Ο Κράμνικ είναι κατά τη γνώμη μου (του συντάκτη του skakistiko) ένας από τους πλέον σημαντικούς σκακιστές της ιστορίας. Η δική του κατανόηση των μυστικών του παιχνιδιού υπερβαίνει κάθε σύγχρονό του κορυφαίο σκακιστή, συμπεριλαμβανομένου και του νυν παγκόσμιου πρωταθλητή Κάρλσεν. Το σφιχτό του δημιουργικό του (κυρίως στρατηγικό) στυλ υπήρξε για πολλά χρόνια τόσο αποτελεσματικό και διδακτικό που αποτέλεσε σε ζωντανό χρόνο ένα μυθικό στοιχείο του σύγχρονου παιχνιδιού. Η σκακιστική του δουλειά επίσης παροιμιώδης σε προσήλωση και χρόνο αφιέρωσης.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς το πέρασμα της ηλικίας στο αγωνιστικό σκάκι είναι μια αμείλικτη διαδικασία, τα αποτελέσματά του είχαν αστάθεια και από ένα σημείο και πέρα φανερά πτωτική πορεία.  Ο ίδιος στην ανακοίνωσή του λέει πως ήρθε η ώρα να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα στη ζωή ενώ θα βρίσκεται στο σκάκι για ανεπίσημους αγώνες επίδειξης και γρήγορου χρόνου.